„Aš manau, kad po šio dar vieno etapo, kurį patyrėme, koalicijos taryba, kuriai būtų galima pirmininkauti rotaciniu pagrindu, aptarti svarbiausius koalicijos darbus jau yra būtinybė, ką reikės artimiausiu metu padaryti“, – „Žinių radijui“ teigė V. Mitalas.

Pasak jo, dėl poreikio steigti koalicinę taryba buvo sutarta antradienį vykusiame koalicijos partnerių posėdyje.

„Dėl veikimo modelio, dėl deleguotų asmenų galėsime pasitarti artimiausiu metu, jei vis tik Tėvynės sąjunga pasakys, kad negriauname koalicijos ir premjerė tęsia darbus“, – pabrėžė Laisvės frakcijos seniūnas.

Mažieji koalicijos partneriai – Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija viešoje erdvėje jau ne kartą išsakė nuogąstavimus dėl valdančiųjų darbo be koalicinės tarybos. Tačiau premjerė Ingrida Šimonytė iniciatyvą vertino atsargiai.

Antradienį parlamente žlugus balsavimui dėl pirmalaikių rinkimų, Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen iniciatyva buvo sušauktas koalicijos partnerių posėdis, apie kurį viešose politikų darbotvarkėse neskelbta.

Pasibaigus vakariniam parlamento posėdžiui, tartis dėl valdančiosios daugumos ateities Seimo pirmininkės kabinete susirinko premjerė Ingrida Šimonytė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, liberalai Eugenijus Gentvilas ir Edita Rudelienė ir Laisvės partijos nariai Vytautas Mitalas bei Tomas Vytautas Raskevičius.

Visgi, po susitikimo ir TS-LKD pirmininkas, ir premjerė Eltai atsisakė komentuoti tai, kas konkrečiai buvo aptarta posėdyje.

ELTA primena, kad antradienį Seimas nepritarė konservatorių prezidiumo iniciatyvai rugsėjo 10 d. surengti pirmalaikius Seimo rinkimus.

Apie visos politinės sistemos pertvarką konservatorių pirmininkas prakalbo kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis. Premjerė I. Šimonytė ne kartą patikino, kad, parlamente pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji pasitrauks iš pareigų. Tai reiškia, kad tokiu atveju atsistatydintų ir visas Ministrų kabinetas.

Visgi, po žlugusio balsavimo politikų retorika sušvelnėjo. G. Landsbergis nurodė, kad galimybes Vyriausybei toliau tęsti darbą pirmiausiai vertins koalicijos partneriai, o vėliau reikės sulaukti ir TS-LKD prezidiumo pozicijos. Tuo metu I. Šimonytė pripažino, kad pareikšdama apie planus atsistatydinti, pasak pačios premjerės, „leido sau šiek tiek per daug“, todėl sprendimas dėl jos ateities taip pat priklauso nuo TS-LKD prezidiumo.