„Nuo ketvirtadienio irakiečių šeima su 4 mažamečiais vaikais buvo išstumta iš Lietuvos ir vėliau iš Baltarusijos, tad šeima įstrigo pasienyje. Jauniausiam vaikui maždaug dveji“, – feisbuke rašo T. Tomilinas.

Pasak parlamentaro, ketvirtadienį Ignalinos rajone prie sienos įstrigusiai šeimai padėti bandė savanoriai, tačiau pareigūnai nevyriausybininkams to padaryti neleido. Tiesa, humanitarinę pagalbą paėmė patys pasieniečiai ir žadėjo perduoti ją irakiečiams.

„Vakar važiavau į Padvarionių užkardą,prie pat Vilniaus ir Medininkų, ir pranešiau pasieniečiams, kad jau dabar ne Ignalinoje,o prie jų užkardos yra ta pati stumdoma šeima. Ketvirtadienį šeima buvo prie Ignalinos, šiandien prie Vilniaus. Kaip? Nežinom. O kur buvo prieš Ignalina? Kiek dienų stumdoma iš vienos šalies į kitą?

Vilniaus pasieniečiai iš pradžių nepatikėjo, pasakė, kad čia, prie Vilniaus tai neįmanoma, visur kameros, briedis nepraeis nepastebėtas, o čia žmonės. Bet leido patiems paieškot. Važiavom, kol kelias tapo koše. Suradom. Šeima buvo labai arti sienos, miške, kelių šimtų metrų atstumu nuo Baltarusijos, tad tiesiogiai prie jų nuėjo tik pareigūnai. Jūsų informacija pasitvirtino, lakoniškai pasisakė užkardos vadas.

Pasienyje įstrigę migrantai

Pradžioje sutarėme, kad leis pabendraut su šeima, galbūt padėsime įvertinti humanitarinę situaciją, bet po akimirkos... gavo kitus įsakymus. Bet, svarbiausia, naktį iš šalto miško šeima džipais nuvežta 15 km. į artimiausią Padvarionių užkardą, šiltas patalpas, aprengta, pamaitinta, miega“, – pasakoja T. Tomilinas.

Parlamentaras pastebi, kad tokių istorijų Lietuvoje beveik nesigirdi. VSAT oficialiai nuolat tvirtina, kad pasienyje užstrigusių migrantų jau seniai nėra. Be to, ir šįryt skelbtoje statistikoje rašoma, kad neįleistas nei vienas migrantas.

„Važiuojam namo ir galvojam, ar bus dar vienas bandymas juos išstumt? Ne karta kalbėta,kad aiškių kriterijų nėra, sprendžia tik pareigūnai, vaiko teisės, Raudonas kryžius ar kas nors dar dalyvauti negali. Kodėl? Bet šį kart, gal vaiko teisių kontrolierei leis suteikti rekomendacijas dėl pažeidžiamumo. Bus kiek kitaip nei paprastai būna? Nežinom kaip turi būti. Tik nujaučiam. Nuskaitom iš liūdnų pareigūnų veidų.

Kasdien medijose skaitom tik apie skaičius neįleistų, apgręžtų, nežinom, kiek tarp jų vaikų, ir daug savaičių girdime vis tą pačią VSAT pranešimo pabaigą: dėl humanitarinių priežasčių įleistų nebuvo. Manau, labai praverstų akredituotų humanitarinių savanorių patarimai pasienyje, t. y. kitos akys, nes kartais pavargusių pareigūnų akys gali nepamatyti“, – rašo T. Tomilinas.

Oficialiai VSAT skelbė, kad per praėjusią parą, nuo šeštadienio vidurnakčio iki sekmadienio, pasieniečiai iš Baltarusijos į Lietuvą draudžiamose vietose neleido patekti 98 migrantams. Įleistųjų į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių šeštadienį nebuvo.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai pasieniečiai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių užsieniečių, jų į Lietuvą nepateko 5847.

„Šie migrantai po sulaikymo buvo pristatyti į užkardą. Ten pasieniečiai juos pamaitino, davė drabužių persirengti, žmonės sušilo, pailsėjo. Buvo sudarytos sąlygos jiems ramiai išsimiegoti. Nesant jokių pavojų migrantų sveikatai bei kitų nusiskundimų pagal ekstremaliosios situacijos operacijų vadovės rugpjūčio 2 d. sprendimą šiandien ryte migrantai nebuvo įleisti į Lietuvą. Pabrėžiu, jokių grėsmių jiems nebuvo, jie šiltai apsirengę, sveiki, konfliktų neįleidimo metu nekilo“, – paaiškino VSAT atstovas Giedrius Mišutis.

Jo teigimu, Seimo nario buvimas jokios įtakos šioje situacijoje pasieniečių veiksmams neturėjo.

Be to, G. Mišutis priminė VSAT poziciją, kad nors migrantai ir sulaikomi Lietuvoje, tai nereiškia, kad jie buvo įleisti į šalį.

„Fizinis įžengimas į Lietuvos teritoriją nėra įleidimas. Ar įleisti, ar ne, sprendimą priima pareigūnas. Pvz., į Kauno oro uostą atskrenda asmuo, kuris neturi reikiamų dokumentų. Fiziškai jis yra Lietuvos teritorijoje, gilumoje, bet teisiškai jis nėra įleistas į Lietuvą, nes pasienietis tokio sprendimo nėra priėmęs. Jis priima sprendimą jo neįleisti, asmuo išskrenda iš Kauno kitu lėktuvu, tačiau tai traktuojama, kad jis nebuvo įleistas į šalį. Taip ir su migrantais pasienyje“, – paaiškino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (589)