Lietuvos skiriama pėstininkų kuopa užduotis vykdys Danijos kariuomenės bataliono sudėtyje, logistinėms operacijoms užtikrinti bus skiriamas ir Nacionalinis paramos elementas.

Ruošdamiesi budėjimui, Lietuvos kariai ketvirtadienį išvyko į Danijos Karalystę, kur dalyvaus lauko taktinėse pratybose, treniruosis vykdyti puolamąsias operacijas danų bataliono sudėtyje.

„Šie mokymai yra sudedamoji pasirengimo budėti 2017 m. NATO ypač greitojo reagavimo pajėgų sudėtyje dalis. Jau praeitų metų lapkričio mėnesį turėjome pirmuosius mokymus kartu su danų Husarų bataliono kovinės grupės kariais, kur parodėme itin aukštą Algirdo bataliono karių pasirengimo lygį. Lietuvos kariuomenė su Danijos kariuomene bendradarbiauja nuo pat nepriklausomybės atgavimo, ir pratybos tik patvirtino, kad daugiau kaip dvidešimt metų vykstantis bendradarbiavimas puikiai atsiskleidžia ir mūšio lauke, kai tiek procedūros, tiek supratimas apie priešą yra toks pats“, - prieš išvykstant į pratybas Danijoje sakė Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Algirdo bataliono 3-ios kuopos vadas kapitonas Algirdas Navasaitis.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos, pratybos Danijoje yra sudedamoji pasirengimo budėti NATO VJTF 2017 metais dalis. Birželio mėnesį Lietuvoje ir dar keliose NATO valstybėse vienu metu vyks pratybas "Kardo kirtis 2016". Jų metu bus vertinamas Lietuvos karių pasirengimas budėti NATO ypač greitojo reagavimo pajėgų sudėtyje.

2014 m. Velso viršūnių susitikime NATO sąjungininkai sutarė stiprinti NATO greitojo reagavimo pajėgas, kad galėtų greitai prisitaikyti prie kylančių saugumo grėsmių ir prireikus greitai reaguoti.

VJTF sudaro daugianacionalinė brigada (maždaug 5 tūkst. karių), kuri susideda iš iki penkių manevrinių batalionų, kuriuos remia oro, jūrų ir specialiųjų operacijų pajėgos.

VJTF yra kuriamos rotaciniu pagrindu. 2016 m. VJTF vadovauja Ispanija.