„Manau, kad ministrė tikrai neturi atsistatydinti ir turi tęsti darbus“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė V. Mitalas.

„Ką ministrė pristatys premjerei, prezidentui – mes sužinosime turbūt vėliau. Yra padaryti tam tikri veiksmai ir tada apsispręs. Aš vertinu, kad ministrė, išgirdusi gana stiprius prezidento žodžius, nepuolė tų žodžių nurašyti – manau, tai yra garbingas elgesys. Bet mano asmenine nuomone, čia ministrės traukimo tikrai nereikia“, – pažymėjo jis.

Viešojoje erdvėje kilus diskusijoms dėl A. Belickaitės paskyrimo LTG korporatyvinių reikalų direktore aplinkybių, specialistės vyras V. Jurgutis paskelbė pasitraukiantis iš ENMIN. Netrukus iš naujos darbovietės nutarė trauktis ir pati A. Belickaitė. Anot V. Mitalo, šie žingsniai yra tinkami, tačiau padaryti gerokai per vėlai.

„Viena vertus, vakar sužinojome, kad Vincas Jurgutis traukiasi, šiandien traukiasi Agnė Belickaitė. Aš džiaugiuosi tokiu jų sprendimu. Manau, kad jie turėjo būti padaryti anksčiau“, – apgailestavo jis.

Seimo vicepirmininkas pakartojo, kad niekas iš Laisvės partijos lyderių ar narių nežinojo apie A. Belickaitės ketinimus įsidarbinti LTG struktūrose. Visgi, jis pripažino, kad bendražygiai neišvengė interesų konflikto bei jo regimybės.

„Iš tikrųjų susidariusi situacija nėra maloni, nėra gera, nes yra keliamas klausimas dėl valstybės valdomų įmonių skaidrumo. Tikrai apgailestauju, kad tokia situacija susidarė. Man atrodo, kad viešuose reikaluose, viešajame sektoriuje tikrai labai svarbu asmeniškai daryti sprendimus – ne tik vengiant interesų konflikto, bet ir vengiant interesų konflikto regimybės“, – aiškino parlamentaras.

„Vakar valstybės vadovas vos ne pasakė, kad visa valstybės valdomų įmonių reforma, visas skaidrumas ar kažkokios normalios atrankos – jos yra fikcija ir galim daryti kaip kas nori. Man atrodo, kad tai yra didelis debesis, kuris užslinko ant šios temos. Vienintelis kelias, kaip tą debesį galima suvaldyti – išeiti labai aktyviai net iš regimybės zonos. Man atrodo, tas yra padaryta“, – akcentavo „laisvietis“.

ELTA primena, kad klausimus dėl A. Belickaitės ryšių su Laisvės partija viešojoje erdvėje iškėlė keletas žurnalistų, pastebėjusių, jog ekonomikos ir inovacijų viceministro Vinco Jurgučio žmona įsidarbino „Lietuvos geležinkelių grupės“ (LTG) korporatyvinių reikalų direktore. Svarstyta, ar A. Belickaitės paskyrimas į LTG yra skaidrus, mat, ji yra glaudžiai susijusi su Laisvės partija ir yra artima šios politinės jėgos lyderės Aušrinės Armonaitės draugė. Be to, LTG yra pavaldi Susisiekimo ministerijai, o šią, pagal galiojančius valdančiosios koalicijos partijų susitarimus, kontroliuoja Laisvės partija.

Pati A. Belickaitė neneigia savo ryšio su Laisvės partija, tačiau jaučiasi rami dėl savo veiksmų. Ji tvirtina, kad dirbo su politine jėga kaip laisvai samdoma konsultantė. Taip pat ji nurodo gavusi darbo pasiūlymą iš atrankos agentūros „Alliance for recruitment“ – su „laisviečiais“, anot jos, šis sprendimas ir darbo pasiūlymas nebuvo aptarinėjamas.

A. Armonaitė kreipėsi į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisiją, prašydamas įvertinti ir atlikti tyrimą dėl galimo privačių ir viešųjų interesų konflikto.

Tuo metu specialistės vyras – ekonomikos ir inovacijų viceministras V. Jurgutis – nutarė trauktis iš pareigų. Iš darbo pasitraukė ir pati A. Belickaitė.

Visgi, šalies vadovas Gitanas Nausėda paragino ekonomikos ir inovacijų ministrę apsvarstyti galimybę pasitraukti iš posto. Situaciją jis pavadino „apgailėtinu žemos politinės kultūros pavyzdžiu“.