Padidėjęs finansavimas kai kurioms valdžios institucijoms daugiausia susijęs su kitąmet numatomu Lietuvos pirmininkavimu Europos Sąjungos Tarybai, Ministro pirmininko tarnybai pridedama lėšų dėl numatomos mokėti kompensacijos už žydų religinės vertės turtą.

Kaip numatoma Seimui teikiamame kitų metų biudžeto projekte, Ministro pirmininko tarnybai 2013 metais planuojama skirti 31,198 mln. litų, tai yra 10,074 mln. litų daugiau nei praėjusių metų biudžete.

Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis BNS sakė, kad tai yra praktiškai tiek pat, kiek buvo skirta ir praėjusiais metais.

"Papildomai yra 12,5 mln. litų. kompensacijoms mokėti už konfiskuotą religinės vertės žydų turtą. Tai mes čia tik paštininko funkciją atliksime - šiuo atveju tik pasirašytume sutartį su fondu ir jiems kitais metais bus pervesti pinigai", - BNS tvirtino vyriausybės kancleris.

Apibendrindamas šių metų biudžetą ministro pirmininko tarnybai D.Matulionis teigė, kad toks biudžetas nėra pakankamas, tačiau išlaidauti negalima.

"Aš manau, kad tokio biudžeto neužtenka, bet aš taip pat puikiai suprantu ir esamą situaciją valstybėje ir kas kitas, jei ne Ministro pirmininko tarnyba, turi rodyti gerą pavyzdį ir nepradėti išlaidauti 2013 metais", - sakė D.Matulionis.

Seimo kanceliarijai 2013 metų biudžete numatoma skirti 89,222 mln. litų, tai yra apie 6 mln. litų daugiau negu 2012 metų biudžete.

"Teigti, kad 2013 metams numatyta skirti daugiau asignavimų, nei 2012-aisiais, negalima, nes papildomos tikslinės lėšos – 6,966 mln. litų numatytos Seimo kanceliarijai 2013 metams skiriamos Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai", - nurodoma Seimo kanceliarijos BNS pateiktame atsakyme.

Seimo Ryšių su visuomene skyrius informavo, kad per 2008–2012 metų laikotarpį Seimo kanceliarijai skiriami biudžeto asignavimai buvo nuosekliai mažinami.

"Iš viso per ketverius metus asignavimai Seimo kanceliarijai sumažinti 32,4 procento. Kaip vienas valstybės biudžeto lėšų taupymo pavyzdžių galėtų būti komandiruočių išlaidų sumažinimas. 2008–2012 metais limitai komandiruočių išlaidoms Seimo komitetams buvo sumažinti nuo 1,190 mln. litų iki 375 tūkst. litų", - teigiama parlamento kanceliarijos atsakyme.

Jame pabrėžiama, kad kitiems metams numatyti valstybės biudžeto asignavimai Seimo kanceliarijai yra nepakankami.

"Tampa sudėtinga užtikrinti tinkamą darbo kokybę dėl nepakankamo darbo priemonių Seimo nariams ir darbuotojams aprūpinimo (...), be to, dėl nepakankamo finansavimo prarandami aukštos kvalifikacijos specialistai, nuo 2008 metų mažėjęs darbo užmokesčio fondas 2010 metais buvo ypač sumažintas – 11,4 procento", - nurodoma Seimo kanceliarijos atsakyme.

Čia pat teigiama, kad įvertinus šias aplinkybes Seimo veiklai užtikrinti būtų tikslinga gauti 2,5-3 mln. litų papildomų asignavimų.

Prezidento kanceliarijai kitąmet numatoma skirti 16,6 mln. litų, tai yra apie 3,8 mln. litų daugiau nei 2012 metais.

Prezidentūros išlaidos išaugusios, palyginti su praėjusių metų biudžetu, kadangi papildomų lėtų - 3,819 mln. litų - taip pat numatyta skiri Lietuvos pirmininkavimui ES.

2013 metų biudžeto projektas Seimui bus pristatytas spalio 30 dieną.