„Niekam nėra paslaptis, kad mūsų partija pastaruoju metu išgyvena nelengvus laikus. Po netikėto ilgamečio partijos lyderio ir įkūrėjo Viktoro Uspaskich pasitraukimo visi atsidūrėme nežinioje. Kiekvieno galvoje pradėjo kilti klausimas, o kas gi bus toliau???

Viešoje erdvėje pasigirdo įvairiausio pobūdžio spekuliacijų, kurių komentuoti nematau prasmės, tačiau akivaizdu viena – šiandien Darbo partija stovi pasirinkimo kryžkelėje. Pasimetus ramiai stebėti, kas vyksta aplink, palaipsniui nykti iš politinio žemėlapio, ar susivienyti, suformuoti darbščią, veržlią bei energingą komandą, bandyti atversti naują partijos gyvavimo puslapį. Puslapį, kuris bus rašomas kitaip“, – feisbuke pirmadienį rašė politikas.

A. Mazuronio teigimu, partijai reikia stiprios komandos.

„Akivaizdu, jog tokio ryškaus, veržlaus ir charizmatiško politinio lyderio kaip Viktoras Uspaskich ne tik mes, tačiau ir Lietuva neturi, todėl savo veiksmus reikia planuoti remiantis kitokiu požiūriu. Požiūriu, kuris paremtas stiprios komandos buvimu, bei kiekvieno, kaip tos komandos lyderio indėliu.

Andrius Mazuronis

Patinka mums tai ar nepatinka, nuo šiol kiekvienas iš mūsų bus lyderis. Lyderis, nuo kurio indėlio ir darbo priklausys labai daug. Nuo šiol nebegalėsime sakyti, gal jis padarys, nuo šiol turėsime sakyti gal mes padarysime. Jei nepadarysime MES kartu, tai to nepadarys niekas kitas“, – rašė parlamentaras.

„Esu įsitikinęs, kad gali būti ir bus kitokių partijos vystymosi krypčių vizijų, todėl norėdamas kaip galima greičiau pradėti diskusiją apie galimas partijos ateities perspektyvas bei matymą, kaip tai įgyvendinti, kreipiuosi į kiekvieną iš jūsų informuodamas, jog nusprendžiau kandidatuoti į partijos pirmininko poziciją ir prašyti jūsų pagalbos ir paramos. Prašyti jūsų paramos ne tik man, kaip asmeniui, tačiau man, kaip aukščiau aprašytos partijos vystymosi vizijos siūlytojui. Tikiu, jog stipri komanda, platus klausimų rato akcentavimas ir nuosaikus darbas ne kuriant priešus, tačiau siūlant idėjas, yra būtent tas kelias, kuriuo visi kartu turime toliau žengti“, – pridūrė A. Mazuronis.

Uspaskichas atsistatydino: tai darau pavėluotai

Apie V. Uspaskicho atsistatydinimą birželio viduryje Darbo partija pranešė pranešimu spaudai. Jame politikas paaiškino ir savo motyvus.

„Nenumaldomai, anksčiau ar vėliau ateina ta diena, kai baigiasi vienas gyvenimo etapas, o tam, kad prasidėtų naujas – reikalingi nauji sprendimai. Aš ne tik tikiu, bet ir žinau – žmogus ateina į šį pasaulį mokytis, lavintis, keistis, o tam, kad sugebėtų tai įgyvendinti, jis turi judėti į priekį per naujas pamokas, išbandymus ir naujų idėjų skleidimą. Ne visada išeina taip, kaip planuoji. Gyvenimas pasiūlo naujas aplinkybes, naujas situacijas ir koreguoja tavo planus. Žinau, kad man buvo suteikta labai daug galimybių realizuotis politiniame gyvenime, padaryti daug gerų, naudingų, efektyvių darbų valstybei ir jos žmonėms. Noriu padėkoti už tokias galimybes ir atsiprašyti, kad nesugebėjau tinkamai jų išnaudoti. Žinoma, kai ką pavyko padaryti, kai ko ne. Buvo daug klaidų dėl patirties stokos, konjunktūrinių aplinkybių ir kitų priežasčių“, – rašė politikas.

Jis laiške pabrėžė, kad į politiką ėjo vedamas idealizmo.

„Viskas, ką dariau, buvo nukreipta į gerą, reikalingą žmonėms ir Lietuvai rezultatą, nes myliu visus čia gimusius savo vaikus, myliu žmones ir Lietuvą, kuri suteikė man didžiules galimybes versle, politikoje, asmeniniame gyvenime. Tad galiu laisvai ir drąsiai žiūrėti visiems į akis. Norėjau tai padaryti kitu laiku, bet gyvenimas ir aplinkybės vis koreguoja planus, verčia atidėlioti sprendimus, kurti naujus planus, tačiau šiandien būtent ta diena, kai sprendimą reikia daryti čia ir dabar, kad suteiktume partijai naują impulsą, naujų idėjų, jaunatviškumą“, – teigė V. Uspaskichas.

Viktoras Uspaskichas

Politikas aiškino, kad užbaigia ir savo, kaip aktyvaus politiko gyvenimą.

Dalyvaudamas laidoje „Delfi interviu“ V. Uspaskichas prisiminė 2018 metus, kai partijos narių prašymu grįžo vadovauti partijai ir vesti ją į rinkimus: savivaldos, Europos parlamento ir Seimo.

„Ir po Seimo rinkimų pasitrauksiu – toks buvo planas, visi tai puikiai žino. Gal pavėluotai tai darau. Čia yra blogai“, – teigė politikas.

„Kai kurios (pasitraukimo, aut. p.) priežastys – vidinės. Viena iš priežasčių – ir karas Ukrainoje. Jis atėmė daug laiko, minčių, sveikatos. Nes aš gana susijęs, man tai yra asmeniškas dalykas, tėvelis ukrainietis, mama – rusė, vaikai gimė Baltarusijoje, kiti vaikai – Lietuvoje. Pats gyvenu Lietuvoje, verslai taip pat. Ir visi tie procesai labai stipriai daro įtaką. O kitas dalykas – vis tiek aš gyvenu pagal šiek tiek kitokią filosofiją nei partija ir pati valstybė“, – kalbėjo jis.

Visą Delfi interviu su V. Uspaskichu galite skaityti čia. Naujo Darbo partijos pirmininko rinkimai vyks rugsėjį. Laikinai šias pareigas dabar eina Seimo narys Viktoras Fiodorovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)