„Sutartį pasirašiusios profesinės sąjungos inicijuoja kompleksinius kolektyvinės sutarties pakeitimus ir papildymus, kurie orientuoti į ilgalaikius sisteminius pokyčius švietimo ir mokslo sistemoje penkerių metų perspektyvoje“, – pranešime teigia Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas.

Derybose antradienį taip pat dalyvaus ir Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas, Švietimo ir mokslo profesinė sąjunga „Solidarumas“ bei Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“.

Profsąjungos sieks susitarti dėl mokytojų pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientų ir darbo krūvio sandaros nuoseklaus keitimo, mokytojų rengimo sistemos tobulinimo, ugdymo turinio atnaujinimo, švietimo ir mokslo įstaigų tinklo pertvarkos ir kitais ugdymo kokybei svarbiais klausimais.

Derybose taip pat deramasi dėl mokytojų atestacijos, vertinimo ir kvalifikacijos kėlimo, pagalbos mokiniui specialistų darbo apmokėjimo sistemos gerinimo bei dėstytojų, mokslo darbuotojų, kitų tyrėjų ir neakademinių mokslo ir studijų institucijų darbuotojų darbo užmokesčio didinimo.

Kviečia susitarti visas profsąjungas

Tuo metu Švietimo ministerija visas šias profsąjungas ir Andriaus Navicko vadovaujamą Lietuvos švietimo darbuotojų profesinę sąjungą prie derybų stalo kvies trečiadienį.

„Esame gavę keturių profesinių sąjungą prašymą atnaujinti derybas dėl prieš daugiau kaip dvejus metus pasirašytos ministerijos ir profesinių sąjungų sutarties“, – pranešime teigia viceministrė Jolanta Urbanovič.

Pasak jos, kolektyvinėje sutartyje apibrėžiami visai švietimo bendruomenei svarbūs klausimai, todėl norima į derybų procesą įtraukti visas profesines sąjungas.

„Labai tikimės, kad profesinės sąjungos ras bendrą priimtiną variantą, nes juk tikslas yra toks pat – kad mokytojai turėtų kuo geresnes darbo sąlygas, o mokiniams būtų užtikrinta ugdymo kokybė”, – tvirtina viceministrė.

A. Navicko vadovaujamą profsąjungą prie kolektyvinės sutarties derybų taip pat teigė kviečiantis prisijungti ir E. Milešinas.

Šiuo metu A. Navicko vadovaujama profesinė sąjunga specialiai sudarytoje darbo grupėje atskirai nuo kitų profesinių sąjungų derasi su ministerija dėl etatinio mokytojų apmokėjimo modelio koregavimo.