„Sovetskaja vodka“ platinama parduotuvių tinkle „Centrinė gėrimų išparduotuvė“. Parduotuvėje Žalgirio gatvėje degtinės neradome. „Retai atveža ir labai greitai išperka“, – paaiškino pardavėja. Tačiau prekybos centre Laisvės prospekte „Sovetskaja vodka“ lengvai pavyko įsigyti. Šiai degtinei parduotuvėje taikyta nuolaida: 18,99 Lt kainavęs puslitris atpigintas iki 15,99 Lt. Su nuolaida siūlyti ir didesnės talpos buteliai.

Ant „Sovetskaja vodka“ etiketės vaizduojama viena Žaliojo tilto skulptūrų – du kariai. Po kariais vaizduojama Lenino galva, Sovietų Sąjungos simbolis kūjis ir pjautuvas bei dar vienas sovietų laikus menantis ženklas.

Advokatų kontoros „AAA Baltic Service Company“ advokatas partneris A. Iškauskas sako, kad Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato atsakomybę už sovietinių simbolių platinimą, naudojimą susirinkime arba kitokį demonstravimą. Už tai gresia bauda iki 1000 litų su pažeidžiančio daikto konfiskavimu.

Kodeksas taip pat pateikia ir baigtinį sąrašą išimčių: neatsako asmuo, kuris nurodytus veiksmus padaro muziejų veiklos, visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius režimus, švietimo, mokslo, meno, kolekcionavimo, antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais, asmuo, kuris naudoja oficialią egzistuojančios valstybės simboliką, taip pat Antrojo pasaulinio karo dalyvis, vilkintis savo uniformą.

„Situacija analogiška „Komsomolskaja pravda v Litve“ atvejui. Įstatymo išimčių negalima pritaikyti“, – teigia A. Iškauskas.

Užsakovai dingę

Ant butelio etiketės nurodoma, kad degtinė gaminama Daugpilyje, Latvijoje. Kaip užsakovas įvardijamas bendrovė „CI Import“.

Registrų centre nurodoma, kad minėta bendrovė įregistruota 2010 m., jos direktorė – Augenija Stelionienė. „CI Import“ akcininke nurodoma bendrovė „CI Energija“, šios bendrovės akcininkė – „Capital Invest“. Minėtos bendrovės kontrolinį akcijų paketą valdo Belize registruota įmonė „TriStar Productions Ltd“.

Įmonėje „Ci Import“ atsiliepusi ir administratore pristačiusi moteris paaiškino, kad bendrovėje niekas su žiniasklaida nebendrauja. Pasak jos, gėrimų asortimentą užsakinėdavęs žmogus išėjęs iš darbo. Ta pati moteris tikino, kad jau keli mėnesiai nebedirba „Ci Import“ vadovė A. Stelionienė.

Paskambinus Registrų centro turimuose duomenyse nurodomu „CI Energija“ kontaktiniu numeriu, atsiliepęs vyras tvirtino niekaip nėra susijęs su „CI Import“.

Degtinės pardavėjai ginasi

Ant butelio etiketės nurodoma, kad degtinės pardavėjas – bendrovė „Trevors Lt“.

„Mes esame tik šios degtinės pardavėjai, parduodantys ją įmonės „CI Import“ užsakymu. Mums šis prekės ženklas nepriklauso“, – sakė „Trevors Lt“ marketingo vadovė Vaida Urbanavičiūtė.

V. Urbanavičiūtės turimomis žiniomis, nurodytas prekės ženklas yra įregistruotas Valstybiniame patentų biure ir priklauso „Ci Import“. Pasak V. Urbanavičiūtės, jei prekės ženklas įregistruotas, jis atitinka teisės aktų reikalavimus.

Tačiau, pasak advokato A. Iškausko, nors „Sovetskaja vodka“ yra Lietuvoje registruotas prekių ženklas, tai savaime nesuteikia teisės naudoti sovietinius simbolius ant prekių. „Taip pat bet kuris asmuo galėtų kreiptis į teismą reikalaudamas pripažinti tokio prekių ženklo registraciją negaliojančia, kadangi jis akivaizdžiai prieštarauja moralei ar viešajai tvarkai, etinėms visuomenės normoms“, – teigė A. Iškauskas. 

Valstybinio patentų biuro atstovė ryšiams su visuomene išvykusi, tad galinčių pakomentuoti situaciją biure neatsirado.