L. Linkevičiaus įsitikinimu, vakarykštis jo poelgis buvo adekvatus, teisingas ir jokio nuolankumo Lenkijai ministras čia neįžvelgia.

„Aš tiesiog prisimenu faktą, kuris labai skaudžiai prisimenamas Lenkijoje. Tą žinau iš savo pažįstamų žmonių: ir politikų, ir ne politikų. Faktas yra tas, kad prezidento, didelio Lietuvos draugo, noriu priminti, apsilankymo dieną įvyko akibrokštas Seime. Tai yra gėda ir aš esu tuo įsitikinęs. Ir jeigu mano kolega (taip pat laidoje dalyvavęs portalo „Alkas.lt“ redaktorius Jonas Vaiškūnas – red.) mano, kad aš labai mėgstu atsiprašinėti, tai, deja, taip nėra. Todėl aš neatsiprašysiu už atsiprašymą, nes aš manau, kad tai yra teisinga. Jokio vasališko elgesio čia nėra ir būti negali, nes tai yra paprasčiausia pagarba savo kaimynui, ir, man atrodo, pripažinimas to, kas yra man bent akivaizdu“, – „Žinių radijui“ sakė L. Linkevičius.

Jis taip pat atsisakė laidoje komentuoti, ar atsiprašyti lenkų turėtų ir į Varšuvą nuvykęs premjeras Algirdas Butkevičius. Taip pat ministras teigė, jog jį nustebino Seimo opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus komentaras.

Visą laidos įrašą galite rasti čia.

DELFI primena, kad A. Kubilius pareiškė, kad pastangos gerinti santykius su kaimynine Lenkija yra sveikintinos, bet persistengus su „atsiprašymais“ tokios pastangos, kaip ir lūkesčiai, gali būti sukompromituotos.

„L.Linkevičius atsiprašė už socdemus, kurie 2010 metais Seime neparėmė XV-osios Vyriausybės pateikto pavardžių rašymo įstatymo projekto. Šia proga kyla klausimas, kodėl L.Linkevičius atsiprašė lenkų Vyriausybės, o ne mūsų XV Vyriausybės“, - komentuodamas užsienio reikalų ministro socialdemokrato L. Linkevičiaus pastabas Lenkijos spaudai BNS sakė A. Kubilius.

Tuo metu Kovo 11-osios akto signataras Česlovas Okinčicas giria užsienio reikalų ministrą L. Linkevičių. Pasak jo, lenkų atsiprašęs ministras žengė tvirtą ir Lietuvai labai reikalingą žingsnį.

„Toks gestas, manau, yra didelė iškalba. Kad Lietuva ir toliau laiko Lenkiją strategine partnere ir ruošiasi aktyviam bendradarbiavimui. Ir regione, ir Rytų kaimynystėje, ir Europoje. Manau, kad tą žingsnį galėjo žengti kiekvienas, laikantis save dideliu Lietuvos politiku ir Lietuvos patriotu“, - sakė Č. Okinčicas.

Pasak Seimo pirmininko pavaduotojo socialdemokrato Gedimino Kirkilo, pavardžių rašymą nelietuviškais rašmenimis įteisinantis įstatymo projektas gali būti priimtas jau šių metų pavasario sesijoje balandžio mėnesį.

Prezidentė nekomentuoja ministro atsiprašymo Lenkijai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kol kas nevertina užsienio reikalų ministro L. Linkevičiaus padaryto pareiškimo, kuriuo jis atsiprašė Lenkijos.

„Aš negaliu komentuoti, detalių nežinau, pati negirdėjau konteksto, 26 valandas buvau kitame pasaulyje, todėl, kai grįšiu, ir žiūrėsime situaciją“, - žurnalistams Briuselyje, kur dalyvavo Europos Vadovų Taryboje, sakė Lietuvos vadovė, klausiama, ar buvo teisingas užsienio reikalų ministro sprendimas atsiprašyti Lenkijos.