Dabar 200 įstaigų Ligonių kasos grasina baudomis.

Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė Auristida Gerliakienė LNK Žinioms teigė, kad kalbama apie vaistą, skirta širdies raumens stiprinimui, kai nepadeda beta blokatoriai ir kalcio antagonistai.

„Kardiologiniai ligoniai žino, kas tai per vaistai. Ir gydytojai, ypač koronaviruso laikotarpiu, kai daugeliui pacientų būdavo pažeidžiamas širdies raumuo, skirdavo šį vaistą kaip kliniškai teisingą pasirinkimą“, – pasakojo ji.

Kaltinimą dėl žalos vadina keistu

Anot medikų atstovės, dar Aurelijaus Verygos laikais buvo pakeista vaistų kompensavimo tvarka, kai vietoje vieno karto per metus kompensavimo sąrašai peržiūrimi keletą kartų per ketvirtį.

„Šeimos gydytojams susekti visus šiuos dalykus yra labai sudėtinga, nes ne vienas vaistas yra taip kaitaliojamas, bet ir begalė kitų“, – kalbėjo ji.

A.Gerliakienės teigimu, e.sveikatoje visi duomenys pasirodo ne iškart, todėl medikai laiku negauna įspėjimų. Pasak LNK Žinių pašnekovės, įspėjimų negauna ir farmacininkai.

Lietuvos medikų sąjūdžio pirmininkė teigia, kad VLK kaltinimas medikams padarius didelę žalą Privalomojo sveikatos draudimo fondui yra labai keistas.

„Žala būtų, jei nebūtų gydyti pacientai, būtų daugiau komplikacijų, tačiau pacientai išgydyti, pinigai sumokėti. Kodėl yra kaltinami gydytojai, kurie net negauna jokios finansinės naudos išrašydami tą vaistą, nes jis yra kompensuojamas? Tai labai keistas kaltinimas“, – pabrėžė ji.

Gydytojų atstovė pabrėžė, kad šeimos gydytojai šiuo metu dirba gerokai išaugusiu krūviu, nei iki koronaviruso pandemijos, labai išaugo ir administracinė našta. Todėl dar prisidėjęs kompensuojamųjų vaistų sąrašo kaitaliojimas lemia, kad daugiau padaroma klaidų.

„Gydytojas yra klampinamas suveltos informacijos nežinioje. Jis tampa kaip pasipelnymo šaltinis VLK“, – pabrėžė ji.

A. Gerliakienės teigimu, dabar medikams gresi baudos, kurios priklauso nuo išrašyto medikamento kiekio.

Tiki politikų darbais, ne pažadais

„Nežiūrint į tai, kad nuo liepos šis vaistas nebekompensuojamas, sistemoje jis įvestas kaip kompensuojamas. Noriu pabrėžti, kad situacija yra klaidinanti ir orientuotis yra labai sunku. Ir čia tikrai ne šeimos gydytojų reikalas rūpintis tokiais dalykais“, – pridūrė pašnekovė.

Paklausta, ar tiki politikų pažadais, nes sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys apgailestauja dėl situacijos, medikų atstovė teigė tikinti politikų darbais.

„Pažadų yra daug, yra daug gražių šūkių, mes juos girdime kiekvieną savaitę, tačiau labai skiriasi tai, kas daroma, nuo to, kas yra žadama“, – patikino ji.

Medikų atstovė sakė norinti, kad gydytojams iš tiesų mažėtų administracinė našta, kaip kad buvo žadėta, mažėtų nesusipratimų, tuo metu institucijos nustotų būti baudėjomis, o pradėtų bendradarbiauti.

„Jei mato, kad yra sisteminiai dalykai, siūlytų ministerijai juos spręsti, o ne ieškotų atpirkimo ožių“, – kalbėjo ji.

Visą LNK Žinių pokalbį su A.Gerliakiene žiūrėkite čia: