„Visi žinome Rusijos prezidento V. Putino deklaracijas apie branduolinio ginklo į Baltarusiją perkėlimą, taip pat „Wagner“ samdinių perkėlimą. Šie procesai šiuo metu vyksta. Mes neabejojame, kad jie iš principo keičia saugumo situaciją mūsų regione, mūsų artimiausioje kaimynystėje. (...) Kreipsimės į mūsų sąjungininkus, kolegas ir koleges iš NATO, kad, atsižvelgiant į grėsmę, netrukus šiuo klausimu priimtų tam tikrus sprendimus“, – trečiadienį Prezidentūroje vykusioje bendroje Lietuvos ir Lenkijos vadovų spaudos konferencijoje teigė A. Duda.

Kol kas Baltarusijoje esančių „Wagner“ samdinių vaidmuo nežinomas, pažymėjo Lenkijos vadovas. Tačiau, reaguojant į kaimyninėje šalyje atsiradusią grėsmę, saugumą užtikrinsiantys sprendimai – būtini.

G. Nausėda: rudens sesijoje turėsime grįžti prie klausimo apie vienodus ribojimus Rusijos ir Baltarusijos piliečiams

Tuo metu prezidentas Gitanas Nausėda pastebėjo, kad kol kas dar nėra patvirtinta, ar samdinių grupuotės „Wagner“ daliniai keliasi į Baltarusiją. Visgi, šalies vadovas pabrėžė, kad Lietuva privalo ruoštis pesimistiškiausiems scenarijams, mat, anot jo, identifikuoti tikrųjų „Wagner“ kėslų dar nėra įmanoma.

„Didelis klausimas, kokia šiuo metu yra tiksli Jevgenijaus Prigožino vieta“, – bendroje spaudos konferencijoje su Lenkijos prezidentu sakė G. Nausėda ir pabrėžė, kad reikėtų vadovautis prielaida, kad didesni ar mažesni samdinių daliniai bus perkelti į Baltarusiją.

„Tokiu atveju turime remtis principu, kad tikėkimės blogiausio scenarijaus ir tikėkimės, kad šitos grupuotės gali būti panaudotos ir destabilizuoti mus arba padėčiai prie mūsų sienų“, – sakė jis.

Todėl, Daukanto aikštės lyderio teigimu, Lietuva turi būti pasirengusi galimoms provokacijoms. Dėl to jis pakartojo, kad parlamentarams reikėtų grįžti prie diskusijų apie vienodus ribojimus Rusijos ir Baltarusijos piliečiams patekti į šalį.

„Rudens sesijoje turėsime grįžti prie šių klausimų svarstymo“, – pabrėžė G. Nausėda.

Šalies vadovas pirmadienį pažymėjo, esą Seimas padarė klaidą, kai neįsiklausė į Prezidentūros siūlymus dėl nacionalinių sankcijų Rusijos ir Baltarusijos piliečiams.

„Prisiminkime, prezidentas vetavo įstatymą nustatydamas ir teigdamas, kad turėtume taikyti vienodą teisinį režimą šitiems žmonėms, kurie atvyksta iš Rusijos ir iš Baltarusijos. Sakyčiau, valdančioji dauguma piktdžiugiškai šį veto atmetė – na, dabar stovi prie suskilusios geldos“, – LNK televizijai pirmadienį duotame interviu sakė G. Nausėda.

ELTA primena, kad birželio 24 dieną Rusiją sudrebinusį karinių kolonų žygį į Maskvą surengęs „Wagner“ savininkas J. Prigožinas galimai atvyko į Baltarusiją. Taip birželio 27-ąją nurodė autoritarinis ir Vakarų valstybių prezidentu nepripažįstamas A. Lukašenka.

J. Prigožinas atšaukė vieną dieną trukusį maištą šeštadienį po derybų, kurioms, kaip pranešama, tarpininkavo Baltarusijos vadovas A. Lukašenka. Samdinių vadas pats teigė priėmęs sprendimą pasukti atgal likus 200 kilometrų iki Rusijos sostinės, kad būtų išvengta kraujo praliejimo tarp Rusijos karių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją