Nebuvo tikimasi, kad visi nauji vadovėliai atsiras vienu metu

Pasak Švietimo, mokslo ir sporto viceministro Ramūno Skaudžiaus, leidyklų skundai ir susirūpinimas dėl nepakankamų lėšų rodo tai, jog jie yra suinteresuoti, kad pinigų ugdymo priemonėms būtų skiriama daugiau.

„Vadovėlis yra viena iš ugdymo priemonių, tai yra gali būti ir skaitmeninės priemonės, ir asociacijos rengta medžiaga bei kita medžiaga, kurią gali naudoti mokytojai. Kalbant apie pačias lėšas, valstybės biudžete kaip tik kitais metais yra numatoma netgi daugiau lėšų negu yra šiemet. Visų pirma, planuojama 5,1 milijono didinti priemonėms skirtas lėšas, taip pat lėšos, skirtos skaitmeninėms priemonėms, yra dvigubinamos, tai yra papildomai yra skiriama 3,3 milijono“, – pasakojo jis.

Anot pašnekovo, žvelgiant į leidyklų nuogąstavimus apie tai, jog pagal dabar numatytas lėšas reikalingomis mokymosi priemonėmis moksleiviai bus aprūpinti tik per 5-7 metus, reikia kalbėti apie keletą svarbių dalykų.

„Ugdymo turinys yra atnaujinamas visose klasėse. Pradžia yra nelyginės klasės, kur jau yra prasidėjęs atnaujinimas, kitais metais – bus lyginėse klasėse, tai, matyt, kada buvo planuojamas šitas pokytis, dar kitoje Vyriausybėje, jau ir buvo užkoduota, ir nebuvo tikimasi, kad visi iki vieno vadovėliai atsiras vienu metu. Šioje vietoje leidėjai yra teisūs sakydami, kad pakeisti visus iki vieno vadovėlius – reikia daugiau lėšų negu yra numatyta“, – teigė R. Skaudžius.

Ramūnas Skaudžius

Daugeliui kyla ir klausimas, ar nesikartos situacija, kai vaikai rugsėjį renkasi į mokslus, o dalies vadovėlių vis dar laukiama? Paklaustas, kokių priemonių yra imamasi, kad to išvengti, Švietimo, mokslo ir sporto viceministras dar kartą paantrino, jog naujas vadovėlis – tik viena iš reikalingų priemonių.

„Galima naudoti ir senus vadovėlius, nes ugdymo turinys yra atnaujinamas, o ne keičiamas absoliučiai. Taip, dalis temų yra naujų, tai, kas yra padaryta, tai rekomendacijose, kur yra nurodoma ir literatūra, ir pamokų planai, yra nurodoma, ką mokytojai gali imti ir naudoti. Lygiai taip pat, esame kreipęsi ir skyrę papildomą finansavimą asociacijoms, ir 6 mokytojų asociacijos jau yra pateikusios visą reikiamą medžiagą, kas yra susiję su naujomis temomis, kurios atsiranda ugdymo programose. Tikrai negalima teigti ir nenorime sudaryti iliuzijos, kad yra absoliučiai kiekviena nauja tema padengta, bet yra dabartiniai vadovėliai, nauji vadovėliai, parengta medžiaga, skaitmeninis turinys – tai tikrai mokytojų startas yra pakankamai gerai užtikrinamas“, – teigė R. Skaudžius.


Mano, jog tai – natūralus procesas

Nuo pat mokslo metų pradžios aidėjo aštrios diskusijos apie tai, jog dalis mokytojų ir mokinių mokymąsi startavo neturėdami atnaujintų vadovėlių. Pasak Švietimo, mokslo ir sporto viceministro, laukiančių – vis dar yra.

„Šiais metais, nors ir nebuvo lėšos suplanuotos iš anksto, bet pavyko nukreipti dalį Europos Sąjungos lėšų vadovėlių pirkimui. Tam buvo numatyta 8,5 milijono, kurie, jau mes irgi matome, kad beveik 80 procentų šiai dienai yra panaudoti vadovėlių įsigijimui. Tie vadovėliai, reiškiasi, jau turėtų būti klasėse, bet dar matome 20 procentų yra nepasiekusių, kas yra numatyta pagal Europos Sąjungos lėšas. Lygiai taip pat, papildomai, iš sutaupytų kitų ministerijų lėšų, yra numatyta dar šiais metais netgi dar 5 milijonus eurų skirti vadovėlių pirkimui“, – pasakojo R. Skaudžius.

Taigi, anot pašnekovo, situacija šiandien yra tokia, kad dalis vadovėlių jau yra mokyklose, tačiau kita dalis – vis dar pakeliui, o kiek ilgai procesas dar užtruks, jo manymu, yra labai individualu.

„Tai priklauso nuo keleto faktorių. Visų pirma, kai kurie vadovėliai buvo įregistruoti vadovėlių registre ne iki mokslo metų pradžios, bet jau prasidėjus mokslo metams ir jie buvo užsakyti vėliau, nes leidyklos buvo parengusios preliminarų sąrašą, ką planuoja išleisti. Tie vadovėliai, kurie buvo užsakyti vėliau, nes ir pasirodė vėliau, jie pasiekė mokyklas vėliau, o tie, kas buvo išleisti leidėjų anksčiau ir juos užsisakė anksčiau – jie jau yra mokyklose. Aš norėčiau pabrėžti, kad tai yra natūrali situacija. Pats esu turėjęs mokykloje patirties, tai visą laiką taip būdavo, kad dalis vadovėlių pasiekė mokyklą spalio-lapkričio mėnesiais, nes tiesiog prasideda ugdymo procesas ir mokykla eigoje atsinaujina tuos vadovėlius“, – teigė Švietimo, mokslo ir sporto viceministras.

Į pastabas reaguoja

Dar metų pradžioje STT turėjo ministerijai pastabų, dėl vadovėlių kokybės ir vertinimų skaidrumo. LNK vidurdienio žiniose R. Skaudžius atskleidė, kaip į pastabas buvo reaguojama ir kas dėl to buvo padaryta.

„Buvome gavę iš STT tam tikras pastabas, dėl vadovėlių leidimo ir įregistravimo. Tai nėra pirmas kartas, kada kažkokia tvarka ar tik Švietimo, mokslo ir sporto ministerija gavo STT pastabas. Tai yra natūralus procesas, kada teikiamos tam tikram dokumentui pastabos. Tos pastabos – į didžiąją dalį jų jau yra atsižvelgta ir įgyvendinta, ir būtent vadovėlių, ir ugdymo tvarkos aprašas jau yra pakeistas, ir ten yra atsiradę tam tikri punktai. Yra ir tam tikros nešališkumo deklaracijos, yra numatytas maksimalus terminas, per kiek laiko turėtų leidyklos turėtų pataisyti vadovėlius, jeigu randamos kažkokios klaidos ar nekorektiška medžiaga“, – pasakojo jis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija

Daug aistrų sukėlė ir naujosios gyvenimo įgūdžių pamokos. Pasak Švietimo, mokslo ir sporto viministro, kol kas konkretus šių programų rezultatas dar nebuvo matuojamas.

„Švietime rezultatai, paprastai, nebūna per vieną ar per du mėnesius“, – teigė jis.

Visą pokalbį rasite LNK portale: