Delfi.lt žiniomis, ši protesto akcija, kurioje dalyvauja griežčiausia bausme nuteisti nusikaltėliai, vyksta jau antrą dieną – kaliniai nuolat beldžia į duris, sienas, rėkauja. Dėl to yra sustiprintos pareigūnų pajėgos.

Neramumai kalėjime kilo po to, kai įkalinimo įstaigos administracija nuteistiesiems uždraudė kalėjimo parduotuvėje nusipirkti kai kurių maisto produktų – miltų, makaronų, kiaušinių. Toks draudimas jau buvo taikomas seniai ir kitiems nuteistiesiems, bet nuteistiesiems iki gyvos galvos ši išimtis buvo taikoma pagal nerašytas taisykles.

„Mums uždraudė viską patiems nusipirkti ir sako – valgykite, ką duoda valstybė“, – Delfi.lt piktinosi vienas protesto akcijoje dalyvaujantis nuteistasis.

Jis pažymėjo, kad visi „gyvagalviai“ yra paskelbę bado akciją, kai kurie jų net susižalojo, dėl to jau turėjo įsikišti medikai.

„Triukšmas girdisi visame kalėjime, nors jie sėdi atskirai nuo kitų nuteistųjų“, – pridūrė kitas nuteistasis, bausmę atliekantis Marijampolės kalėjime.

Proteste dalyvaujantys nuteistieji pripažįsta, kad administracija yra teisi pakeitusi apsipirkimo tvarką, tačiau tikina reikalausiantys, jog išimtys ir toliau būtų taikomos.

Prie proteste dalyvaujančių nuteistųjų prisijungė ir drausmės režime bausmę atliekantys nuteistieji, tik šie kol kas jokių reikalavimų neišdėstė ir nuteistuosius iki gyvos galvos palaiko tik morališkai.

Lietuvos kalėjimų tarnyba patvirtino, kad Marijampolės kalėjime vyksta neramumai, tačiau patikino, jog pareigūnai situaciją kontroliuoja.

„Nuteistieji iš esmės reikalauja to, kas jiems nepriklauso“, – nurodė Lietuvos kalėjimų tarnyba.

Anot jos atstovų, buvo pradėtas kontroliuoti nuteistųjų apsipirkimas ir dabar jiems leidžiama įsigyti „tik tai, kas priklauso pagal grupę“.

Kalėjimo atstovai taip pat nurodė, kad įkalinimo įstaigoje buvo atliktos kratos, jų metu buvo išimti nuteistiesiems neleidžiami turėti kai kurie daiktai.

Anot Lietuvos kalėjimų tarnybos, 7 iš 8 nuteistųjų, kalinamų iki gyvos galvos, atsisakė įstaigos tiekiamo maitinimo.

„Keli iš jų kaip protesto formą pasirinko savižalą – būtina medicininė pagalba nuteistiesiems suteikta vietoje ir laiku, pavojaus jų gyvybei nėra, atsižvelgiant į situaciją, sustiprinta nuteistųjų apsauga ir priežiūra, medicininė pagalba, kalėjimo administracija proaktyviai dalyvauja sprendžiant situaciją“, - teigiama redakcijai atsiųstame pranešime.

Tai jau ne pirmi neramumai Marijampolėje – prieš savaitę nuteistieji, reikšdami nepasitenkinimą dėl per kratą kamerose rastų ir paimtų neteisėtai turėtų telefonų, jose užsibarikadavo ir niokojo kamerų turtą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)