Žodžio „mergišius“ vilnietis nemėgsta, pokalbio metu kelis kartus pakartojo, kad jo jausmai į akį kritusiai merginai ar moteriai – kuo nuoširdžiausi. Problema, kad greit išsenka. „Tačiau šį kartą tai ne tas variantas“, – atrodo, ir pats šventai tuo tiki trisdešimtmetis.

Kitaip į tai žiūri artimesni jo draugai ir draugėmis tapusios „eks“.

- Mariau, kaip atsitiko, kad iki šiol esi vienas?

-Nesisekė man. Bet dabar viskas kitaip.

- Dabar viskas iš tikrųjų?

- Žinoma.

- Ir kuo ji ypatingesnė už buvusias drauges, su kuriomis tempei vidutiniškai tris mėnesius?

Graži, protinga, bet moteriška, rimtai žiūri į santykius, o tuo pačiu – spontaniška. Originali, nebijo būti nuoširdi.

- O tu nebijai būti nuoširdus?

- Man atrodo, kad moterims ne nuoširdumo reikia, o kad atitiktum jų susikurtą idealaus vyro paveikslą.

- Kas vyksta, kai pasirodai, koks esi iš tiesų, kad galbūt ne toks jau ir tobulas: žavus, bet nelinkęs įsipareigoti, iki galo atsiduoti, pasiliekantis atsarginių variantų „dėl visa ko“?

- Na, tu čia stipriai. Nėra, kaip sakai. Tiesiog anksčiau per kelis mėnesius jausmai išblėsdavo, susitikimų jauduliukas taip pat. Nes paaiškėdavo, kad žmogus ne tas. Prasidėdavo pretenzijos, kalbos apie ateitį, o aš linkęs gyventi ir džiaugtis šia diena.

- Ir vienu metu su keliomis?

- Sakoma, vedęs – ne miręs, o aš net ne vedęs. Ar turint merginą jau ir bendrauti su kitomis negalima?

- O kaip dėl atsarginių variantų?

- Aš taip neskaičiuoju – atsarginis ar pagrindinis. Tiesiog bendrauju su žmonėmis, tarp kurių ir moterys, merginos. Jei vyrui ir moteriai gera kartu, kas čia blogo?

- Nieko. Bet ar sutiktum, kad dabartinei Tavo merginai būtų gera su kitu pasibūti?

- Jai kito nereikia, nes aš esu tobulas. Pati taip sakė.

- Jau supažindinai su saviškiais?

- Taip, su draugais.

- O su tėvais, brolio šeima?

- Nemanau, kad jai būtų labai įdomu. Man pačiam nepatinka tos visos kūčių vakarienės, Kalėdos su artimaisiais. Draugei šventes pasiūliau sutikti romantiškai, dviese, ištuštėjusiame Vilniuje.

- Buvusiąsias taip pat pasveikinai?

- Taip. Užtrenkinėti duris ne mano stilius.

- O koks kabinimo stilius nepaveda?

- Aš nežinau.Nereikia nieko ypatingo, kad sudomintum moterį ar merginą. Lietuvaitės neišlepintos. Beje, kaip ne kartą teko įsitikinti, net didžiausios užsispyrėlės neatsispiria paprašymui padėti ką nors išsirinkti, nusipirkti, patarti.

Dėmesys, asistavimas, mielos dovanėlės, gėlės, kvietimai į renginius ar tiesiog pasivaikščioti atrakina bent jau 9 širdis iš 10, jei nesi beviltiškas niurzga, moki palaikyti pokalbį, nuoširdžiai domiesi mergina ar moterimi ir turi ką papasakoti jai įdomaus.

- Intymiems santykiams greitai pasirašo?

- Priklauso nuo situacijos, kur susipažįsti. Kai kurios ir kelias savaites branginasi.

- Tuomet prisimeni eks drauges?

- Jei abiem pusėms tinka ir patinka, kas čia blogo?

- Nutrauki santykius pats ar sudarai sąlygas tai padaryti jai?

- Paprastai, antras variantas.

- Kai taip nutinka, jau būni pasirūpinęs pamaina?

-Paprastai taip.

Lengviausias būdas patikrinti, ar jis – mergišius

Sakoma, jog lengviausias būdas patikrinti, ar naujasis pažįstamas ne mergišius – peržiūrėti jo kontaktų sąrašą. Taip pat žvilgtelėti į jo draugų sąrašą socialiniuose tinkluose. Jeigu dauguma žinučių ir pranešimų nuo merginų, o nuo vyrų vos keli, tai gali slėpti kur kas gilesnes problemas nei paprastą populiarumą tarp moterų.

Dauguma mergišių vienu metu susitikinėja daugiau nei su viena moterimi, tad rizikuoja supainioti vardus. Jei taip atsitiko jūsų mylimajam, gali būti ženklas, kad jis galvoja apie kitą merginą net tuomet, kai leidžia laiką su jumis.

Santykių specialistų nuomone, nėra nekaltas pomėgis užrakinėti mobilų telefoną ar sulaukus skambučio mandagiai atsiprašyti ir eiti kalbėti kitur.

Pirmasis tipas – „Klasikinis mergišius“

Literatūroje išskiriami keli pagrindiniai mergišių tipai. Pirmasis – „klasikinis mergišius”. Tai pakankamai aiškus vyrų tipas, išsiskiriantis kraštutiniu nepastovumu.

Jie veiklūs, energingi, trykštantys optimizmu ir gyvenimo džiaugsmu. Labai lengvai dalija pažadus: jiems visai nesunku pradėti ir palaikyti pokalbį bet kur, su bet kuo ir apie bet ką. Deja, koją kiša paviršutiniškumas ir banalumas (tai priklauso ir nuo išsilavinimo).

Šio tipo vyrai atrodo visiškai neįžeidūs, tačiau tai aiškinama ne aukšta saviverte, o paviršutinišku požiūriu į nepastovumą ir gyvenimo sunkumus apskritai bei nepaprastu sugebėjimu nepastebėti negatyvių dalykų. Flirtuoti su moterimis į kairę ir į dešinę – jų gyvenimo stilius.

Šio tipo mergišiai yra greiti, aktyvūs, įtikinantys, tačiau dažnai neturtingi. Įdomu tai, jog veda visai nesunkiai, o linksmai, noriai, lengvai ir... dažnai. Bėda, kad ir po vestuvių šio tipo mergišius nenori ir net nežada atsisakyti ankstesnio gyvenimo būdo: vedybos jam netampa nei moraliniu, nei seksualiniu stabdžiu.

Šiai kategorijai priskiriamus meilužius psichologai apibūdina kaip emociškai nesubrendusias asmenybes, kurių jausmai paviršutiniški. Manoma, jie neprisileidžia rimtų, stiprių jausmų, nes paprasčiausiai nesugeba gyventi gilaus vidinio gyvenimo. Lengvabūdiškumą jie aiškina teise neprisiimti atsakomybės dėl savo poelgių nei prieš save, nei prieš kitą.

Antrasis tipas – „Donžuanas

Nuo klasikinio mergišiaus donžuanas visų pirma skiriasi tuo, kad neveda. Jis turi kitų užduočių. Svarbiausia – priversti įsimylėti (ne tik flirtuoti) kuo daugiau moterų. Donžuanas privalo nuolat jausti, kad jį kažkas myli, ir myli labai nuoširdžiai, stipriai. Tačiau vos to pasiekus, dėmesio objektas jo nebedomina. Jį įsuka naujas jausmas, bet jau kitai moteriai.

Kuo sunkiau ateina pergalė, tuo donžuano gyvenimas įgauna stipresnio prasmės jausmo.

Kam donžuanui viso to reikia, aiškinama įvairiai, tačiau sutariama, jog viena iš priežasčių – įsitikinimas, kad moterimis negalima pasitikėti, kad jos nemoka jausti tikrų jausmų ir pasąmoninė baimė pačiam prisirišti.

Prisirišimas gali sukelti skausmą ir nusivylimą. Požiūris „jeigu prisileisi per daug arti, tave būtinai išduos”, aiškinamas vaikystėje patirta trauma.

Kasdieniame gyvenime donžuanas gana nuobodus, tačiau atgyja, kai atsiranda naujas „medžioklės” objektas.

Šis vyrų tipas itin pažeidžiamas ir įžeidus: nedidelė pastaba ar net nepakankamas dėmesys gali ilgam sugadinti nuotaiką. Dar vienas būdingas bruožas – valia ir užsispyrimas siekiant tikslo, sugebėjimas tam atiduoti visą save.

Mergišius teoretikas

„Mergišius – teoretikas priskiriamas nekalčiausiam mergišių tipui. Jo veide šypsena nušvinta visuomet, kai horizonte pasirodo nauja moteris. Ir visiškai tas pats, kaip ji atrodo, kas ji ir kokio amžiaus.

Teoretikas tampa galantiškas, artistiškas, sąmojingas, dėmesingas, žavus ir išradingas. Jis tiesiog neatpažįstamai pasikeičia. Tiesiog neįmanoma neatkreipti į jį dėmesio.

Šis vyras sugeba elgtis, kad bet kuri moteris, esanti šalia, pajaučia jo nepamirštamą dėmesį. Nuostabiausia, jog kiekviena jų šventai įsitikinusi, kad jo dėmesys skirtas jai vienai. Ir visiškai nesvarbu, kur vyksta veiksmas – svečiuose, troleibuse, restorane ar darbe.

Deja, būtent šis vyrų tipas nemoka nei užkariauti moters širdies, nei pavilioti nuo kito, nei kovoti. Tai – tik teoretikas. Teoretikas nepretenduoja į artimus ir intymius santykius. Priešingai, jis bijo, kad moteris, rimtai priėmusi jo asistavimą, pati jam pasiūlys laimingą scenarijaus pabaigą.

Beje, šis „mergišių” kategorijai priskiriamas tipas – tikras šeimyniško vyro pavyzdys. Jis nei už ką nemes šeimos dėl naujo susižavėjimo.

Tai štai kokie tie mergišiai. Žmonės lyg ir neblogi, lengvai bendraujantys, linksmi ir dažniausiai nepikti. Tik nesugeba ilgai išlaikyti aistros ir apsiriboja, jų nuomone, visai nekaltais nuotykiais. Nuo jų galima atsiriboti, galima atleisti ir vėl mylėti, tačiau pakeisti – ne. Beje, kaip daugelio žmonių.

Kada gali būti skunku atpažinti mergišių

Mergišių atpažinti gali būti sunku tuomet, jei jis... labai jums patinka. Vis dėlto santykių ekspertai siūlo atkreipti dėmesį, jei mylimasis vengia apkabinti viešoje vietoje ar visai jumis nesidomi.
Jau minėtas signalas – jis turi daug draugių.

Jis nenori supažindinti jūsų su savo draugais.

Jis dažnai paskambina jums vidury nakties ir kviečia atvažiuoti. Galbūt iš anksto nepakviečia, nes esate „atsarginis variantas“?

Jis pasipūtęs. Daugelis mergišių mano, kad jie - tiesiog Dievo dovana kiekvienai moteriai.

Viešoje vietoje jis niekada jūsų neliečia. Jei vengia jus apkabinti viešumoje, greičiausiai nenori, kad aplinkiniai pamanytų, jog jūs esate pora. Kaip manote, kodėl?

Kai esate vieni jis elgiasi visiškai kitaip, nei esate jo draugų ar šeimos rate? Jei taip, gerai pagalvokite, ar tikrai norite tęsti santykius su šiuo žmogumi.