E. Gudzinskaitė akcentuoja, kad kol kas nebuvo nė vieno migranto, kuriam būtų pagrindas suteikti prieglobstį. Vis tik ji akcentuoja, kad sudėtingiausios bylos, reikalaujančios daugiau laiko, kol kas atidedamos į šalį, siekiant kuo greičiau išnagrinėti akivaizdžiai nepagrįstus prieglobsčio prašymus.

„Mes visą laiką klausiame, kodėl, kokiu tikslu čia atvykai. Ir dažniausias tikslas yra – noriu geriau gyventi Europoje. Labai retas, kuris pasako, kad jį kažkas persekioja, bet dažniausiai tie persekiojimai irgi būna: kaimynai, giminės, sutuoktinio tėvai ir panašiai. O dauguma tiesiog nori geriau gyventi Europoje, nes jų kilmės valstybėje ar neranda darbo, ar tiesiog žmogaus teisės negerbiamos, o jie žino, kad žmogaus teisės Europoje gerbiamos“, – žurnalistams antradienį teigė E. Gudzinskaitė.

„Tikimės per ateinančius tris mėnesius išnagrinėti, jei ne visus, tai didžiąją dalį visų prieglobsčio prašymų“, – pridūrė ji.

E. Gudzinskaitės teigimu, vienas pas migrantus vykstančios mobilių specialistų grupės tikslų yra jiems suprantama kalba, per profesionalius vertėjus dar kartą papasakoti, kas jų laukia.

„Aišku, turime turėti omenyje, kad jie nepasitiki valstybės įstaigomis, jie mano, kad mes jiems meluojame, ir jie vis dar galvoja, kad po kurio laiko jie galės išvykti iš Lietuvos į Europą. Tai mūsų darbas yra aiškinti jiems, kad jų įsivaizdavimai yra nepagrįsti“, – sakė Migracijos departamento direktorė.

Ji teigia, kad kol kas nebuvo nė vieno asmens, kuriam būtų pagrindas suteikti prieglobstį.

„Mes, kad neapkrautume ir savivaldybių, pirmiausiai stengiamės kuo greičiau išnagrinėti tuos akivaizdžiai nepagrįstus, o jeigu matome, kad sudėtingas, tą bylą atidedame į šalį ir perleidžiame į kitą takelį, kur reikia daugiau laiko“, – sakė E. Gudzinskaitė.

Migracijos departamento direktorės teigimu, tokių atidėtų bylų kol kas yra kelios dešimtys. Tarp šių bylų, pasak jos, atsižvelgiant į krizinę situaciją Afganistane, yra atidedamos ir afganistaniečių bylos.

„Būtent afganistaniečių bylos dabar ir yra dedamos į šalį. Mes dirbame su jomis, nereiškia, kad jos užšaldytos, tačiau mes vertiname situaciją kilmės valstybėje ir tada žiūrėsime, kokius sprendimus dėl jų priimti“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)