Anksčiau už alkoholio, jo reklamų draudimus ir ribojimus, akcizų didinimus ir tabako prieinamumą kovojęs Seimo narys A. Matulas laidoje „DELFI Diena“ tvirtino, kad dabartiniai draudimai, susiję su prekyba alkoholiu ir jo reklama, yra pakankami. Be to, jis tvirtina, kad kai kurias vietas būtų galima švelninti.

„Kiek pasiekta – pakanka. Net reikėjo galvoti, ar uždrausti asmenims iki dvidešimt metų visą alkoholį drausti vartoti. Manau, kad reikėjo leisti iki 6,5 laipsnių alų“, – tvirtino Seimo narys A. Matulas.

Jo teigimu, dabar vyksta „masinis įstatymų pažeidinėjimas“.

„Kur sueina jaunimas, norisi tos taurės nuo 18 iki 20 metų. Ir tai nekontroliuojama. Čia gali būti klaida, – tvirtino A. Matulas. – Aš būčiau leidęs asmenims nuo 18 iki 20 metų leisti vartoti silpną alų.“

Ir nors šiuo metu A. Matulas kalba apie įstatymo švelninimą, kovojant dėl draudimų jis dažnai siūlydavo net dvigubai griežtesnius draudimus ar akcizus nei valdantieji. „Kai viskas buvo liberalizuota, siūliau kardinalius sprendimus, – kalbėjo konservatorius. – Bet dabar tų draudimų tikrai pakanka“

Kaip skambėtų A. Matulo pasiūlymas? „Siūlyčiau, kad asmenims iki 20 metų nebūtų uždrausta vartoti visą alkoholį. Manau, kad tikslinga asmenims nuo 18 iki 20 metų leisti vartoti silpną alkoholį“, – tvirtino parlamentaras.

A. Matulo teigimu, įstatymo sušvelninimas sumažintų administracinių nusižengimų skaičių. „Jūs nueikite į gatvę, nueikite į bet kokį renginuką, pamatysite – sėdi jaunimas ir geria alų, vyną, – tvirtino konservatorius. – Mes matome, kad pažeidžia įstatymus, bet niekas to nesugaudys.“
Į klausimą, ar A. Matulas ketina oficialiai siūlyti tokias įstatymo pataisas, atsakė „galvoju“.

Kodėl iš parduotuvių nedingo į plastikinius puodelius pilstomas stiprus alkoholis?

Seimas daugiau nei prieš metus pritarė siūlymui iš parduotuvių lentynų pašalinti ne tik didelės talpos plastikinius butelius, vadinamuosius bambalius, į kuriuos buvo pilstomas alus. Pritarta buvo ir siūlymu pašalinti iš parduotuvių lentynų plastikinius puodelius, kuriuose pardavinėjamas stiprus alkoholis.
Seimo narys A. Matulas teigė, kad pastarųjų parduotuvių lentynose dar yra todėl, kad Europos Komisija (EK) vis dar nepatvirtino jų siūlymo.

„Sprendimas vieningas, – taip apie sutarimus Seime kalbėjo A. Matulas. – Manau, kad kai gausim komisijos pritarimą, tas mažas pakuotes uždrausime.“

Tačiau, anot A. Matulo, šių pakuočių pašalinimas iš lentynų nieko nelems. „Šiandien yra ir draudimų, ir apribojimų tiek dėl alkoholio, tiek dėl tabako pakankamai. Toliau eiti nereikia draudimų linkme. Reikia investuoti į žinojimą, švietimą ir mokymą“, – tvirtino A. Matulas, kuris tvirtai laikėsi savo nuomonės dėl įvairių ribojimų ir dažnai siūlydavo kur kas griežtesnius ribojimus nei valdantieji.

„Daugiau iš mano pusės nebus“, – apie draudimus ir ribojimus kalbėjo A. Matulas.

Visą pokalbį su A. Matulu žiūrėkite laidoje „DELFI Diena“: