"Aš labai sunkiai įsivaizduoju, kaip žmonės, kurie patys savo akimis matė žuvusius, ir patys savo rankomis juos nešė iš tų vietų, kur jie buvo nušauti, galėtų laukti iki gruodžio, kol bus surengti rinkimai", - sakė M. Laurinavičius.

Rengiamame opozicijos ir Prezidento susitarime, kuris dar nėra pasirašytas, numatoma per 48 valandas priimti įstatymų pataisas, kurios grąžintų daugiau galių parlamentui ir vyriausybei užtikrinančią 2004 metų Konstituciją, per 10 dienų suformuoti naują koaliciją ir vyriausybę, iki rugsėjo įvykdyti konstitucinę reformą, kuri subalansuotų parlamento ir prezidento galias, ne vėliau nei 2014 metų gruodį surengti prezidento rinkimus, ištirti smurto atvejus, neskelbti nepaprastosios padėties ir nenaudoti jėgos prieš opoziciją.

"Kiek suprantu, jam pritarė Vitalijus Klyčko ir jo partija UDAR, o partijoje "Batkivščina" buvo labai audringas aptarimas, kol, galiausiai, jos lyderis Arsenijus Jaceniukas spaudimu privertė savo partijos deputatus sutikti. O kalbant apie Maidaną, galiu pacituoti aktyvistą, kuris rašo: jokių rinkimų gruodį, V. Janukovyčius turi atsistatydinti nedelsiant", - sakė M. Laurinavičius.

V. Janukovyčiaus pareiškimą, kuriame jis iš esmės pakartojo susitarimo su opozicijos nuostatas tik neįvardindamas datų, M. Laurinavičius laiko viešųjų ryšių akcija.

"Jis pareiškė viską, kas turėtų būti tame susitarime, tik tai paskelbė savo vardu. Neva tai jis viską inicijuoja. Pirma, susitarimas tarp opozicijos ir prezidento nepasirašytas, antra, aš labai abejoju, kad toks susitarimas gali būti priimtinas Maidanui, ypač radikalams", - sakė M. Laurinavičius.

Analitiko manymu, opozicijos lyderiai, jei pasirašys tokį susitarimą, rizikuoja prarasti protestuotojų pasitikėjimą.

"Jie ir dabar nekontroliuoja ne tik radikaliausių grupių, bet apskritai Maidano, o jeigu pasirašys šituos dokumentus, aš bijau, kad jie gali tapti išdavikais akyse žmonių, kurie yra pasiryžę kovoti iki galo", - sakė N. Laurinavičius.

Analitiko vertinimu, paliaubos gali būti tvarios tol, kol Radoje toliau bus vykdomi įsipareigojimai. Šiuo metu ten yra svarstomas Konstitucijos keitimas.

"Bet, jei Rada staiga pasuks laiko tempimo keliu, tai gali būti tolesnis jos šturmas", - mano M. Laurinavičius.

Per pastaruosius neramumus Kijeve žuvo mažiausiai 100 žmonių, primena ELTA.

Ketvirtadienio vakarą Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai sutarė dėl sankcijų - sąskaitų užšaldymo ir vizų draudimo - asmenims, kurie laikytini atsakingais už susidariusią situaciją Ukrainoje. Tuo pačiu, ministrai nusprendė palengvinti ES vizų išdavimo tvarką paprastiems ukrainiečiams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)