Pirmiausia, R. Matonis norėjo padėkoti pilietiškiems žmonėms, kuriems ne vis vien, kas vyksta aplinkui. Kiekvieną parą policija gauna apie tris šimtus pranešimų, praėjusią parą netgi daugiau – 365. Didžioji dalis skundų dėl saviizoliacijos nesilaikymo, arba dėl karantino taisyklių pažeidimo. „Gavę tokį skundą, policijos pareigūnai susisiekia su tuo asmeniu, dėl kurio skundžiamasi, išsiaiškinama ar jis padarė pažeidimą, jei taip, yra įspėjamas laikytis saviizoliacijos“, – aiškino jis.

Atsakomybės neišvengs ir įmonės – policijos pareigūnai susisieks su įmonės atstovu, jis bus įspėtas, o visa medžiaga perduota Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC), – grės baudos.
Griežtinamos sankcijos tiems, kas nesilaiko privalomojo karantino.

Kam bus taikomos bausmės ir atsakomybė, kokiu atveju, – pašnekovo teiravosi Delfi TV redaktorė Kristina Ciparytė.

Galimai plės institucijų ratą, kurios galėtų bausti

„Vyriausybė pateikė Seimui pasiūlymą praplėsti institucijų sąrašą, kurios galėtų bausti už pažeidimus karantino metu, pagal Administracinių pažeidimų kodekso 45 strp. Pagal šį projektą tai būtų policija, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Priešgaisrinės saugos ir gelbėjimo tarnyba, Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai“, – vardijo R. Matonis galimai išsiplėsiantį institucijų ratą, kurios įgis baudžiamąją galią karantino metu.

Pagal dabar galiojančią tvarką bausti gali tik NVSC ir savivaldybės, kurios, anot R. Matonio, kažkodėl šioje srityje yra pakankamai pasyvios. „Nors, manau, ypač mažesnėse savivaldybėse ši galiojančio įstatymo nuostata galėtų būti taikoma aktyviau. Artėjant savaitgaliui, savivaldybės labiau įsijjungs į šį karantino ir saviizoliacijos nesilaikymo kontrolės procesą“, – teigė jis.

Grįžusieji iš užsienio pasirašė specialų dokumentą, kuris įpareigoja griežtai laikytis karantino. Šiai daliai žmonių, numatyta atsakomybė kol kas yra didžiausia. Ar policijos pareigūnai juos tikrins, seks ar jie tikrai laikosi karantino, ar tiesiog bus pasitikima žmonėmis, kaip veiks ši schema?

„Pasitikime žmonėmis, stengiamės apeliuoti į jų sąmoningumą, vėlgi – tos griežtos, pavadinkime, reprezentacinės sankcijos taikomos tik tada, kai žmogus akivaizdžiai nevykdo pareigūnų reikalavimo arba įpareigojimų“, – aiškino pašnekovas.

Apie tokius asmenis policija gauna duomenis iš NVSC, tada prasideda jų kontrolė. „Stebėsime situaciją, bandysime pasinaudoti IT sprendimais. Aišku, pareigūnai pas tokius asmenis gali apsilankyti, juos įspėti, o pakeitus teisės aktus – ir nubausti. Kontrolė vyks, raginčiau tuos asmenis likti namuose, laikytis saviizoliacijos, nes kitaip – grės atsakomybė“, – įspėjo R. Matonis.

Turbūt vienas efektyviausių būdų sustabdyti bet kokią nusižengiamą veiklą yra piniginės bausmės. Dėl saviizoliacijos pažeidimų dabar galiojantys teisės aktai fiziniams asmenims numato baudą nuo 60 iki 140 eurų.

Dėl saviizoliacijos pažeidimų gali grėsti net laisvės atėmimas

Pasak R. Matonio, jei Seimas pritars pakeitimams, bausmės turėtų tapti beveik dešimčia kartų griežtesnės – nuo 500 iki kelių tūkst. eurų. „Baudos bus griežtos, nenumatyta, kad prieš tai asmuo turi būti įspėjamas. Pasirašiusieji įsipareigojimą turi laikytis saviizoliacijos taisyklių, antro ar trečio įspėjimo tikrai nebus“, – užtikrino jis.

Pastarosiomis savaitėmis žodį „rekomendacijos“ girdėjome daug kartų. Ar rekomendacijos gali padėti kontroliuoti žmogų, jo elgesį – ar tai vis tik paliekama jo sąmoningumui? R. Matonis nenorėjo apibendrinti visų žmonių, kad jie yra vienokie ar kitokie. „Pareigūnai, patruliuojantys parkuose, skveruose mato, jog žmonių skveruose ir parkuose sumažėjo. Šiomis dienomis parkai nebuvo pilni žmonių, laikomasi reikalavimų: saugaus atstumo, vaikštoma ne daugiau nei po du asmenis“, – kalbėjo jis ir pridūrė, jog yra ir tokių, kuriems, deja, žodis „rekomendacijos“ skamba, kaip pasišaipymas.

Tokiems asmenims, R. Matonio teigimu, bus taikomos griežtesnės priemonės: baudos, galbūt ir laisvės atėmimo bausmės. „Jau turime pradėtus keturis ikiteisminius tyrimus, dėl saviizoliacijos pažeidimų (nors liga diagnozuota, žino, kad serga – vis tiek nesilaiko reikalavimų, dėl to galimai užkrėtė kitus). Priemonių yra, nuo kitos savaitės jos bus dar griežtesnės. Ateina laikas įsijungti griežtesniam režimui“, – teigė jis.
„Baudos bus griežtos, nenumatyta, kad prieš tai asmuo turi būti įspėjamas. Pasirašiusieji įsipareigojimą turi laikytis saviizoliacijos taisyklių, antro ar trečio įspėjimo tikrai nebus“

Parkuose ir kitose viešose erdvėse galima vaikščioti ne daugiau kaip dviem asmenims. Turime laikytis atstumo, didesnio nei 2 metrai, ir bendrauti ne ilgiau kaip 15 minučių. Kaip pareigūnai kontroliuos į gamtą išsiruošusius savaitgaliautojus? „Pasiruošimas prasideda nuo orų prognozių stebėjimo, džiaugiamės, kad pasikeitė orų prognozė, nežada gero oro, o lietų ir vėją – tikimės, kad tai atbaidys dalį žmonių eiti į viešąsias vietas. Aišku, juokauju. Vėlgi, rekomendacijos yra išleistos, jų laikymasis yra privalomas, jei nesilaikys – policijos pareigūnai ruošiasi savaitgaliui, šalia susibūrimo vietų dirbs sustiprintos pajėgos“, – sakė R. Matonis.

Neatsakingumas liūdina

Jei žmonės nesilaikys nurodytų rekomendacijų – yra numatyta atsakomybė už teisėtą pareigūno reikalavimų nevykdymą. R. Matonis patikino, jog tie, kurie bus piktybiški ir nevykdys pareigūnų reikalavimų – neišvengs bausmės.

Pašnekovas pastebėjo, jog dažnu atveju, pasirodžius policijos pareigūnams, žmonės pritariamai ir supratingai linksi galvomis. Tačiau pasitaiko, jog pasirodžius Raitosios policijos pareigūnui šalia vaikų žaidimų aikštelių visi išeina tarsi supratę taisykles, bet po pusvalandžio pareigūnams grįžus atgal – vaikų žaidimų aikštelė vėl pilna. „Toks tėvų neatsakingumas liūdina. Savaitgalį, kaip ir minėjau, įspėjimų bus mažiau, gali būti daugiau protokolo ir griežtų bausmių“, – teigė R. Matonis.

Pareigūnus viešose vietose buvo galima pastebėti ir šią savaitę. „Aišku, negalime pastatyti policijos posto prie kiekvieno miškelio, parko takelio... Tačiau populiariausiose vietose, tokiose kaip pažintiniai takai, skverai, paplūdimiai – pareigūnai patruliavo, patruoliuoja ir patruliuos“, – patikino R. Matonis.

Situacija, anot jo, pakankamai nebloga – nėra didžiulio antplūdžio: „Norėtųsi, kad ir savaitgalį žmonės įsiklausytų į reikalavimus. Tikimės žmonių supratimo, kad nebūtų konfliktų. Niekas nenori pyktis, išrašinėti baudų, tačiau suprantame, kad tai rimta, nejuokinga. Žmonės turi susiimti, būti namuose. Jei išeina į lauką, laikytis saugaus atstumo. Pareigūnai stengsis prižiūrėti.“

Baiminamasi, kad karantino laikotarpiu bus daugiau užpuolimų ar vagysčių. Kaip vyksta policijos darbas, kokia nusikalstamumo situacija šalyje?

Grėsmingų pokyčių, R. Matonio teigimu, nestebima. Bet prognozių, kad gali padaugėti smurto artimoje aplinkoje – yra. „Pareigūnai ruošiasi. Kol kas – registruojame mažiau pranešimų apie nusikalstamas veikas ir pažeidimus. Bet yra kitokių – daromi saviizoliacijos pažeidimai, tad pareigūnams darbo nesumažėjo. Bet nusikalstamumo padėtis palygint stabili, kontroliuojama“, – sakė jis.