Anot politiko, tai konstatuoja paprasti faktai.

„A. Lukašenka nuo pat savo autoritarinio režimo pradžios buvo Kremliaus vergas ir bejėgis Putino tarnas. 2020 metais jis turėjo galimybę būti kartu su Baltarusijos žmonėmis, bet apsisprendė kovoti su savo tauta ir toliau tarnauti Kremliui“, – rašė A. Kubilius.

O būdamas „V. Putino valdoma marionete“, A. Lukašneka nei bandė oponuoti, nei bandė keisti Kremliaus sprendimą į Baltarusiją atsiųsti 30 tūkst. Rusijos karių.

„Viskas ką A. Lukašenka gali, tai klusniai vykdyti Kremliaus nurodymus. Niekas neprašė jo leidimo, bet tiesiog jam atsiuntė nurodymą priimti didžiausią Rusijos kariuomenės kiekio dislokavimą nuo pat Šaltojo Karo metų“, – feisbuke mintis dėstė EP narys.

Jo teigimu, net nėra svarbu, kaip šis pajėgų dislokavimas vadinamas – manevrais, ar kariniu aljansu, bet „A. Lukašenka liks atsakingu už tokio karinio kolaboravimo pasekmes, nes tai yra daroma prieš Baltarusijos žmonių valią“.

„Jeigu Prezidentas V. Putinas nutars pradėti karinę invaziją į Ukrainą, tai bus tarptautinis nusikaltimas ir jis už tai bus teisiamas Tarptautiniame Hagos Tribunole. Jeigu tokia karinė invazija bus pradėta iš Baltarusijos teritorijos, A. Lukašenka taps tokio karo nusikaltimo bendrininku ir bus teisiamas kartu su Prezidentu V. Putinu“, – socialiniame tinkle savo poziciją dėstė A. Kubilius.

Andrius Kubilius

Jo nuomone, A. Lukašenka turėtų melstis, kad nebūtų karinės invazijos į Ukrainą.

„Tai ir yra priežastis, kodėl A. Lukašenka turėtų melstis (nes jis neturi jokių kitų instrumentų, kaip įtakoti Putino sprendimus), kad tie Rusijos kariniai daliniai, kurie dabar yra dislokuoti Baltarusijoje, nebūtų panaudoti karinei invazijai į Ukrainą“, – rašė konservatorius A. Kubilius.

Viena konkreti aplinkybė nurodys, ar Rusija okupavo Baltarusiją.

„Jeigu šiuo laikotarpiu, kai Baltarusija neturi legitimios valdžios, Rusijos kariai iš Baltarusijos teritorijos užpuls Ukrainą arba jeigu šie kariai bus palikti Baltarusijos teritorijoje neribotam laikui, tai bus akivaizdus faktinis įrodymas, kad Kremlius įvykdė Baltarusijos okupaciją ir Lukašenka yra Baltarusijos valstybingumo išdavikas, ir tokia išdavystė bus jo vienintelis istorinis palikimas“, – rašė A. Kubilius.

Jo nuomone, vakarai į tokią Baltarusijos okupaciją atsakys negailestingomis sankcijomis.

„Lygiai taip, kaip buvo sureaguota į Krymo okupaciją. Vakarų reakcija apims personalines sankcijas Kremliaus vadovams, sektorines sankcijas Rusijos ekonomikai ir nuoseklią bei ilgalaikę Baltarusijos aneksijos nepripažinimo politiką, bei neatidėliotiną tarptautinio tribunolo inicijavimą, kuris tirtų A, Lukašenkos nusikaltimus Baltarusijos žmonėms ir Baltarusijos valstybingumui“, – feisbuke antradienį rašė politikas.

O jei Baltarusijos kariškiai parems Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, anot A. Kubiliaus, jų vadai dalinsis tais pačiais nusikaltėlių suolais Hagos Tribunole, kaip ir A. Lukašenka bei V. Putinas.

„Tačiau Baltarusijos institucijų administracija vis dar turi galimybių atsiriboti nuo A. Lukašenkos karo nusikaltimų ir pasirinkti kitą kelią: dirbti ne diktatoriui, bet vardan Baltarusijos žmonių ir demokratinės Baltarusijos ateities“, – feisbuke antradienį savo poziciją dėstė EP narys A. Kubilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)