„Nuotaika pakili, eidami matėme tokią minią žmonių, kokia seniai matyta. Neprisimenu tokio renginio, kur sutelktų tiek daug bendruomenės, mokytojų, tai tikrai nuotaika gera“, – žurnalistams Vinco Kudirkos aikštėje kalbėjo A. Navickas.

„Tikimės, kad tai įtikins tiek Vyriausybę, tiek Seimą išgirsti, atsižvelgti ir priimti sprendimus, kurie leistų mums ne toliau planuoti ir plėsti streikų bangas, bet grįžti į klases, užsiimti tuo, ko labai norime – dirbti su mokiniais“, – pabrėžė streikuojančių mokytojų lyderis.

Ketvirtadienio vakarą vyksiančiame švietimo darbuotojų profsąjungos narių susitikime bus nuspręsta, ar streikas bus tęsiamas toliau, ar bus daroma pertrauka iki lapkričio pabaigos, kai Seime bus pradėtas svarstyti kitų metų valstybės biudžetas.

„Streikas nebus stabdomas – tiesiog matydami, kad tiek emociškai, tiek fiziškai mokytojai pavargsta, o nauji prisijungti nespėja, mes šiek tiek nuslopinsime tą bangą ir darysime pertrauką“, – sakė A. Navickas.

„Kurie norės likti streikuoti, jie gali, streikas teisiškai nenutraukiamas, o toliau planuojame lapkričio 22 d. išplėsti ir sutelkti dar didesnį streiko mastą“, – kalbėjo profsąjungos lyderis.

A. Navickas neabejoja, kad Seimas turi priimti kitokį sprendimą dėl kitų metų mokytojų atlyginimo didinimo. Pasak jo, tiek, kiek numatė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei Vyriausybė – 21 proc. didėjimo – neužtenka.

„Ministras – tikrai ne valstybė. Valstybė, visų pirma, yra šitie mokytojai, visuomenė, ji mano kitaip ir todėl sprendimas Seime turi būti kitoks“, – pabrėžė A. Navickas.

Mitinge pasirodžiusį viceministrą mokytojai nušvilpė


Mitingui įsibėgėjus, į sceną V. Kudirkos aikštėje žengė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius. Vis dėlto, streikuojantys mokytojai jį pasitiko švilpimu. Prieš lipdamas į sceną, R. Skaudžius Eltai teigė atėjęs palaikyti mokytojų, juos išgirsti.

„Tiek ministerija, tiek aš, kaip atstovas, esame su mokytojais visada. Nesvarbu, kokias formas jie pasirenka reikšti savo nuomonę, kokių pasirenka siekti tikslų – mes visada buvome ir esame su mokytojais“, – Eltai sakė R. Skaudžius.

„Planas, visų pirma, būti kartu ir girdėti, nes tai yra jų pasirinkta dialogo forma“, – pridūrė viceministras.

Jis pakartojo, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija šiuo metu yra padariusi viską, ką galėjo dėl mokytojų atlyginimų didinimo kitais metais.

„Ministerija yra padariusi viską, ką gali, kas yra jos galioje ir jurisdikcijoje. Tai tikrai yra maksimalios valstybės galimybės didinti kitais metais mokytojų atlyginimus 21 procentu“, – sakė R. Skaudžius.

Visgi, anot jo, tolimesni sprendimai dėl pedagogų darbo užmokesčio bus priimami Seimo narių.

„Jeigu Seimas mato kitaip, mato kitas galimybes, Seimas ir tvirtina biudžetą, tai yra jo galioje, ir jie spręs, ar tai įmanoma padaryti“, – pažymėjo viceministras.

R. Skaudžiaus teigimu, maža tikimybė, jog Seimo nariai ras būdų, kaip dar labiau padidinti mokytojų atlyginimus ir patenkinti streikuojančios profesinės sąjungos reikalavimus.

„Mano asmenine nuomone, nelabai matau tų vietų, kur būtų galima nuo ko nuimti. Tikrai nėra tų vietų mistinių ar likučių, nuo ko būtų galima nuimti ir skirti didinti atlyginimams. Nes padidinti atlyginimą mokytojams, dėstytojams, švietimo pagalbos specialistams 1 procentu reikia 20 milijonų eurų“, – kalbėjo viceministras.

„Tai tikrai didelės lėšos ir mes negalime nuo kažko nuimti tiesiog. Turi būti labi aiški vizija, iš kur surenkami papildomi mokesčiai, iš kur tos lėšos yra skiriamos“, – reziumavo jis.

Prie Vyriausybės – keli šimtai pedagogų


Ketvirtadienį prie Vyriausybės į mitingą susibūrė keli šimtai pedagogų. Sulaukę pėsčiomis iš Klaipėdos atėjusių kolegų, Andriaus Navicko vadovaujamos profsąjungos pedagogai toliau kėlė ne kartą išsakytus reikalavimus valdžiai. Viena iš streikuojančios profsąjungos lyderių Lilija Bručkienė tvirtino streiko dienomis pajutusi didelę gyventojų paramą pedagogams.

„Mes keliavome per Lietuvą ir pažinome labai daug mokytojų, pažinome labai daug bendruomenių. Aš mačiau tą Lietuvą, apie kurią aš svajojau: vieningą, ne gyventojų, o piliečių Lietuvą“, – prie Vyriausybės susirinkusiems pedagogams kalbėjo L. Bručkienė.

Pasak jos, kartais yra tiesiog būtina streikuoti, kad valdžia įsiklausytų į keliamus reikalavimus.

„Kartais streikas yra gerai, kartais streikas pasako tai, ko nedrįsta niekas. Kartais reikia drastiškų priemonių, kartais reikia priemonių, kurios viršija mūsų galimybių ribas“, – teigė ji.

„Niekada nebuvau maratonininkė ir jei prieš metus man kas būtų pasakęs, kad aš pėsčiomis keliausiu iš Klaipėdos į Vilnių... Aš būčiau sakiusi: atsiprašau, aš dar ne tokia išprotėjusi. Bet pasirodo, kad tokia“, - susirinkusiems mokytojams sakė L. Bručkienė.

ELTA primena, kad prieš dvi savaites prasidėjo mokytojų streikas, kuriame dalyvauja 186 ugdymo įstaigos ir apie 3 tūkstančius mokytojų. Rugsėjo 29 dieną streikuojantys mokytojai ir juos palaikantys moksleiviai taip pat pradėjo žygį nuo savo ugdymo įstaigų iki pat Vyriausybės rūmų.

Nerado sutarimo dėl atlyginimų didinimo


A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga dar prieš pradedama streiką pareikalavo šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų, o kitais metais – dar 30 proc. Iš viso reikalauta darbo užmokestį didinti 56 procentais.

Visgi, jau streiko metu vykusiose derybose profesinės sąjungos atstovai nusileido iki siūlymo didinti pedagogų atlygį 46 procentais.

Galiausiai streikuojantys mokytojai pasiūlė Vyriausybei derėtis dėl atlyginimų didinimo 30 proc. – po 15 proc. nuo kitų metų sausio ir rugsėjo.

Derybų metu Švietimo ministerijos dar rugsėjį pateiktas pasiūlymas kitais metais pedagogų darbo užmokestį didinti 21 proc., nuo sausio atlyginimus pakeliant 10 proc., nesikeitė. Todėl sutarimas dėl šio profsąjungos reikalavimo nebuvo rastas.

Be atlyginimų didinimo, LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių klasėse bei mokytojų darbo krūvį.