Mokomojo turinio leidyklų – „Šviesa“, „Briedis“ , „TEV“, „Baltų lankų“ vadovėliai“ bei „Didakta“ – teigimu, atnaujintus bendrojo ugdymo programas, nebuvo pasirūpinta tinkamu mokymo(si) priemonių prieinamumu, kas, anot jų, „veda į švietimo sistemos stagnaciją“.

Leidyklų atstovai šią savaitę kreipėsi į Seimo Švietimo ir mokslo bei Biudžeto ir finansų komitetus, Švietimo, mokslo ir sporto bei Finansų ministerijas, ragindami 2024 m. valstybės biudžete numatyti didesnį finansavimą mokykloms, kad jos galėtų užsitikrinti atnaujintų vadovėlių įsigijimą.

Šią savaitę vykusiame Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje leidyklos „Šviesa“ atstovas Edgaras Jasalinis pabrėžė, kad atnaujinus visas ugdymo programas, 2023 m. papildomas finansavimas buvo skirtas tik dalinai atnaujinti nelyginių klasių bendrųjų programų mokomąją medžiagą. Kitų metų valstybės biudžeto projekte mokykloms numatytas finansavimas vadovėliams įsigyti neužtikrins tinkamo Lietuvos mokinių aprūpinimo atnaujintu turiniu, teigė jis.

„Su šiuo metu siūlomu finansavimu mokymo turinys bus atnaujintas per lėtai. Už dabar numatytas lėšas mokyklos galės įsigyti tik po vieną vadovėlį mokiniui. Vadovėlius atnaujinant tokiais tempais, mokiniai reikalingomis mokymosi priemonėmis bus aprūpinti tik per 5–7 metus“, – kalbėjo E. Jasalinis.

Vadovėlių leidėjų rašte į atsakingas institucijas akcentuojama, kad atnaujinta ugdymo programa savaime nesugeneruoja kokybinių švietimo rezultatų pokyčių. Kaip teigiama rašte, didelė dalis mokinių mokysis iš vadovėlių, kurie neatitiks 2022 m. patvirtintų bendrojo ugdymo programų – senuose vadovėliuose esama atgyvenusių etinių normų, stereotipų, akademinės, statistinės ir geopolitinės informacijos.

„O tai lems švietimo sistemos stagnaciją“, – akcentuoja vadovėlių leidėjai.

Leidėjai nurodo, kad norėdama neatsilikti nuo kitų šalių mokslo pasiekimais bei įgyvendinti proveržį švietimo sistemoje, valstybė turi užtikrinti pagal atnaujintas bendrojo ugdymo programas parengtų mokymosi priemonių prieinamumą.

Vadovėlių leidėjai siūlo 2024 m. valstybės biudžete padidinti vieno mokinio krepšelio lėšų dalį, skirtą vadovėliams ir kitoms mokymo priemonėms įsigyti, iki 40 eurų. Šiuo metu numatytas finansavimas siekia 26,4 eurų mokiniui. Taip pat skirti papildomą vienkartinę 8 mln. eurų dotaciją lyginių klasių ugdymo priemonėms atnaujinti, taip užtikrinant projekto tęstinumą.

ELTA primena, kad nuo rugsėjo pradžios nelyginėse klasėse pradėtos diegti atnaujintos ugdymo programos. Pagal atnaujintas fizikos ir chemijos programas šiais metais mokomi ir aštuntokai – vieninteliai iš visų lyginių klasių.

Dar kitais mokslo metais visos klasės dirbs pagal atnaujintas programas.

Ministerija šiemet mokykloms vadovėliams pirkti skyrė 16 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)