„Lietuvos patirtis kelyje į ES yra unikali. Nedaug šalių išgyveno tokį sudėtingą transformacijos laikotarpį kaip Lietuva, ėmėsi svarbių reformų eurointegracijos kelyje. Tuo metu Lietuvai, kaip šiuo metu Moldovai, buvo labai svarbi šalių partnerių, kaimynų parama. Lietuva jos sulaukė iš Šiaurės Europos valstybių. Kviečiu Moldovą pasinaudoti Lietuvos sukaupta ilgamete patirtimi, naudotis ja kaip didžiule biblioteka, kurioje galima rasti tiek gerų, tiek sudėtingų istorijų. Kitais metais minėsime Lietuvos narystės ES 20 metų sukaktį. Mūsų valstybės tarnyba evoliucionavo ir išugdė šimtus atsidavusių valstybės tarnautojų ir diplomatų, daug metų dirbančių su ES klausimais. Išnaudokite Lietuvos patirtį ir paramą politiniame, diplomatiniame ir administraciniame takeliuose“, – sakė užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

Pasak ministerijos, Moldovos atstovai taip pat susitiko su užsienio reikalų viceministre Jovita Neliupšiene. Aptartas Lietuvos nueitas kelias siekiant eurointegracijos bei pristatyta ES narystės reikšmė Lietuvos valstybei, nurodoma pranešime žiniasklaidai.

URM primena, kad Moldovos delegacija Lietuvoje lankosi birželio 5–9 dienomis, įgyvendinant praėjusiais metais pradėtą Užsienio reikalų ministerijos finansuojamą vystomojo bendradarbiavimo projektą „Moldovos užsienio reikalų ir Europos integracijos ministerijos administracinių ir institucinių gebėjimų ir valdymo stiprinimas“.

Moldovos pareigūnai jau supažindinti su Lietuvos patirtimi dėl Lietuvos diplomatinės tarnybos, ekonominės diplomatijos modelio sukūrimo, strateginės komunikacijos ir hibridinių grėsmių valdymo, nurodo URM.

Vizito metu delegacija taip pat lankysis Lietuvos Respublikos Seime, Vyriausybėje, susitiks su Europos Komisijos atstovybės, Europos Parlamento biuro Lietuvoje vadovais. Moldovos atstovai su eurointegracijos patirtį turinčiais ekspertais turės galimybę diskutuoti apie Lietuvos sėkmės istorijas ir išmoktas pamokas, ES institucinę sąrangą ir sprendimų priėmimą, bendradarbiavimą su valstybėmis narėmis, ES reikalų koordinavimą Lietuvoje, institucijų vaidmenį didinant visuomenės informuotumą apie ES integraciją ir kitais aktualiais klausimais, praneša ministerija.