Kaip DELFI informavo Lietuvos Carito programos „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ vadovė Kristina Mišinienė, mergaitės pasigedo Kupiškio rajone gyvenanti jos mama. Moteris turi žinių, kad dukros gali būti apsistojusios pas žemietę, kuri įtariama išnaudojusi savo mažametę dukrą.

Londono gatvėse rasta iš namų pabėgusi mergaitė atsisakė grįžti pas mamą, pati pasiprašė, kad būtų apgyvendinta globos namuose ir buvo Didžiosios Britanijos tarnybų parlydėta namo. Šiuo metu ji saugi, globos namuose. Tačiau pavojus iškilęs kitai nepilnametei.

Daugiau nei neramu

„Anglijos pareigūnai turėjo pradėti tyrimą dėl tos moters. Tačiau jei taip būtų atsitikę, jos namuose nebūtų apsigyvenusi nepilnametė iš Kupiškio rajono. Mums dėl jos tikrai labai neramu. Daugiau nei neramu“, - DELFI komentavo Lietuvos Carito atstovė.

Pasak K. Mišinienės, Kupiškyje dirba itin veikli Vaiko teisių apsaugos tarnyba (VTAS), kurios darbuotojos atkakliai ieško nepilnametės.

„Šioje istorijoje glumina tai, kad Kupiškio policija atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto nepilnametės išvežimo. Aišku, šį atsisakymą Kupiškio VTAS skundžia prokuratūrai, bet Jūs žinote, koks ilgas skundų kelias, mergaitę reikia susigrąžinti dabar“, - pabrėžė K. Mišinienė.

Kupiškio VTAS vadovaujanti Nijolė Urbonavičienė DELFI atsisakė plačiau komentuoti septyniolikmetės išvežimo į Angliją detales, motyvuodama tuo, kad asmeninės informacijos teikti neturi teisės.

Kol kas aišku tiek, kad 17 metę be mamos sutikimo į Angliją išvežė suaugusi jos sesuo. Paskutinėmis žiniomis merginos apsigyveno kraštietės, kuri įtariama prostitucija ir yra fiktyviai ištekėjusi už pakistaniečio, namuose.

Pripirko aukštakulnių, kosmetikos ir kvietė į namus „juodaodžius“

Londono gatvėse rasta jos 11-metė dukra pusantrų metų buvo gyvenusi globos namuose, į kuriuos pateko po teismo nuosprendžio dėl motinos smurto. Vis dėlto, praėjusių metų gegužę mama mergaitę išsivežė į Angliją, kur, kaip teigiama, pripirko jai aukštakulnių, kosmetikos ir kvietė į namus „juodaodžius“, kad dukra juo masažuotų.

Pabėgusi iš namų mažametė gyveno gatvėje. Taip ją pastebėjo Didžiosios Britanijos pareigūnai. Vasario pradžioje mergaitę į Lietuvą parlydėjo Didžiosios Britanijos socialinė darbuotoja.

Ar Didžiosios Britanijos tarnybos informuotos apie kitą nepilnametę, kuri apsigyveno įtartinuose namuose, K. Mišinienė kol kas negalėjo pasakyti.

Visą parą konsultuoja SOS telefonu

Lietuvos Carito programos „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ visą para veikiantis SOS telefonas +370 679 61617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius. Šiuo numeriu skambinti kviečiami ir šeimų nariai, bet kokių tarnybų atstovai, įtariantys apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atvejį. Programos specialistų komanda - socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas - pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.