DELFI kalbėjosi su vienu būsimu krašto apsaugos savanoriu, kuris tarnauti kariuomenėje labai nori. Tačiau vaikinas pasakojo, kad tokios nuotaikos būdingos ne visiems patiems atlikti karo tarnybą pasisiūliusiems jaunuoliams.

„Kalbėjau su pažįstamais, o jie pradėjo juokauti. Sako: „Žiūrėk, aš užsirašiau į savanorius, bet sveikatos dar nepasitikrinau, tarnybos nepradėjau, galiu bet kada savo prašymą atsiimti. Į šauktinių sąrašą buvau įtrauktas, bet pažymėtas nuliu, kaip savanoris. O jei dabar prašymą atsiimu? Savanoriu nebebūnu, o šauktinių sąrašo dėl manęs nebeperdarinėja, tarnauti man nereikia, visko išvengiu“, – vieno pažįstamo mintis perpasakojo su DELFI susisiekęs vaikinas.

Anot jo, nėra teisinga, jei tokia sistema iš tiesų veikia, tačiau Krašto apsaugos ministerijos (KAM) atstovai patikino, kad taip išsisukti nuo tarnybos nepavyks.

Už savavališką pasišalinimą – 5 metai nelaisvės

„Norą atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pareiškę prieš šaukiamųjų sąrašų sudarymą karo prievolininkai į šiuos sąrašus įtraukti nebuvo. Tačiau šie karo prievolininkai iki šaukiamųjų sąrašų paviešinimo buvo paskirti į karinius vienetus, o norą atlikti tarnybą galima atšaukti iki paskyrimo į karinį vienetą. Taigi, karo prievolininkai savo iki šaukiamųjų sąrašų paviešinimo pareikšto noro atlikti tarnybą atšaukti nebegali, o toks būdas išvengti karo prievolės nėra veiksmingas“, – DELFI sakė KAM atstovė Asta Galdikaitė.

Anot jos, nė vienas savanoris po šauktinių sąrašo paskelbimo savo prašymo tarnauti neatsiėmė, nes to padaryti ir nebūtų galėjęs.

„Norą atlikti tarnybą galima atšaukti tik iki paskyrimo į karinį vienetą, o paskyrimai buvo atlikti iki šaukiamųjų sąrašų paskelbimo“, – sakė A. Galdikaitė.

Maža to, baudžiamasis kodeksas numato, jog už savavališką pasišalinimą arba dezertyravimą iš dalinio arba tarnybos vietos, priklausomai nuo aplinkybių, yra numatyta baudžiamoji atsakomybė, numatytos bausmės iki laisvės atėmimo iki penkerių metų.

Savanorių daugėja, bet netrukus gali sumažėti

KAM gegužės 18 d. rytiniais duomenimis norą atlitki savanorišką karo tarnybą išreiškė 1278 jaunuoliai.

Tiesa, pasirodo, kad tik 14 proc. jų yra patikrina ir sveikata – jie pripažinti tinkamais.

Kaip yra minėjęs majoras Žygimantas Adamonis, tik apie 30 proc. jaunuolių būna tinkamų tarnauti. Su tuo sutiko šauktinių sveikatą tikrinsiąs, savanorius jau dabar tiriantis Karinės medicinos ekspertizės komisijos pirmininkas majoras Vilius Kočiubaitis.

Remiantis šiais duomenimis, savanorių skaičius turėtų dar sumažėti, o tai reiškia, kad šauktinių bus pašaukta daugiau nei 1722.

Už neatvykimą į tarnybą – baudos

DELFI primena, kad šaukiamųjų sąrašai yra suformuojami einamiesiems metams, taigi, kiekvienais metais sąrašai bus sudaromi iš naujo.

Už neatvykimą į privalomąją karo tarnybą, karo prievolininko pareigų nevykdymą yra numatyta administracinė atsakomybė, numatytos bausmės iki 289 eurų baudos.

Už  šaukimo į privalomąją karo tarnybą vengimą numatytą baudžiamoji atsakomybė, numatytos bausmės – bauda arba areštas, jei karo prievolininkas vengia šaukimo į privalomąją karo tarnybą sutrikdydamas savo sveikatą, simuliuodamas ligą ar sveikatos sutrikimą, suklastodamas dokumentus ar kitokia apgaule, jis gali būti baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų.