Tačiau ministrų automobilių pagaminimo laiko skirtumas - 10 metų. Vieniems vis dar tenka dardėti 2002 metais pagamintomis mašinomis, kiti džiaugiasi sėdėdami naujuose šių metų laidos automobiliuose.

Gerokai skiriasi ir ministrų kabineto narių įveikiami atstumai: vieni jų kas mėnesį nuvažiuoja vos per 1 tūkst., kiti - net iki 4 tūkst. kilometrų. Vienintelės Teisingumo ministerijos vadovams, prieš metus atsisakiusiems tarnybinio transporto, tenka skubiai nuomotis automobilį arba naudotis taksi bendrovių paslaugomis.

Naujausių automobilių teikiamu komfortu besimėgaujantys žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius ir ūkio ministras Rimantas Žylius krašto keliais rieda žvelgdami pro BMW markės automobilių langus. K.Starkevičiaus naudojamas BMW pagamintas pernai, o R.Žyliaus - jau šiais metais. Abu automobilius nuomoja ministerijos.

Ūkio ministerijos Viešųjų ryšių ir protokolo skyriaus atstovų teigimu, naujausiu BMW markės automobiliu ministras naudojasi tik ilgesniems atstumams, o į Vyriausybę, esančią Vinco Kudirkos aikštėje, Seimą ar kitas institucijas jis visada vyksta pėsčiomis. Ūkio viceministrams tenka riedėti asmeniniais automobiliais.

R.Žylius kas mėnesį nuvažiuoja apie 2,4 tūkst. kilometrų, o K.Starkevičiaus automobilis nurieda nuo 1,5 tūkst. iki 2,5 tūkst. kilometrų.

Į seniausius automobilius tenka sėsti socialinės apsaugos ir darbo ministrui Donatui Jankauskui, važiuojančiam 2002-aisiais pagamintu BMW 530, bei kultūros ministrui Arūnui Gelūnui, kurį veža tų pačių metų BMW 535. Abiejų ministerijų atstovų teigimu, viceministrams tarnybinis transportas nesuteikiamas, tad jie priversti naudotis savais automobiliais, o kartais drauge su kitais darbuotojais į posėdžius ar susitikimus vyksta ministerijos transportu.

A.Gelūno automobilis kas mėnesį sukaria apie 3 tūkst., o D.Jankausko - apie 2,3 tūkst. kilometrų. Šiedu ministrai taip pat tikino mėgstantys pasivaikščioti ir pėstute, dažniausiai "esant palankioms oro sąlygoms ir aplinkybėms".

Vokiškais "Audi" automobiliais važinėja trys ministrai. 2005-aisiais pagaminta "Audi A6" važinėja Aplinkos ministerijos vadovas Gediminas Kazlauskas, taip pat Švietimo ir mokslo ministerijos galva Gintaras Steponavičius, o 2008 metų gamybos "Audi A6" vežiojamas vidaus reikalų ministras Artūras Melianas.

Aplinkos ministro automobilis kas mėnesį nurieda apie 2 tūkst. kilometrų, švietimo ir mokslo ministro - apie 3 tūkst. kilometrų, o vidaus reikalų ministro - apie 2,5 tūkst. kilometrų.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė vienintelė Vyriausybės narė darbo reikalais naudojasi Čekijos pasididžiavimu - "Škoda Superb".

"Ministrė ir Lietuvos kariuomenės vadas dar 2009-aisiais atsisakė dviejų aukščiausios klasės "Volvo S80" markės automobilių, kurių nuoma mėnesiui kainuodavo apie 10 tūkst. litų. Iš automobilių nuomos sutaupyti 60 tūkst. litų 2009 metais buvo skirti Šaulių sąjungos rengiamoms vaikų vasaros stovykloms", - teigiama LŽ atsiųstame Krašto apsaugos ministerijos Viešųjų ryšių departamento atsakyme. Kitiems šios ministerijos vadovams tenka važinėti "VW Jetta" ir "Škoda Octavia" automobiliais.

Ministrę R.Juknevičienę vežiojantis automobilis kiekvieną mėnesį įveikia 2,5 tūkst. kilometrų atstumą, o viceministrus - apie 1,2 tūkst. kilometrų. Kaip ir kitų ministerijų vadovai, esą krašto apsaugos ministrė iš Vyriausybės ar kitų institucijų kartais grįžta pėsčiomis.

Saugiais švediškais "Volvo S80" markės automobiliais mėgaujasi užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, važinėjantis 2006 metų gamybos mašina. Susisiekimo ministrą Eligijų Masiulį vežioja 2008 metų gamybos, o finansų ministrę Ingridą Šimonytę - 2005 metų automobilis.

Didžiausią distanciją kas mėnesį nurieda E.Masiulio "Volvo S80" - beveik 2 tūkst. kilometrų, I.Šimonytės - 1,5 tūkst., o A.Ažubalio - tik 1,2 tūkst. kilometrų.

Didžiausia - iki 4 tūkst. kilometrų - rida tenka Energetikos ministerijos "dirigentą" Arvydą Sekmoką vežiojančiam "VW Passat" automobiliui, pagamintam 2008 metais.

Pusantro karto mažesnį atstumą, 2,6 tūkst. kilometrų, kas mėnesį įveikia sveikatos apsaugos ministrui Raimondui Šukiui nuomojamas BMW 520d.

Tik Teisingumo ministerija be tarnybinių automobilių išsiverčia jau beveik metus. Ministro Remigijaus Šimašiaus patarėjos Vaidos Vencevičiūtės tvirtinimu, aukštiems ministerijos pareigūnams įveikiant trumpas distancijas tenka pasitelkti taksi bendrovių paslaugas. Tik tolimesnėms ir ilgesnėms išvykoms ar esant reprezentacijos poreikiui paprastai nuomojami aukštesnės D2/E2 klasės, ne senesni kaip septynerių metų automobiliai.

"Nuo 2011-ųjų birželio atsisakius nuosavo automobilių parko, transporto paslaugoms pirkti ministerija vidutiniškai išleidžia apie 5 tūkst. litų per mėnesį. Tai yra triskart pigiau nei išlaikyti automobilius ir mokėti atlyginimus vairuotojams. Mėnesio išlaidos vidutiniškai atsieidavo apie 16 tūkst. litų. Dar anksčiau, 2008-aisiais, vadovaujant ankstesnei Vyriausybei, ministerijos autoparkui išlaikyti reikėjo net 29 tūkst. litų", - taupymo tendencijas vardijo R.Šimašiaus patarėja.