Ne, Staso draugai nežuvo. Iš Donecko kilęs vaikinas senus bičiulius prarado prasidėjus neramumams rytų Ukrainoje. Dauguma Staso draugų stojo į priešingą barikadų pusę. „Man ir čia draugų užtenka“, - sako iš Maidano trauktis neketinantis ukrainietis.

Prisimena kovas su „Berkut“

Stasas gyvena beveik pačiame Maidano centre, palapinėje su užrašu „Donecko sritis“. Tarp išskirtinių savo gyvenamosios vietos bruožų jaunas vyras įvadina du: draugišką atmosferą ir blaivybę.

„Mūsų palapinė – viena labiausiai draugiškų Maidane. Pas mus visiškai negeria, palapinėje nėra girtų“, - pasakojo Stasas, sykiu prisimindamas vieną vakarą, kai leido sau papiktnaudžiauti alkoholiu – tada, pašnekovo žodžiais, jį vaikėsi „visi Maidano patruliai“.

Kokios nuotaikos? Žinoma, jos būtų daug geresnės, jei rytiniuose Ukrainos regionuose būtų ramu.

„Žinoma, išgyvename dėl Odesos. Taip išėjo, gaila. Bet nuotaika normali. Laikomės, saugome, patruliuojame Maidane“, - tėsė Stasas.

„Normali nuotaika“ – tai labai sąlyginis terminas. Anot Staso, dabar nuotaika normali, palyginti su ta, kokia buvo po to, kai buvusios Ukrainos valdžios pasiųstos specialiosios pajėgos šturmavo Maidaną, o jo gynėjus šienavo snaiperių kulkos.

„Jau daugmaž ramu. Suprantama, po šturmo visi buvo šoke. Gėrė, ko tik nedarė. Na, po visų šturmų“, - atviravo pašnekovas.

Vaikinas taip pat neslėpė paleidęs kumščius į darbą kovose su „Berkut“. „Aš pats „berkutininkus“ tempiau iš šito pastato“, - rodydamas į sudegusius Profsąjungų rūmus kukliai nusišypsojo Stasas, čia pat pasigirdamas esąs tituluotas vienos iš Karate rūšių meistas.

„Esu tarp šimto stipriausių pasaulio kovotojų“, - pridūrė Maidano gyventojas.

Optimizmo dėl Donecko nėra

Paklaustas apie šį mėnesį numatytus prezidento rinkimus, Stasas neslėpė abejojantis, ar laikinajai Kijevo valdžiai pavyks juos surengti.

„Kažin, ar jie įvyks. Kijeve gal ir įvyks, bet Donecke – ne“, - atsiduso pašnekovas.

Pasak jo, Maidanas apgynė Kijevą. Likusi šalies dalis – kitas reikalas. Kas toliau dėsis rytiniuose regionuose, kur vyksta susirėmimai tarp Ukrainos kariuomenės ir Rusijos remiamų separatistų, vaikinas nesiima spėlioti. „Prie ko tai prives – nežinau. Žinočiau – pasakyčiau“, - tęsė jis.

Draugai Donecke? Taip, jie buvo. Daugelį Stasas pažinojo nuo vaikystės.

„Dabar jie visi – prieš Maidaną, už Rusiją“, - sakė jaunas vyras.

Ar tai reiškia draugystės pabaigą? Pašnekovas atsako nedvejodamas. „Taip. Man ir čia draugų užtenka. Mes čia visi – brolis už brolį“, - teigė jis.

Nutilus šūviams, Maidanas palengva tampa turistine atrakcija. Apsukrūs smulkieji verslininkai prekiauja įvairiausiais suvenyrais, prigalvodami vis naujų. Tai Staso visiškai nežeidžia. „Normalu. Tai bus Maidano atminimas“, - sakė ukrainietis.

Anot jo, prekiautojai nieko bendra su Maidano judėjimu neturi ir pelnu su palapinių miesteliu nesidalija.

Dvasininkas – apie priešpriešą tarp Kijevo ir Maskvos bažnyčios

Dar vienas Maidane DELFI sutiktas pašnekovas – Ukrainos pravoslavų bažnyčios Kijevo patriarchato dvasininkas Vasylis. Jis DELFI papasakojo apie priešpriešą tarp tos pačios religijos dvasininkų. Žinoma, Maskvos patriarchato pravoslavų šventikai meile Maidanui netrykšta.

„Esu laimingas, kad gyvenu Ukrainoje ir tarnaujo Ukrainos pravoslavų bažnyčiai, Kijevo patriarchatui. Pas mus, Ukrainoje, yra ir Maskvos patriarchato bažnyčia, kuri save vadina Ukrainos bažnyčia, o „Maskvos patriarchatą“ rašo mažytėmis raidelėmis. Jie prakeikė mūsų Maidaną. Jie sakė, kad tauta sukilo prieš „Dievo valdžią“. (…) Aš jų paklausčiau: kam jūs tarnaujate – Dievui ar Putinui?“ - sakė Vasylis.

Anot jo, po Maidano Ukrainos tauta pasikeitė. Pirmiausiai – pagal nepakantumą piktnaudžiavimui valdžia.

„Vagonais vežė. Auksą, pinigus ir t.t. Milijardais. Milijonais buvo nebemadinga vogti. Auksą gramais – irgi nemadinga. Kilogramais, tonomis. Žinote, kur buvo krizė? Mūsų protuose. Bet dabar mes jau supratome. (…) Apgaulę matome jau kitą dieną“, - sakė dvasininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1304)