Didžioji dalis nelaimėlių į ligoninę Vilniuje buvo atvežti iš karto po vidurnakčio.

„Pirmieji pacientai jau buvo po dvylikos penkios, septynios, devynios ir taip toliau. Pirmos dešimtys susirinko praktiškai per pirmas dvi valandas. Jeigu standartinę naktį mes priimame nuo 30 iki 35 [pacientų], tai naujametinę naktį iš 31 dienos į 1-ąją turėjome daugiau kaip 60 pacientų“, – pasakojo RVUL Skubios pagalbos skyriaus vedėjas Paulius Uksas.

Uksas: žmonės šventė truputį ramiau

Traumų daugiau nei įprastai, bet bent jau sostinės Lazdynų ligoninės medikai džiaugiasi, kad dramatiškų incidentų išvengta. Alkoholio netrūko, bet rekordai nesumušti – standartas trys ar keturios promilės.

„Kurie perliptų šešias, septynias ar aštuonias [promiles], šiuo atveju nebuvo. Kitas dalykas, kad pasiektumėm tokias aukštas promiles, reikia ne vienos nakties šventimo“, – pažymėjo P. Uksas.

„Turėjome išgėrusių pacientų, nemažai traumų patyrusių pacientų. Vieni buvo tą traumą patyrę dėl to, kad buvo apsvaigę ar išgėrę, kitų medžiagų pavartoję, kiti buvo tiesiog paslydę ir nelaimingai nukritę <...>. Tos traumos buvo standartinės, kurias mes sutinkame kiekvieną mielą dieną“, – pasakojo jis.

Paulius Uksas

RVUL Skubios pagalbos skyriaus vedėjas teigė, kad į ligoninę buvo pristatyti vienas ar du asmenys, kurie nukentėjo nuo fejerverkų, bet nė vienam esą nereikėjo stacionaraus gydymo.

„Pavyko suteikti pagalbą skubios pagalbos skyriuje, ji buvo pakankama ir toliau jie nukreipti gydytis namuose“, – pažymėjo P. Uksas.

Su alkoholiu situacija, pasak jo, tokia pati kaip ir kiekvienais metais – vartojama nemažai, dalis neįvertina savo galimybių, patenka į skubios pagalbos skyrių. Bet ypatingai išskirtinių situacijų šįmet nepasitaikė.

Šįmet Naujųjų metų sutiktuvės, pasak P. Ukso, medikams buvo kiek ramesnės nei Kalėdų savaitgalis:

„Net ramesnės nei galėjome tikėtis. Buvom nusiteikę, kad šie Naujieji metai po karantino bus labai intensyvūs, bet gal taip sutapo, kad sausio 1 diena buvo sekmadienis ir žmonės šventė truputėlį ramiau, ypatingai tie, kuriems pirmadienį į darbus.“

Visą „LNK Žinių“ interviu su P. Uksu žiūrėkite čia:

Girti nepilnamečiai, traumos, nesaugi aplinka

Daug darbo pasitinkant naujus metus turėjo ir policija.

„Pagrindiniai pranešimai buvo dėl įvairių viešosios tvarkos pažeidimų – alkoholio vartojimas, fejerverkų garsai, įvairių neblaivių asmenų konfliktai, muštynės bei smurtas artimoje aplinkoje“, – vardijo Vilniaus policijos atstovė Julija Samorokovskaja.

Incidentai neaplenkė ir vaikų – iš karto po vidurnakčio sostinėje petardos sužalojo penkiolikmetį, jis paguldytas į ligoninę dėl rankos traumos.

Šventiniai fejerverkai Naujųjų Metų naktį sostinės Katedros aikštėje.Tomo Bauro (ELTA) nuotr

„Tai yra ir nudegimas ir žaizda, ir lūžimas dažniausiai vienu metu, ir tokie sužalojimai visą laiką ilgiau, sudėtingiau gydomi ir gyja“, – pasakojo Santaros klinikų Vaikų priėmimo skubios pagalbos skyriaus vedėja Ingrida Sapagovaitė.

Dar vienas pacientas jaunesnis – jam sužalotas veidas.

„Abu kartus buvo deklaruojama, kad vaikai rado gatvėje nesprogusius sprogmenis ir paėmė į rankas, susižeidė. Abudu yra hospitalizuoti“, – teigė I. Sapagovaitė.

Vien į Santaros klinikas Naujųjų metų naktį pakliuvo daugiau nei 200 jaunųjų pacientų. Tai – bendras skaičiuos ir karščiuojančių, ir kitaip sunegalavusių.

Tačiau kalbinti medikai džiaugiasi – šįmet kaip niekad mažai nukentėjusių nuo fejerverkų – tiek vaikų, tiek suaugusių, o stebina tik alkoholio kiekiai.

„Buvo tokių situacijų, kuomet atvykome į šeimą, tėvai vartojo alkoholį su savo nepilnamečiais vaikais. Tai buvo aiškinta, kad norėjo pabandyti, bet matėsi, kad ir patys vaikai yra apsvaigę“, – pasakojo Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė.

Vaiko teisių gynėjams žinoma kiek daugiau nei dešimt atvejų, kai alkoholio vartojo vaikai. Tačiau specialistai sako, kad tai – tik ledkalnio viršūnė. Kiek iš tikrųjų atvejų galėjo būti, nesužiūrėta, ypač kaimo vietovėse.

Iš viso apie vaiko teisių pažeidimus pranešta daugiau nei 200 kartų.

„Iš jų beveik 70 gavome kartu su policija, kai situacijos buvo itin sudėtingos – konfliktai, smurtas artimoje aplinkoje arba smurtas prieš vaikus. Aišku, kas liūdniausia, nors iš kitos pusės pavyko apsaugoti ir perkelti į saugią aplinką 109 vaikus. Tai reiškia 29 vaikais daugiau negu per Kalėdas. Daugiausia situacijų, daugiausia vaikų perkėlimų buvo Kauno mieste ir Kauno apskrityje“, – pasakojo Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė.

Užsidegė automobilis, daugiabutis

Dabar specialistai dar kartą vyks į šeimas ir žiūrės, ar vaikams grįžti jau saugu. Dalis mažųjų patyrė smurtą.

„Per Naujus metus galimai nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjo 44 vaikai“, – pažymėjo I. Skuodienė.

Naujųjų pradžia neapsiėjo ir be kitų nelaimių. Jeigu petardos nenutraukė galūnių, neišvengta gaisrų.

„Yra atvejų, kai petarda yra ir mašiną uždegusi, ir namą. Buvo pramuštas išdaužtas automobilio langas ir jau pačiame automobilyje petarda degė. Yra atvejų ir šiais metais, kai į balkoną pakliuvo. Yra atvejis, kai ant fasado, apdailos medžiagų pakliuvo“, – vardijo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas Gediminas Šukšta.

Vilniaus rajone, Didžiųjų Kabiškių kaime, kaip įtariama, nuo petardos bute kilo gaisras, kai petarda į butą buvo įmesta.

„Vienas gaisras toks iš didesnių Klaipėdoje, daugiabutyje, kai vienuolika minučių po vidurnakčio mūsų ugniagesiai skubėjo į pagalbą, vieną žmogų išgelbėjo ir dar septynis evakuavo iš pastato“, – pridūrė G. Šukšta.

Neapsieita ir be šūvių – Šalčininkų rajone sužalotas Vilniaus policijos pareigūnas, jį sužalojęs asmuo nusišovė.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie tarnybų darbą per Naujuosius metus žiūrėkite čia: