A. Matulo teigimu, šią informaciją komitetas gavo šiandien.

„Šiandien sužinojome absurdišką dalyką, kuris turės savo pasekmės. Visi laukėm – ir mokslininkai, ir ekspertai rekomenduoja Lietuvai kuo greičiau gauti ir taikyti greituosius antigenų testus. Laukė Lietuva, o sužinojome, kad Nacionalinė laboratorija vakar sustabdė konkursą, atšaukė greitųjų antigenų testų konkursą dėl to, kad jie pirkimų sąlygose įvėlė klaidų ir pagal tas pirkimų sąlygas iš esmės nupirkti testų nelabai įmanoma. Tai skandalinga situacija“, – Delfi sakė A. Matulas.

Seimo nario tvirtinimu, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga įsakymą dėl šių testų pirkimo pasirašė gruodžio pradžioje.

„O štai tik 22 dieną Nacionalinė laboratorija susigaudė, kad jie specifikaciją parengė neteisingai“, – piktinosi parlamentaras.

Pasak A. Matulo, Viešųjų pirkimų komisija prognozuoja, jog greičiausiai įsigyti greituosius antigenų testus dabar pavyktų tik vasario mėnesį.

„Tai skandalas. Čia jau turėtų Vyriausybė ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) žiūrėti dėl tarnybų ir žmonių atsakomybės, kodėl šitaip galėjo įvykti, kad paruošta specifikacija, pagal kurią negali būti nupirktos priemonės, kurios reikalingos“, – teigė A. Matulas.

Komiteto pirmininkas patikino, kad ši informacija toliau bus analizuojama.

„Kelsime klausimą dėl viešųjų pirkimų, matome, kad toliau stringa buvusios valdžios pradėti pirkimai. (...) Šiandien sužinojus, kad neįvyko konkursas dėl greitųjų antigenų testų, Viešųjų pirkimų komisijos vadovas buvo informuotas. Jis turi paruošti informaciją ir tuoj po švenčių SRK tuos duomenis gausime. Manau, kad Vyriausybė ir SAM turi priimti ryžtingus sprendimus dėl tam tikrų vadovų, specialistų nekompetencijos arba specialaus aplaidumo, neveikimo“, – pridūrė A. Matulas.

Veryga informaciją gavo šiandien: visų rizikų neįmanoma numatyti

Savo ruožtu buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga neslėpė, kad informaciją pats sužinojo taip pat šiandien ir jam tai buvo naujiena.

„Yra visokių teorinių pamąstymų, bet aš nežinau detalių. Neabejoju, kad laboratorija, jeigu tai padarė, tai padarė laikydamasi teisės aktų, reikalavimų. Gali būti atšaukiami pirkimai kažkam paskundus, kad neatitinka sąlygų“, – Delfi sakė A. Veryga.

Jo teigimu, bėgant laikui reikalavimai keitėsi.

„Tikriausiai kažkas naujo atsirado ir laboratorija, laikydamasi teisės aktų reikalavimų, atšaukė bei skelbs konkursą, matyt, iš naujo. Greitesnis variantas dar ir man būnant ministru, ko mes tikėjomės, būtų gauti iš ES pirkimų – ten yra greitesnis kelias“, – teigė buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Aurelijus Veryga

Pasak A. Verygos, pasirašant įsakymą galimų rizikų dėl greitųjų antigenų testų pirkimo nebuvo įžvelgiama.

„Reikia suprasti, kad visada rizikų ir nenumatysi, visko gali atsitikti. Kaip kad buvo atsitikę su mėgintuvėlių pirkimais, kai tiekėjai pasakė įvykus pirkimams, kad jie nesirašys sutarties, negali patiekti. Bet kada su bet kokiu pirkimu taip gali nutikti“, – kalbėjo politikas.

A. Veryga taip pat priminė savo ankstesnius žodžius apie tai, kad Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) į pandemijos metu vykdomus pirkimus neturėtų žiūrėti taip biurokratiškai.

„Kas gali prisiimti tokią atsakomybę? Ar laboratorijos vadovas gali prisiimti savo atsakomybei kažką pirkti, nepaisant nieko? – Aš manau, kad ne. Ir aš tikrai jam nerekomenduočiau to daryti dėl labai paprastos priežasties – jau mes turėjome ne vieną istoriją, kada tampė žmones FNTT ir kas tik nori“, – akcentavo buvęs ministras.

Paklaustas, kaip jis reaguoja į teiginius, jog būtina išsiaiškinti atsakingus už pirkimo sąlygas asmenis, A. Veryga teigė, jog dėl tokių dalykų specialistai ima vengti atsakomybės prisiėmimo.

„Labai lengva piktintis, bėgioti aplink, ieškoti atsakingų. Aš ne sykį esu siūlęs, prašęs ir kvietęs institucijas, kurios kritikavo, (…) tos pačios VPT, jie viešumoje labai drąsiai komentuoja, kritikuoja, o kai reikia raštu gauti kažkokius atsakymus, jie sako, kam jums raštu, juk žodžiu pasakėme“, – kalbėjo parlamentaras.

„Žmonės šalinasi atsakomybės. Aš irgi suprantu – matyt nenorėdami vėliau susilaukti tokių politikų vertinimų, kurie grasina tyrimais, parlamentiniais tyrimais ir panašiais tyrimais. Ne sykį sakiau, kad tie kaltinimai prives iki tokios situacijos, kuri yra dabar. Ji dabar pildosi. Žmonės vengia padaryti menkiausią klaidą, matydami, kas darėsi su mūsų komanda, kiek buvo persekiojimo“, – pridūrė A. Veryga.

Laboratorijos direktoriaus pavaduotojas: dėl konkurso specifikacijų buvo gauta skundų

Kaip Delfi paaiškino laboratorijos direktoriaus pavaduotojas Henrikas Ulevičius, konkurso sąlygomis buvo nepatenkintos kai kurios įmonės. Konkursą sustabdė Centrinė perkančioji organizacija.

„Kiekvienas pareiškia savo kažkokius nepasitenkinimus specifikacijai, tada jau neišėjo vykdyti“, – sakė H. Ulevičius.

Pasak jo, bus konkursas bus skelbiamas iš naujo artimiausiu metu.

„Ruošiame naują specifikaciją ir stengsimės šiandien paleisti, jeigu bus konsultantai, kurie dalyvauja šiuose dalykuose. Jei visi pritars, tai paleisime. Vėliausiai – po švenčių“, – pridūrė laboratorijos direktoriaus pavaduotojas.

Vėliau jis papildė, kad naują aprašą laboratorija parengė pasikonsultavusi su specialistais, profesoriais, mokslininkais.

„Supaprastinome šitą specifikaciją, gal bus mažiau skundų, perduodam CPO LT, kurie vykdo naują konkursą. Nesinori padaryti kokios klaidos vienoje dienoje, ar 10 dienų“, – aiškino H. Ulevičius.

Pirkimo pasiūlymų pateikimo terminas turėjo baigtis gruodžio 23 dieną, o nutraukti pirkimą sprendimas priimtas prieš dieną.

NVSPL direktoriaus pavaduotojas sukritikavo ir pačias pirkimų procedūras, palyginęs, kad netgi Europos Komisija gali išsirinkti tiekėjus testams masiniuose pirkimuose operatyviai, kai pasirašė preliminarų susitarimą su bendrovėmis „Abbott Laboratories“ ir „Roche“.

SAM: antigenų testų pirkimas sustabdytas dėl tiekėjų pretenzijų

Dėl tiekėjų pretenzijų buvo sustabdytas 300 tūkst. antigenų testų pirkimas, BNS informavo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Pasak ministerijos, procedūra buvo sustabdyta „kol nagrinėjamos gautos tiekėjų pretenzijos“.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) vadovas Danas Bakša BNS žadėjo, kad informacija apie tai netrukus bus išplatinta kaip pranešimas spaudai.

SAM teigimu, Lietuva taip pat yra pateikusi Europos komisijai informaciją apie dar 400 tūkst. antigenų testų poreikį.

Pasak ministerijos, Europos Komisija yra pasirašiusi preliminarų susitarimą su bendrovėmis „Abbott Laboratories“ ir „Roche“. Šie testai valstybėms narėms, pasak SAM, gali būti prieinami kitų metų pradžioje.

Greitiesiems antigenų testams, kaip ir molekuliniams (PGR) tyrimams, naudojamas ėminys iš nosiaryklės.

Toks testavimo būdas yra pigesnis, leidžia greičiau ištirti žmones, o tyrimams atlikti nereikia ypač kvalifikuoto personalo.

VPT kalba apie perteklinius reikalavimus

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) direktoriaus pavaduotojas Arūnas Siniauskas atkreipė dėmesį, kad procedūriškai toks veiksmas, atšaukti pirkimą, yra galimas, o kodėl taip perkančioji organizacija pasielgė, turėtų atsakyti pati.

Henrikas Ulevičius, Arūnas Siniauskas

„Mes irgi matome tiek, kiek yra viešumoje, kiek yra paskelbta Viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje. Suprantame, kad pagrindinė priežastis yra ta, na kad buvo nuspręsta, sužiūrėta, kad techninė specifikacija neatitinka sveikatos apsaugos ministro patvirtinto aprašo ir tuo pagrindu nuspręsta, kad pirkimą reikia nutraukti, nes jo vykdymas arba nebeturi prasmės. Taip ir Tiekėjai paaiškinimuose ir pretenzijose nurodė, kad yra tam tikrų diskriminacinių reikalavimų arba perteklinių reikalavimų“, – Delfi sakė A. Siniauskas.

VPT atskiro vertinimo neatliko, ar medicininės srities iškelti reikalavimai nėra per griežti ar ribojantys.

„Kadangi sritis medicininė, matyt ekspertai, Sveikatos apsaugos ministerijos ar pačios laboratorijos atstovai geriau pakomentuotų. Kaip suprantame, ten jau yra specifiniai reikalavimai, ten kalba eina apie konkrečiai tuos testus, kokie jie turėtų būti. (…) Ką galiu paminėti iš tiekėjo pateiktos pretenzijos, tai kalba eina konkrečiai apie paskelbtą techninę specifikaciją – ten kalba eina apie testų specifiškumą, apie testų jautrumą ir panašius dalykus. Mes šiuo atveju nedarėme vertinimo ir neturime šioje vietoje kompetencijos“, – sakė A. Siniauskas.

Tačiau vertinant pirkimo procedūras, joms nenusižengta.

„Kodėl toks sprendimas yra priimtas, ir kokios priežastys tą lėmė, matyt reikia lįsti į sveikatos apsaugos sektoriaus organizavimą, sprendimo priėmimo procesą, ir mes šioje vietoje negalėtume komentuoti“, – teigė VPT atstovas.

Jis pastebėjo, kad pirkimas buvo VPT atsiųstas tikrinti gruodžio 3 dieną, o minėtas SAM aprašas buvo patvirtintas ir paskelbtas jau gruodžio 4 dieną.

Sprendime dėl pirkimo procedūrų nutraukimo CPO LT rašoma: „CPO LT pirkimo metu gavo 3 pretenzijas, 13 paklausimų, kas leidžia manyti, jog pirkimo dokumentai neatitinka Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo 35 straipsnio 4 dalies reikalavimų, t. y., kad pirkimo dokumentai turi būti tikslūs, aiškūs, be dviprasmybių“.

Specifikacijoje reikalaujama, kad testo specifiškumas būtų ne žemesnis nei 97 procentai, rezultatas būtų gaunamas ne vėliau kaip po 30 min, o siūlo testo jautrumas ne mažesnis nei 90 procentų, lyginant su SARS CoV-2 PGR.

CPO LT atstovai paaiškino, kad vykdo tik procedūras, o dėl techninės specifikacijos ir sprendimo, tęsti ar nutraukti pirkimą, sprendžia būtent laboratorija.

„Perkančioji organizacija pati rengia techninę specifikaciją ir sprendžia nutraukti, ar nenutraukti procedūras. Ir šiuo atveju gruodžio 22 dieną buvo gautas perkančiosios organizacijos prašymas nutraukti procedūras, kadangi pasikeitė teisės aktai, kurie reguliuoja pirkimo objektą, atsirado poreikis koreguoti pirkimo techninę specifikaciją“, – teigė paskambinusi atstovė.