Keturis Rinkimų komisijos narius delegavusi draugija tai ketvirtadienį pareiškė reaguodama į Seimo nutarimą, kuriuo nuo gruodžio vidurio nutraukiami VRK įgaliojimai.

Viešai išplatintame pareiškime draugija nurodė, kad "nebuvo teisinio pagrindo nutraukti Vyriausiosios rinkimų komisijos įgaliojimus".

"Atskirų apygardų rinkimų tvarkos pažeidimai, kurie Komisijos buvo įvertinti atitinkamu būdu, nesudaro pagrindo teigti, kad visa Komisijos veikla apskritai prieštarauja rinkimų įstatymams ar yra padarytas koks kitas Komisijos šiurkštus įstatymų pažeidimas", - rašoma pareiškime.

"Dėl šio klausimo Konstitucinis Teismas nebuvo prašytas pasisakyti, todėl vienašališkas Komisijos įgaliojimų nutraukimas vertintinas kaip antidemokratiškas, stabilumą ir piliečių pasitikėjimą rinkimų sistema griaunantis politizuotas sprendimas, kurio neigiamos pasekmės gali išryškėti jau artimiausioje ateityje", - teigia Teisininkų draugija.

Draugijos vertinimu, "diskutuotini yra prielaidomis grįsti Konstitucinio Teismo teiginiai dėl rinkimų neteisėtumo prezumpcijos".

Draugija taip pat pateikė pasiūlymus rinkimų tvarkos tobulinimui Lietuvoje. Tarp draugijos teikiamų idėjų - stiprinti VRK sekretoriatą, didinti rinkimų apylinkių skaičių tankiai gyvenamose vietovėse arba didinti jose rinkimų komisijų narių skaičių, Vilniuje ir Kaune pratęsti išankstinio balsavimo laiką iki keturių dienų arba padidinti išankstinio balsavimo vietų skaičių.

Draugija taip pat mano, kad reikia išplėsti sąrašą daiktų, kurie dalinimas nelaikomas rinkėjų papirkinėjimu, įtraukiant reklaminio pobūdžio atributiką, kaip šalikus, kepures, balionas, jei jų vertė neviršija 10 litų. Organizacija taip pat siūlo, kad partijų ir politinės kampanijos dalyvių finansavimo kontrolė būtų pilnai perduota Valstybinei mokesčių inspekcijai, nes dalį atsakomybės turinti VRK neturi pakankamai pajėgumų.

Seimas VRK įgaliojimus nutraukė remdamasis Konstitucinio Teismo išvada, kad nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas, tačiau mandatų skaičius daugiamandatėje apygardoje nustatytas teisingai.

Taip pat Konstitucinis Teismas konstatavo, kad VRK negalėjo tvirtinti galutinių rinkimų rezultatų Biržų-Kupiškio apygardoje ir privalėjo pripažinti juos negaliojančiais.

Šį pareiškimą trečiadienį vykusiame posėdyje priėmė Teisininkų draugijos valdyba, kurios pirmininkas yra Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas Tomas Davulis.

Vicepirmininkai yra Mykolo Romerio universiteto profesorius Egidijus Vidmantas Kurapka ir parlamentaras Stasys Šedbaras.

Lietuvos teisininkų draugija į dabartinės sudėties VRK, kuri patvirtinta Seimo šių metų birželį, yra delegavusi 4 narius - Jonas Udrį, Julių Jasaitį, Ligitą Klapavščiuk ir Laurą Matjošaitytę.