Pažįstate tokių? Vadinasi, pažįstate potencialius seksualinių paslaugų pirkėjus.

Ketvirtadienį Seime vykusios tarptautinės konferencijos „Seksualinių paslaugų poreikio dekonstravimas: moterų išnaudojimo per prostituciją ir prekybą žmonėmis seksualinio išnaudojimo tikslais prevencija“ metu Airijos imigrantų tarybos prieš prekybą žmonėmis programos koordinatorė Nusha Yonkova pristatė savo pranešimą „Vyrų, perkančių sekso paslaugas iš parduotų žmonių, požiūris: tyrimo duomenys“. Jame buvo tirti penkių šalių – tarp jų ir Lietuvos – piliečiai, perkantys seksualines paslaugas.

Kaltino alkoholį ir narkotikus

Tyrėjai ne tik internetu apklausė daugiau nei 2 tūkst. seksualinių paslaugų pirkėjų, bet ir akis į akį kalbėjosi su 34 lietuviais, kurie turi tokios patirties. Paaiškėjo, kad mūsų šalis gerokai išsiskiria iš kitų – moteris išnaudoti per prostituciją ir prekybą žmonėmis daugiausiai linkę dar net 25 metų nesulaukę vaikinai.

„Lietuviai išsiskiria ne tik jaunu tokių paslaugų vartotojų amžiumi, bet ir priežastimis, kodėl taip elgiasi. Kai kiti vyrai nurodė, kad seksualines paslaugas pirmą kartą išbandė dėl smalsumo ar paprasčiausio poreikio mylėtis, 28 iš 34 lietuvių teigė, kad dėl tokio jų poelgio kaltas alkoholis ar narkotinės medžiagos“, - pasakojo N. Yonkova.

Pasak jos, vyrai prisipažįsta pirmą kartą prostitutės paslaugomis pasinaudoję neplanuotai. Dažniausiai – paskatinti draugų tam tikro susibūrimo ar vakarėlio metu. Vyrai teigė seksualines paslaugas perkantys ir dėl to, kad tai sustiprina jų vyriškumą. Be to, jie pabrėžė, kad tokias paslaugas teikiančios moterys yra matomos ir lengvai prieinamos. Tiesa, tik retas (vos 2-3 apklaustųjų) susimąstė, kad vis dėlto tai yra moterų išnaudojimas ir tokias paslaugas teikianti moteris gali būti prekybos žmonėmis auka ar su tokiu atveju buvo asmeniškai susidūręs.

Moka, nes nori greito ir iškrypusio sekso

„Vyrams svarbus netikėtumas – kuo labiau iškrypęs yra seksualinis aktas, tuo geriau. Yra be galo nešvankių moterų, kurios priverčia tave jaustis taip tarsi skraidytum. Daugelį metų mano žmona nesugebėjo manęs patenkinti – tai įmanoma tik su nešvankiomis moterimis“, - vieno iš apklaustų vyrų žodžius citavo N. Yonkova.

„Patenkinu savo poreikius pirkdamas moterį du kartus per mėnesį. Aš įgyvendinu savo seksualines fantazijas ir tobulėju. Tai įmanoma tik su prostitutėmis. Kiekviena nauja partnerė yra vis kitokia. Ateidamas pas kiekvieną iš jų aš grįžtu jau patobulėjęs“, - tai, kad didesnė specifinė seksualinė patirtis leidžia pasijusti vyriškesniu pabrėžė ir antrojo cituojamo apklausos dalyvio žodžiai.

Pasak pranešėjos, vyrai sutinka mokėti už seksą dėl to, kad nori jį gauti čia ir dabar ir jaučiasi gaunantys daugiau, nei gauna iš savo nuolatinės partnerės.
Vieno iš apklaustų vyrų žodžius citavo N. Yonkova:
Vyrams svarbus netikėtumas – kuo labiau iškrypęs yra seksualinis aktas, tuo geriau. Yra be galo nešvankių moterų, kurios priverčia tave jaustis taip tarsi skraidytum. Daugelį metų mano žmona nesugebėjo manęs patenkinti – tai įmanoma tik su nešvankiomis moterimis.

„Jeigu nemokėsite, jos nedarys, ko nori”, - patikino vienas iš prostitučių paslaugas perkančių vyrų.

Keliasi į internetą

Viešnia iš Airijos patikino, kad klaidinga manyti, jog seksualines paslaugas už pinigus teikiančių moterų vyrai ieško tiesiog gatvėse. Dažniausiai vyrai jas pastebi vakarėliuose ar klubuose, eina į viešnamius, o štai Suomijoje ir Airijoje populiaru jas „užsisakyti” tiesiog internetu.

„Pirkdami seksualines paslaugas vyrai tos moters net nelaiko asmeniu. Jie vengia atsakyti į klausimą, kaip žiūri į tokių paslaugų pardavėjas. Neretai jie jas apibrėžia kaip verslo moteris ar tiesiog seksualinius objektus”, - pabrėžė N. Yonkova.

Pasak jos, nuo seksualinių paslaugų pirkimo vyrus, jų pačių teigimu, labiausiai atgrasytų viešumas – jeigu jų pavardės ar nuotraukos būtų skelbiamos internete ar medijos kanaluose, šeimai nusiunčiamas atviras laiškas arba jiems grėstų pakliūti į kalėjimą.

Būtent todėl N. Yonkova patarė kovos su seksualinių paslaugų pirkimo strategiją formuoti taip, kad ji būtų nutaikyta į viešinimą, alkoholio vartojimo mažinimą bei vyrus – 98 proc. seksualinių paslaugų pirkėjų yra būtent šios lyties.

„Turime suprasti, koks didelis yra šios problemos mastas. Milijonai moterų, jaunų merginų ir net nepilnamečių mergaičių yra įtraukiama į prostitucijos veiklą. Ir nors nei vienas iš apklaustų vyrų patikino nenorintis matyti sau artimų į prostituciją įsitraukusių žmonių, jie naudojasi moterimis, perka jas ir praktiškai nemano, kad elgiasi blogai. Privalome tai keisti”, - į seksualinių paslaugų pirkėjų sąžinę apeliavo N. Yonkova.