Vyriausybė posėdyje trečiadienį pritarė tokio susitarimo sudarymui. Jis apibrėš JAV pajėgų buvimą Lietuvos karinėse teritorijose ir sudarys „sąlygas JAV pajėgoms iš anksto dislokuoti ir laikyti Lietuvoje karinę techniką, ginkluotę ir įrangą, vykdyti JAV finansuojamus Lietuvos kariuomenės infrastruktūros gerinimo darbus“, nurodo Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Vyriausybė trečiadienį pavedė Užsienio reikalų ministerijai pasikeičiant diplomatinėmis notomis sudaryti susitarimą, kuris numatytų galimybę JAV karinėms pajėgoms patekti į Lietuvoje esančius objektus ir zonas bei jais naudotis, stiprinant bendradarbiavimą gynybos srityje ir įgyvendinant bendrus karinės infrastruktūros statybos projektus.

Anot KAM, susitarimas suteiktų galimybę JAV „pajėgoms patekti į Lietuvos karines teritorijas (karinius vienetus, poligonus)“.

Toks susitarimas būtų sudaromas dvejiems metams su galimybe terminą pratęsti.

„Susitarimas įtvirtina vieną pagrindinių Lietuvos nacionalinio saugumo interesų – strateginės partnerės JAV buvimą Lietuvoje ir jos paramą mūsų gynybai. Sveikinu šį JAV Vyriausybės sprendimą, kuris sudaro teisinį pagrindą JAV planams dislokuoti ginkluotę mūsų regione. JAV skiriamos lėšos taip pat sustiprins ir nacionalinius poligonų plėtros projektus, gerinančius sąlygas mūsų bendroms pratyboms ir pasirengimą gynybai“, – KAM pranešime teigia krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Pasak ministro, vykstant militarizacijai prie Lietuvos sienų, stebint nedraugiškus Rusijos veiksmus, šiuo susitarimu JAV dar kartą patvirtina, kad neketina atsitraukti, o liks stiprinti Aljanso kolektyvinės gynybos priemonių savo narių saugumui užtikrinti.

JAV notoje Lietuvai nurodoma, kad JAV karinės pajėgos ir rangovai galėtų susitartai veiklai nevaržomai naudoti Klaipėdos ir Pabradės, Ruklos mokomuosius poligonus, Šiaulių oro pajėgų bazę, Mumaičius ir kitus Lietuvos objektus ir zonas, kuriais Lietuva galėtų leisti JAV naudotis ateityje.

„Lietuvos skirtais infrastruktūros objektais ir zonomis gali būti leidžiama naudotis išimtinai tik Jungtinių Amerikos Valstijų karinėms pajėgoms arba karinėms pajėgoms ir Lietuvos kariuomenei kartu“, - sakoma notoje.

Pasak KAM, šio susitarimo pagrindu dar 2015 metais minėtiems projektams JAV skirs apie 15 mln. JAV dolerių, lėšos skiriamos iš JAV „Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvos“ programos.

Iki šiol JAV pajėgų buvimą ir atsigabenamą ginkluotę Lietuvoje apibrėžė Šiaurės Atlanto sutartis, pasirašyta 1949 metų balandžio 4 dieną, ir 1951 metų birželio 19 dieną Londone pasirašytas Šiaurės Atlanto sutarties šalių susitarimas dėl jų karinių pajėgų statuso.

Pasirašius naująjį Lietuvos ir JAV susitarimą, jo nuostatos bus taikomos ir dvišaliam Lietuvos ir JAV techniniam susitarimui dėl operacijos „Atlanto ryžtas“, pagal kurį Lietuvoje nuo 2014 metų pavasario dislokuojamos rotacinės JAV pajėgos. Nuostatos galios ir susitarimui dėl pratybų ir mokymo paramos, kuris buvo pasirašytas 2014 metais, kai į Lietuvą atvyko pirmosios JAV rotacinės pajėgos.

JAV Gynybos departamentas svarsto Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje dislokuoti kuopai aprūpinti skirtą sunkiąją ginkluotę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (606)