Žinią LRT portalui patvirtino Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo parapijos klebonas Vytautas Mazirskas.

Jam buvo 92-eji metai.

S. Kudirka žinomas dėl to, kad 1970 metais, vykstant Jungtinių Amerikos Valstijų ir Sovietų Sąjungos žvejybos organizacijų susitikimui JAV teritoriniuose vandenyse, perbėgo į JAV kranto apsaugos laivą „Vigilant“ ir pasiprašė politinio prieglobsčio, kuris jam suteiktas nebuvo.

Apie S. Kudirkos gyvenimo istoriją yra parašytos kelios knygos, sukurti filmai, tarp jų Giedrės Žičkytės „Šuolis“.

S. Kudirka gimė 1930-aisiais balandžio 9-ąją Griškabūdyje.

Jis baigė Klaipėdos jūreivystės mokyklą, buvo Klaipėdos žvejybinio laivyno jūreivis radistas.

1970 m. lapkričio 23 dieną per JAV ir SSRS žvejybos organizacijų vadovų susitikimą, vykusį JAV teritoriniuose vandenyse Klaipėdos refrižeratorių laivyno plaukiančiojoje bazėje „Tarybų Lietuva“ perbėgo į JAV kranto apsaugos laivą „Vigilant“ ir paprašė politinio prieglobsčio.

JAV kranto apsaugos pareigūnų į laivą įleistų SSRS pareigūnų jis buvo sulaikytas ir prievarta grąžintas į SSRS laivą.

JAV ir sovietinių pareigūnų veiksmus smerkė didžiausi JAV dienraščiai, JAV lietuviška spauda, televizijos ir radijo stotys, ypač „Amerikos balsas“, vyko protesto demonstracijos.

Ilgą laiką jis buvo kovos dėl Lietuvos laisvės simbolis.

1971-ųjų gegužę nuteistas 10 metų kalėti. Kalėjo Pskove, Mordovijos lageriuose.

Jo motinai, gimusiai JAV, atgavus JAV pilietybę, JAV administracijos pastangomis 1974 metais iš kalėjimo išleistas, su šeima išvyko į JAV.

S. Kudirka dalyvavo JAV lietuvių organizacijų veikloje, skaitė paskaitas apie komunistinį režimą Sovietų Sąjungoje. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę 2007 metais grįžo į Lietuvą. 2008 m. jis apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi.

Prezidentas G. Nausėda reiškia užuojautą dėl S. Kudirkos mirties.

„Skaičiau knygą apie šį nepaprastą žmogų ir mačiau filmą „Šuolis“. Neįtikėtino stiprumo bei giedro požiūrio į gyvenimą, išskirtinio humoro jausmo asmenybė. S. Kudirka simbolizuoja kartą, kuri nesusitaikė su sovietinio režimo primestomis taisyklėmis, nenorėjo vaidinti jam skirto visuomenės sraigtelio vaidmens ir demonstratyviai atsuko sistemai nugarą. Jis padrąsino ir kitus padaryti lygiai tą patį“, – rašoma G. Naudėdos užuojautoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)