N. Veckienės bendražygiams tokios abejonės atrodo nesuvokiamos. Per 40 įstatymų pataisų įregistravusi N. Venckienė šioje srityje tapo rekordininke.

Metus nuo teisėsaugos besislapstanti N. Venckienė ir toliau siūlo įstatymų pataisas. „Info diena“ praneša, kad Konstituciniam Teismui jos kelia klausimų: abejojama, ar po siūlomų įstatymų pataisomis suraityti parlamentarės parašai tikri.

Seimo kancleris Jonas Milerius patvirtino, kad Konstitucinis Teismas jau kreipėsi šiuo klausimu.

„Kovo 7 dieną gavom iš Konstitucinio teismo teisėjo P. Kuconio pasirašytą prašymą. Jame prašoma perduoti visus su Seimo narės N. Venckienės pataisomis susijusius, jos frakcijos paruoštus dokumentus, projektų originalus. Tokių dokumentų per juos dominantį laikotarpį buvo pateikta daugiau nei 40. Mes, surinkę tuos dokumentus, perdavėme originalus, o kovo 28 dieną, vėlgi to paties teisėjo prašymu, buvo gautas oficialus raštas. Taip pat gautas ir prašymas leisti susipažinti su tais dokumentais tretiesiems asmenims. Konkrečiai buvo nurodytas Lietuvos teismo ekspertizės centras. Mes šią procedūra jiems atlikti leidome,“ – „Info dienai“ teigė Seimo kancleris J. Milerius.

Nors parlamentarė Lietuvoje nesirodo jau metus, anot J. Mileriaus, tai netrukdo N. Venckienei registruoti įstatymų projektus.

„Oficialiai dokumentai su parašais, kaip taisyklė, ateina per frakcijas. Mes privalome registruoti visas tas pataisas, jeigu jos yra tinkamai įforminamos. Šiuo atveju, dokumentai visą laiką buvo pateikiami tinkamai sutvarkyti“, – aiškino J. Milerius.

Besislapstančios N. Venckienės bendražygiams tokios Konstitucinio Teismo abejonės atrodo nesuprantamos. Anot „Drąsos kelio“ frakcijos nario Valdo Vasiliausko, tokiu būdu siekiama menkinti parlamentarės vardą.

„Aš manau, kad tai vis dėlto yra priekabiavimas, norima pasėti abejones, žūtbūt jai įkasti, pažeminti. Yra įvairių motyvų ir dabar iš karto tik užregistruojamos pataisos ir jau beveik automatiškai jos keliauja į parašų ekspertizę,“ – teisėsaugos sprendimu piktinosi V. Vasiliauskas.

N. Venckienės bendražygis ironiškai juokavo, kad nuolatinis parlamentarės parašų tikrinimas yra nemenkas išbandymas Lietuvos pareigūnams.

„Dabar visi įstatymų projektai, kurie yra pateikiami N. Venckienės, keliauja ekspertams. Vadinasi, N. Venckienė suteikia labai daug darbo pareigūnams, kurie tikrina, ar tai iš tikrųjų yra jos autentiškas parašas“ – juokavo V. Vasiliauskas.

Anot V. Vasiliausko, N. Venckienė su kitais frakcijos nariais ryšių nepalaiko, o visus reikiamus dokumentus jiems perduoda per savo tėvus.

„Su kitais partijos nariais ji nebendrauja, ji bendrauja tik su savo šeimos nariais, su savo tėvais. Per tėvus, matyt, atkeliauja tie įstatymų projektai, kurie, matyt, perduodami Jonui Varkalai. Jis juos atveža iš Kauno į Seimą,“ – aiškino V. Vasiliauskas.

N. Venckienės siūlomos pataisos apima daugybę sričių. Parlamentarei parūpo tiek teisėsaugos ir pensijų klausimai, tiek Seimo nario Egidijaus Vareikio alga. Parlamentarė siūlė Seimo nariui už laikotarpį, kai jis gydomas nuo alkoholizmo ar narkomanijos, ir dėl to nedalyvauja Seimo posėdžiuose, nemokėti nei algos, nei parlamentinėms išlaidoms skirtų lėšų.

Iš Lietuvos dingusi N. Venckienė nei algos, nei lėšų parlamentinei veiklai negauna. Buvusi Kauno teisėja taip pat siūlo įvairias administracinio, civilinio ir baudžiamojo kodekso pataisas. Iš viso parlamentarė užregistravo per 40 įstatymų pataisų. Tai – rekordas Seime. Pernai gruodį Seimas nusprendė pradėti apkaltos procesą N. Venckienei.

Konstitucinis Teismas posėdį dėl parlamentarės apkaltos rengs gegužės 23 dieną. Manoma, kad N. Venckienė slapstosi Čikagoje. Prokurorai tikina, kad jiems nepavyksta parlamentarei įteikti kvietimo atvykti į apklausą.