„Dauguma atvejų yra susiję su esamais židiniais. Panevėžyje – trys aktyvūs židiniai. (…). Pirmasis antstolių kontoroje, yra 6 atvejai, ten 12 susirgimų atvejų, tarp kontoros darbuotojų ir jų šeimos narių“, – apie židinį Panevėžyje kalbėjo R. Lingienė.

„Susirgo šios antstolių kontoros artimieji asmenys, tame tarpe ir nepilnamečiai, jie lanko ikimokyklinę ugdymo įstaigą, situacija yra valdoma“, – tikino ji.

Kaip ir buvo skelbta, Panevėžyje šis židinys užkabino ir vaikų darželį.

Epidemiologė teigė, kad Lietuvoje šiuo metu yra apie 10 aktyvių židinių.

„Ko gero labiausiai paplitęs Panevėžyje, šios dienos duomenimis. (…) Taip pat židiniai – Kėdainiuose, Kaune, Salininkuose, turime apie 10 aktyvių židinių“, – žurnalistams sakė R. Lingienė.

NVSC Vilniaus departamento vadovė R. Lingienė priminė, kad nuo šeštadienio, rugpjūčio 1–osios dienos apsauginės veido kaukės bus privalomos uždarose viešose vietose.

„Pirmiausia, dėl kaukių, kaukė yra viena iš priemonių, kuri įrodyta, kad yra efektyvi. (…) Ji apsaugo nuo infekcijos plitimo iš sergančio. Nėra pakankamų mokslinių įrodymų sveikiems žmonėms, bet daugėja mokslinių tyrimų, kad kaukės dėvėjimas visuomenėje padeda suvaldyti koronaviruso infekciją, nes yra nemažai atvejų be simptomų. Bet norėčiau labai aiškiai pasakyti, kad viena kaukė nebus tinkama apsauga, ją reikia laikytis kartu su kitais reikalavimais – jos dėvėjimo, nusiėmimo etiketo“, – kalbėjo epidemiologė.

Rolanda Lingienė

Ji teigė, kad kaukę reikia dėvėti nurodytą laikotarpį, jas dažnai keisti, užsidėti ją švariomis rankomis.

„Labai svarbu ir socialinė distancija. Yra vienintelė priemonė, kuri yra absoliučiai efektyvi – tai socialinė distancija, kai esi vienas. Bet tai yra humoras“, – žurnalistams sakė R. Lingienė.

R. Lingienės teigimu, antroji banga nėra prasidėjusi, nes dar nesibaigė ir pirmoji, tai jai leidžia sakyti, kad didžiausias pakilimas, pirmoji banga buvo nuo kovo vidurio iki balandžio vidurio. Tuo metu infekcijos plitimas nebuvo valdomas.

„Dabar dėl tam tikrų įvežtinių atvejų ir šeimos švenčių, matome pikus, bet jie nėra tokie dramatiški“, – situaciją vertino R. Lingienė.

„Antroji banga gali prasidėti, kai situacija bus suvaldyta su pirmąja“, – aiškino ekspertė.

Delfi primena, kad per praėjusią parą patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų, bendras skaičius siekia 2062, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.