Pareigūnai nustatė, kad užimta valstybinė žemė

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) konstatavo, kad prie Š. Marčiulionio namų tvora yra aptverta valstybinė miško žemė. Tai pagal įstatymus daryti draudžiama.

Sportininkui Latvių gatvėje priklauso maždaug 9 arų žemės sklypas, tačiau aptverta ne tik ši valda, bet dar maždaug 10 arų valstybinės žemės.

Pirmąjį kartą NŽT Š. Marčiulionio valdas Latvių gatvėje aplankė 2016 metais. Tuomet pareigūnai nustatė, kad žemės savininko tvora yra ne tik jo sklype, bet taip pat patenka ir į valstybinę žemę. Garsus sportininkas buvo įpareigotas patraukti tvorą iš valstybinės žemės.

O štai šių metų kovo mėnesį buvo atliktas pakartotinis patikrinimas.

Nacionalinės žemės tarnybos atstovė Renata Remeikaitė DELFI jau anksčiau buvo informavusi, kas užfiksuota patikrinimo metu. „Nustatyta, kad pažeidimai, kurie buvo nustatyti 2016-01-19 žemės naudojimo patikrinimo akte, yra nepašalinti, t. y. tvora, pastatyta ties žemės sklypu šiaurinėje ir pietinėje pusėse, patenka į valstybinę žemę. Šiuo metu yra suformuotas miškų ūkio paskirties 4814 kv. m. ploto žemės sklypas. Užimamas valstybinės žemės plotas tvora – 1167 kv. m“, – DELFI yra sakiusi R. Remeikaitė.

Prasidėjo tvoros išregistravimo procedūra

DELFI šaltinių teigimu, šios tvoros įregistravimo Nekilnojamojo turto duomenų registre aplinkybės taip pat miglotos, mat nėra aiškių duomenų, kokiu pagrindu ji buvo jame įrašyta.

Susisiekus su Valstybine teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, jos atstovas Albinas Keturka DELFI informavo, kad jau pradėtos procedūros dėl tvoros išregistravimo. Kai tai bus padaryta, Š. Marčiulionį pasieks privalomasis nurodymas pašalinti nelegalų statinį.

„VTPSI kreipėsi į Vilniaus m. savivaldybę su prašymu pateikti parengto gyvenamojo namo Latvių g. 68, Vilniuje, projektą. Savivaldybė informavo, kad minėto projekto neturi. Registrų centro VTPSI atsiųstame paaiškinime teigiama, kad tvora įregistruota Statinio pripažinimo tinkamu naudoti pagrindu, tačiau VTPSI, išnagrinėjusi gautus dokumentus, nustatė, kad deklaracijoje tvora nėra užfiksuota. Inspekcija kreipsis į Registrų centrą dėl įrašo apie tvorą naikinimo Nekilnojamojo turto registre, o, panaikinus registraciją, VTPSI atliks savavališkos statybos šalinimo procedūras“, – sakė A. Keturka.

Š. Marčiulionis iškviestas protokolui surašyti

Kol Statybų inspekcija atlieka tyrimą ir aiškinasi, kokiomis aplinkybėmis valstybinėje žemėje išdygo tvora, patikrinimą jau atliko Valstybinės miškų tarnybos pareigūnai. Jie turto savininkui Š. Marčiulioniui turi nemažai priekaištų. Inspektoriai aptiko ir daugiau pažeidimų, kurie iki šiol nebuvo užfiksuoti.

„Tyrimo metu nustatyta, kad tvora, juosianti privatų žemės sklypą, Nekilnojamojo turto registre registruota inžineriniu kiemo statiniu. Tvora užtverta taip pat dalis valstybei nuosavybės teise priklausančio ir NŽT patikėjimo teise valdomo miškų ūkio paskirties žemės sklypo – taip ribojamas patekimas į valstybinės reikšmės mišką ir pažeidžiamas Miškų įstatymo 8 str. 1 d. bei Lankymosi miške taisyklių (…) 5 ir 9 punktų nuostatos. Taip pat nustatyta, kad minėtoje valstybinėje miško žemėje betoninėmis trinkelėmis išklotas takas, kuris nėra susijęs su miško infrastruktūra“, – DELFI apie patikrinimo rezultatus informavo Valstybinės miškų tarnybos direktorius Paulius Zolubas.

Taip pat direktorius paaiškino, kokių priemonių imtasi, kad pažeidimai būtų pašalinti. Be kita ko, P. Zolubas informavo, kad Š. Marčiulioniui teks apsilankyti tarnyboje.
Š. Marčiulionio valdos

„Atsižvelgiant į nustatytus miško reikalavimų pažeidimus, Valstybinė miškų tarnyba įpareigojo Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją ir Nacionalinę žemės tarnybą pagal kompetenciją imtis priemonių ir užtikrinti tinkamą Miškų įstatymo laikymąsi, pašalinti minėtą tvorą bei trinkeles iš valstybinės reikšmės miško. Taip pat dėl Miškų įstatymo ir Lankymosi miške taisyklių reikalavimų pažeidimo tvoros savininkas iškviestas į Valstybinę miškų tarnybą administracinio nusižengimo protokolui surašyti“, – informavo P. Zolubas.

Š. Marčiulionio atstovas sako, kad tvora legali

DELFI susisiekus su Š. Marčiulioniu, jis informavo, kad į visus klausimus, susijusius su tvora miške, atsakys jam atstovaujantis teisininkas Marius Devyžis.

Teisininkas atsakė į DELFI klausimus. M. Devyžis teigė, kad apie Valstybinės miškų tarnybos patikrinimą ir jo rezultatus nei jis, nei Š. Marčiulionis informacijos neturi.

Tačiau jis laikėsi nuomonės, kad tvora teisėta, nes yra įregistruota Nekilnojamojo turto registre. „Noriu atkreipti dėmesį, jog Jūsų minima tvora yra įstatymų nustatyta tvarka įregistruota Nekilnojamojo turto registre, vadinasi, buvo pastatyta teisėtai ir įregistruota pagal tuo metu galiojusius įstatymus, registracija nėra panaikinta. Todėl, kai atsakingos institucijos visapusiškai bei tinkamai išnagrinės ir įvertins visus aktualius duomenis ir dokumentus, p. Marčiulionis priims sprendimus dėl tolimesnių veiksmų, laikydamasis galiojančių teisės aktų reikalavimų“, – DELFI teigė M. Devyžis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (277)