Homoseksualios moterys turi didesnę savivertę

„Yra atlikta daug smegenų tyrimų, nagrinėjant homoseksualų ir heteroseksualų vyrų skritumus, bet tik neseniai atsirado analogiškų tyrimų apie moteris. Moterų seksualinė orientacija yra paslankesnė nei vyrų, daugiau jų pripažįsta turinčios polinkį į biseksualumą. Psichosocialiniai tyrimai taip pat parodė, kad homoseksualioms moterims būdinga aukštesnė savivertė ir gyvenimo kokybė nei homoseksualams vyrams. Taip gali būti dėl to, kad visuomenėje labiau toleruojamos homoseksualės moterys nei vyrai“, - teigia mokslininkė savo knygoje „Moters smegenys“, kurią spaudai parengė „Baltų lankų“ leidykla. Ši prieštaringų diskusijų sulaukusi studija jau pasirodė Lietuvos knygynuose.

L. Brizendine pritaria mokslo pasaulyje plačiai paplitusiai nuostatai, kad seksualinė orientacija nėra sąmoningo apsisprendimo padarinys – tai greičiau smegenų struktūros funkcija. Mat keletas atliktų giminių ir dvynių tyrimų aiškiai įrodė, kad egzistuoja genetinis tiek vyrų, tiek moterų seksualinės orientacijos komponentas. Yra žinoma, kad vaisiaus stadijoje patirtas priešingai lyčiai būdingas hormoninis fonas, kaip antai, moterims – testosterono gausa, skatina nervų sistemos ir smegenų grandžių vystymąsi pagal vyrišką modelį. Šis prenatalinis hormoninis fonas turi ilgalaikių padarinių: lemia elgsenos tendencijas, pavyzdžiui, moters polinkį į šiurkščius fizinius žaidimus ir netradicinę seksualinę trauką.

Taigi jei nėščios moters organizme gaminama daugiau nei įprastai testosterono. Šis hormonas reguliuoja seksualinį potraukį ir net fizinę ištvermę. Iš esmės tai sekso ir agresijos hormonas, kurio daug gamina tiek vyrų, tiek moterų organizmas. Pirmuoju atveju jis gaminamas sėklidėse ir antinksčiuose, antruoju – kiaušidėse ir antinksčiuose. Tiek vyro, tiek moters organizme testosteronas yra kuras, leidžiantis veikti smegenų seksualiniam varikliui. Tiesa, vyrai turi nuo 10 iki 100 karto daugiau testosterono.

Netgi flirtavimo ypatumai yra glaudžiai susiję su testosteronu. Tyrimai rodo, kad žiurkių patelės, turinčios daugiau testosterono, yra žaismingesnės nei kitos. Kalbant apie žmones, mergaičių seksualinių emocijų ir lytinių santykių pradžia taip pat susijusi su testosterono lygiu lygiu organizme. Žinia, moters, ir dar nėščios, organizme testosterono perteklius nėra įprastas reiškinys, tad rizika patirti jo perteklių mergaitei ne tokia ir didelė. Visai kitokia rizika moters organizme besivystančiam berniukui.

Homoseksualai ramiau reaguoja į išgąstį

L. Brizendine pasakoja, kad per neseniai atliktą tyrimą, kurio tikslas buvo išsiaiškinti giminės tapatybės ir seksualinės orientacijos šaltinius, apklaustos moterys, kurios, būdamos vaisiaus stadijos, gavo didelius kiekius testosterono. Jos prisiminė vaikystėje mėgusios labiau berniukiškus žaidimus, kitaip nei moterys, vaisiaus stadijoje nepatyrusios testosterono antplūdžio. Minėtoms moterims taip pat buvo būdinga trauka tai pačiai lyčiai arba biseksualumas.

Per kitą tyrimą buvo analizuojami smegenų struktūriniai skirtumai, apie kuriuos byloja skirtinga homoseksualių ir heteroseksualių moterų išgąsčio reakcija. Nustatyta, kad homoseksualės, kaip ir vyrai, ramiau reaguoja į išgąstį. Tai byloja apie homoseksualių ir heteroseksualių smegenų struktūros skirtumus. Homoseksualės, palyginti su heteroseksualėmis, pasižymėjo silpnesne reakcija į klausos dirgiklius – tai tipiškas vyriškas bruožas.

Moters smegenys paprastai lenkia vyriškąsias pagal verbalinės iškalbos veiksmingumą. Moterys geriau supranta kalbinę informaciją ir geriau operuoja žodžiais. Homoseksualės šioje srityje parodė tarpinius rezultatus tarp vyrų ir moterų. Homoseksualių, kurios yra apibūdinamos labiau kaip „vyriškos“, o ne kaip „moteriškos“, daugelio testų rezultatai buvo tarpiniai tarp vyrų ir moterų.

Taigi heteroseksualės pasižymėjo geresniais verbalinės iškalbos testų rezultatais nei homoseksualės. Tai rodo, kad skirtingos orientacijos moterų smegenų struktūros reikšmingai skiriasi.

Lietuvoje taip pat atsiranda nuomonė, kad homoseksualumas įgimtas

Šiaulių universiteto Socialinės gerovės ir negalės studijų fakulteto Specialiosios pedagogikos katedros profesorius Vytautas Gudonis taip pat sutinka, kad atsiranda vis daugiau argumentų teorijai, kad lytinė orientacija – įgimtas dalykas, todėl kovoti su vėjo malūnais beprasmiška. Esą tuomet išauginsime ne tik homoseksualų, bet ir sugniuždytą, kompleksuotą, savęs nevertinantį žmogų.

„Labai dažnai, kai tėvai jau kreipiasi dėl kokių nors vaiko problemų, o psichologai klausinėja apie vaiko elgesį, jie sako nieko nepastebėję. Kita vertus, neturėtų būti didelių baimės akių, o jei vaikas ir bus netradicinės orientacijos, tai susiję su paveldimumu, taigi yra įgimta ir jokia korekcija neturės naudos. Jei pradėsime kažką keisti, brukti jam žaislus, su kuriais jis nenori žaisti, gausis, kad mes neįsiklausome į jo poreikius, o primetame savo žaidimo sąlygas. Taigi jei ši realybė yra, jos nepakoreguosite. Kai sovietiniais laikais kairiarankius mušdavo per rankas su liniuote, kad jie viską darytų su dešine, rezultatas buvo liūdnas: vaikai imdavo mikčioti, prasidėdavo šlapinimosi sutrikimai. Laužant natūralius vaiko poreikius galima jam labai pakenkti. Tėvai turėtų būti tolerantiški“, - įsitikinęs psichologas.