„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad tie, kurie dabar naudoja psichoaktyvias medžiagas, jaunėja amžiumi. Yra tokia nauja sąvoka, vienuolika, dvylika, trylika metų turintys vaikai, dabar yra naujasis jaunimas. Kaip žinome, tuo pačiu metu vyksta ir branda, ir kartais simptomai, kurie vyksta brandos metu, labai panašūs yra į tuos, kai žmonės arba jauni asmenys pradeda naudoti psichoaktyvias medžiagas“, – teigia moteris.

Anot gydytojos, panašūs elgesio požymiai yra tokie, kaip atsiradęs keistas elgesys, priešprieša, atsiradusi agresija, nerimas, nemiga naktimis, domėjimasis naujais dalykais arba nesidomėjimas tais, kurie anksčiau dalykai buvo įdomūs ar net draugų rato pakitimai.

„Tikrai kartais atsitinka taip, kad tėvai sako, kad „čia yra branda“, bet skirtumas turbūt toksai, kad branda taip greitai nepasikeičia. Ta prasme, tai yra tęstinis procesas. Jeigu tai yra psichoaktyviosios medžiagos – tai pakankamai greitai pasimato tie dalykai“, – skirtumą išskiria Gabija Laubner – Sakalauskienė.

Anot klinikinės toksikologijos gydytojos, jeigu ryšys tarp tėvų ir vaikų yra pakankamai geras, atpažinti tokius pakitimus yra pakankamai lengva ir jie pradeda kelti įtarimą. Tėvai pastebi pakitusį vaiko kvapą, akių vyzdžių išsiplėtimus ar susitraukimus. Galima pastebėti ir kur kas rimtesnius dalykus.

„Jeigu, aišku, atsiranda kažkokios dūrių vietos arba milteliai kažkokie pastebimi, tos pačios elektroninės cigaretės radimas jauname amžiuje jo daiktuose – yra įtarimas, kad jis vartoja psichotropines medžiagas“, – teigia ji.

Kokia būtų pirmoji pagalba vaikui ir ką toliau turėtų daryti tėvai?

„Kaip tik neseniai tokias rekomendacijas pateikė ir Europos narkotikų stebėsenos agentūra, kad labai turėtų būti aiškios taisyklės. Tai reiškia, kad patys tėvai turėtų būti drąsūs ir nepasiduoti vaikų, paauglių manipuliacijai ir sukurti labai aiškias taisykles. Tikrai bendros rekomendacijos, kokios tai taisyklės turėtų būti – nėra. Patys tėvai žino, kaip su vaiku bendrauti: kada eiti miegoti, kada laisvalaikį turėti, kada kokią užklasinę veiklą vykdyti ir panašiai. Bet labai turėtų būti aiškios taisyklės“, – pataria Gabija.

„Kita rekomendacija yra tėvams būti pakankamai pasitikintiems savimi, kad tas taisykles sukurti. Ta prasme, jeigu tėvai pradeda abejoti „ar aš gerai darau, ar aš pasitikėjimo nesugriausiu su vaiku“, tai irgi atsiranda plyšelis manipuliacijai“, – teigia gydytoja.

„Dar viena iš rekomendacijų yra tėvams patiems sukurti grupes, tai reiškia, kad tas vaikas, kuris yra vienas kažkurioj tai grupėj, kad nebūtų taip, kad jo tėvai yra tie griežtieji, tie reikalaujantys ir taisykles kuriantys. Bendradarbiauti su jo bendraamžių tėveliais kitais, kad tie tėveliai būt grupė, kuri turėtų panašią nuomonę psichoaktyvių medžiagų klausimu“, – teigiama LNK vidurdienio žiniose.

Klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Laubner – Sakalauskienė taip pat priduria, kad paaugliško amžiaus vaikai praranda savo tėvų autoritetą. Todėl tiems tėvams rekomenduojama turėti savo amžiaus draugus, kurie galėtų išlikti jų vaikų autoritetu, pasakyti vaikui tam tikrų pastabų ar patarimų.

Anot moters, apskritai, vienas svarbiausių dalykų yra kalbėtis.

„Visur yra rekomenduojama, kad apie psichoaktyvias medžiagas ir apie alkoholį, vaikai turi sužinoti anksčiau nei jie apie tai sužinos iš pramonės alkoholio ar kažkokių kitokių produktų, tiek iš reklamos ar bendraamžių rato“, – teigia ji.

Klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Laubner – Sakalauskienė teigia, kad išskirti pavojingiausią psichoaktyvią medžiagą yra sudėtinga, nes visos jos yra pavojingos mūsų sveikatai. Anot gydytojos – viskas priklauso nuo dozės.

Ji atkreipia dėmesį į nelegalius elektroninių cigarečių užpildus. Anot moters, dažniausiai nėra aiški jų koncentracija ir tai yra išties pavojinga.

„Tie kurie gamina, dažniausiai Kinijos laboratorija, nežino ką pagamina. Tie, kurie vartoja, nežino ką vartoja“, – teigia Gabija Laubner – Sakalauskienė.

Anot jos, senų psichoaktyvių medžiagų koncentracija yra daugiau ar mažiau žinoma, tačiau kalbant apie elektronines cigaretes – pavojus išlieka, nes kenksmingų medžiagų, kurios randamos elektroninių cigarečių užpilduose, koncentracija yra labai didelė.

Kur kreiptis tėvams, jeigu jų vaikas vartoja arba jau yra priklausomas?

„Pastebėčiau tai, kad vienkartinis pavartojimas, dažniausiai, priklausomybės nesukelia, bet jeigu jau yra kažkokie dalykai, kurie tikrai neramina, tai yra vaikų ir paauglių priklausomybių specialistai, tai yra, priklausomybės ligų centrai, kurie užsiima būtent tiek edukacija tėvų, tiek pačių žmonių gydymu, tiek tų paauglių gydymu. Bet, svarbiausia, turbūt, labai rekomenduočiau neslėpti pačios problemos, negalvoti, kad čia man taip atsitiko, ką dabar kaimynai pagalvos ir panašiai‘, – teigia klinikinės toksikologijos gydytoja.

„Vieną kartą gavau mokykloje, vedant seminarą tėvams, klausimą, ką daryti, jeigu sužinom, kad vaikas platina psichoaktyvias medžiagas? Tai atsakymas yra tą patį, ką ir su bet kokiu kitu asmeniu, sužinant, kad jis platina – tai pranešti policijai“, – teigia Gabija Laubner – Sakalauskienė.