– Nusprendėte kandidatuoti į partijos pirmininko postą. Kodėl?

– Nusprendžiau, nes ši partija turi puikią ateitį, tikiu žmonėmis, kurie liko, nepaisant išbandymų. Tikiu, kad Lietuvai reikalinga stipri liberali partija. Manau, kad partijai laikas atsinaujinti.

– Manote, kad partija tikrai gali atsitiesti ir vėl būti stipria partija?

– Manau, kad nebėra klausimų, ar gali. Mes įrodėme rinkimuose, kad rinkėjai mumis pasitiki, jų pasitikėjimo kreivė eina į viršų. Net tokio klausimo nekeliame.

– Bet ar žmonės gali patikėti jūsų partija? Ar turite kažkokias apklausas, kiek jūs turite palaikymo?

– Apklausų duomenys rodo, kad palaikymas kiekvieną mėnesį augo. Gal nelabai žymiai, bet paskutinės apklausos rodo, kad mūsų palaikymas perkopė 7 procentus. Tai yra pakankamai solidus palaikymas. Kitas dalykas, Savivaldos ir Europos Parlamento rinkimai yra skirtingi, bet Europos Parlameto rinkimai yra nacionaliniai, taip pat ir Seimo. Mūsų solidus rezultatas Europos Parlamento rinkimuose yra geras rodiklis žvelgiant į ateitį.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

– Kuo jūs būsite geresni nei naujai sukurta „Laisvės partijos“ politinė jėga?

Nemanau, kad mes turėtume įrodyti kažkuo, esame liberalai jau seniai, esame žinoma politinė jega. Manau, kad galbūt „Laisvės partijai“ reikėtų įrodyti, kuo jie yra kitokie ar pranašesni. Kiek aš mačiau jų programą, jie atkartoja 2016 metų Liberalų sąjūdžio programą, galbūt išskyrus kelis punktus, kurie yra paryškinti. Nematau reikalo įrodyti kažko, rinkėjai patys atsirinks.

– Rinkėjai dažnai ieško naujų gelbėtojų. Ar nemanote kad dar besitęsiantys teismų procesai jums yra tam tikra prasme inkaras?

– Vertiname, kad šis skandalas yra vieno žmogaus, o ne partijos problema. Taip, ši problema yra išdiskutuota, tai skaudus mūsų partijos gyvavimo tarpsnis, kuris, mano vertinimu, taps istorija. Tai, kad mes sugebėjome atsilaikyti ir atsitiesti, nepaisant visų prognozių, žmonės mumis pasitiki, tai įkvepia ir parodo, kad liberalus rinkėjas yra linkęs pasitikėti. Esame ne vieno laikmečio ar miesto partija.

– Kokia jūs būtumėte lyderė?

Viktorija Čmilytė-Nielsen

– Būčiau lyderė, kuri įsiklauso į įvairias nuomones, lyderiui svarbiausia surasti kompromisą, ateiti su naujomis idėjomis. Savo politinę progamą pristatysiu rugsėjo mėnesį, manau, mes turime išlaikyti vertybinį stuburą, liberalias vertybes, konkrečias nuostatas aptarsime ir išdiskutuosime.

– Ar negaila, kad dauguma bendražygių nusprendė atsiskirti?

– Nemanau, kad didelė dalis. Nubyrėjimas galbūt kurį laiką buvo jaučiamas Vilniuje, bet aš džiaugiuosi tuo, kad dabar matome atvirkštinį procesą, kad žmonės jungiasi prie Liberalų sąjūdžio. Manau, kad sulauksime daugelio žmonių grįžimo.

– Jūsų konkurentai yra labai ryškūs. Jūs žadate juos įveikti?

– Aš labai džiaugiuosi, kad turime daug rimtų kandidatų. Tai yra mūsų partijos gyvybingumo, sveikos partijos rodiklis. Visi kandidatai yra stiprūs politikai. Vitalijus Gailius yra vienas iš ryškiausių liberalų politikų.

– Kaip rinkėjams atsirinkti, kurią partiją palaikyti?

– Rinkėjai visada teisūs, bet tai, kad Liberalų sąjūdis yra žinoma partija, kad esame palaikomi jau daugelį metų, yra labai svarbu.

– Jūs tikitės išplaukti tuo 13 metų įdirbiu?

– Nemažas resursas mums kylant toliau, keliant pasitikėjimą yra žmonės, kurie ateina, nauji lyderiai, kurie bus mūsų partijos valdyboje. Tai yra žingsniai į ateitį.

– Kiek tikitės laimėti mandatų po kitų rinkimų?

– Nenorėčiau spekuliuoti, tikimės būti tvirta parlamentinė partija su frakcija. Konkretaus procento negalėčiau pasakyti. Būsime parlamentinė partija.

– Su kuo eitumėte į koaliciją?

– Galime kalbėti su daugeliu, bet natūralūs mūsų partneriai – konservatoriai, socialdemokratai, manyčiau kad po rinkimų matydami situaciją rastume bendrą kalbą. Tikrai nežinau, ar „tvarkiečiai“ bus.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI laidoje.