Tai paaiškėjo praėjusią savaitę ministerijai paskelbus konkursus į trijų ligoninių direktorių pareigas.

Pagal naują tvarką, kandidatų laukia du etapai – pirmuoju etapu vertinimo komisija atrinks geriausius pretendentus, o per antrąjį etapą su geriausiaisiais kandidatais susitiks sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Anksčiau tokie susitikimai rengiami nebuvo.

„Komisija atrinks du kandidatus, kuriuos aš dar galėsiu kviestis ir dar kartą vertinti jų kompetenciją, pasirengimą – dar kartą rinktis kandidatą, kuris, mano manymu, yra kompetentingesnis“, – BNS sakė ministras.

Jis ir priims galutinį sprendimą, ką skirti naujaisiais vadovais.

Prieš tai bus dar kartą įvertintos ir vertinimo komisijos išvados, taip pat specialiųjų tarnybų pažymos.

Ministras teigia, kad galimų interesų konfliktų bus išvengta.

„Visais atvejais interesai privalo būti deklaruojami, jeigu turimi kokie nors ryšiai“, – sakė A. Veryga.

Anot jo, pagal naują tvarką, sumažintas ir medicinos reikalavimų kiekis būsimiems kandidatams, daugiau atsižvelgiama ir į kitas kompetencijas.

„Platesnės galimybės daugiai žmonių dalyvauti, nėra tiek su medicina susijusių reikalavimų. Aš manau, kad tai teigiamas dalykas“, – tvirtino ministerijos vadovas.

Praėjusią savaitę paskelbti konkursai į Respublikinių Kauno ir Klaipėdos ligoninių bei Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorių pareigas.

Be kitų reikalavimų, pretendentai privalo turėti socialinių mokslų arba biomedicinos mokslų srities aukštąjį universitetinį ar jam prilygintą išsilavinimą (magistro kvalifikacinį laipsnį), taip pat ne mažiau kaip trejų metų vadovaujamojo darbo patirtį.

Šiuo metu Kauno ligoninei vadovauja Linas Vitkus, uostamiesčio ligoninei – Romaldas Sakalauskas, Jūrininkų ligoninei – Jonas Sąlyga.

Nauja konkursų tvarka bus taikoma renkant tik Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžių ligoninių vadovus.