„Antisemitiniai rf užsienio reikalų ministerijos vadovo sergejaus lavrovo išpuoliai prieš Ukrainos Prezidentą ir žydus yra visiškai nepriimtini. rusija jau per daug paskendo savo nesąmonėse, teisindama barbarišką agresiją prieš Ukrainą.

rf urm ministras praktiškai suabejojo ne tik Ukrainos tautos, bet ir Holokausto egzistavimu. lavrovas sąmoningai įžeidė milijonų žydų, žuvusių nuo nacių rankų per Antrąjį pasaulinį karą, atminimą. Izraelio vyriausybė jau pavadino tokius lavrovo pareiškimus „baisia istorine klaida“, – rašoma ambasados feisbuke.

Įraše cituojamas ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba: „Giliai įsišaknijęs rusijos elito antisemitizmas demonstruoja visam pasauliui, kad putino rusija tikslingai ugdo rusų „viršenybę“ prieš kitas tautas ir neapykantą joms. Kartu turime sustabdyti rusiją dabar, kol jos agresyvi politika nesukėlė dar katastrofiškesnių pasekmių“.

Ambasada kreipėsi į visų šalių valdžias, ragindama imtis dar griežtesnių veiksmų prieš Rusiją.

„Išreiškiame solidarumą su žydų tauta. Raginame visų pasaulio šalių vyriausybes duoti ryžtingą atkirtį rusijai: dar labiau ją izoliuoti, įvesti embargą rusijos naftai ir dujoms, kad rusijos karinė mašina netektų finansinių išteklių, bei kviečiame didinti karinę, finansinę ir

humanitarinę pagalbą Ukrainai, kurios žmonės dabar didvyriškai priešinasi rusijos blogiui“, – teigiama įraše.

Izraelis pasipiktino, kad Lavrovas palygino Zelenskį su Hitleriu

Izraelio užsienio reikalų ministerija išsikvietė Rusijos ambasadorių Izraelyje, kad šis pateiktų paaiškinimus dėl Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo išsakytų palyginimų su naciais.

S. Lavrovas gynė Rusijos prezidento Vladimiro Putino tikslą „denacifikuoti“ Ukrainą ir sakė, kad Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio žydiška kilmė nepaneigia V. Putino pozicijos.

S. Lavrovas sakė, kad V. Zelenskis galbūt ir žydas, tačiau „Adolfas Hitleris taip pat turėjo žydiško kraujo“.

„Tai visiškai nieko nereiškia. Išmintingi žydai sako, kad aršiausi antisemitai paprastai yra žydai“, – sakė jis sekmadienio vakarą Italijos televizijos kanalui „Rete4“, sukeldamas Izraelio pasipiktinimą.

„Užsienio reikalų ministro S. Lavrovo pastabos yra neatleistinas, keliantis pasipiktinimą pareiškimas, taip pat baisi istorinė klaida“, – pirmadienį pareiškė Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas.

„Žydai per Holokaustą nežudė vieni kitų. Žemiausias rasizmo žydų atžvilgiu lygis – kaltinti pačius žydus antisemitizmu“, – sakė jis.

Y. Lapidas tęsė: „Mano senelį nužudė ne žydai, o naciai“. Jis liepė S. Lavrovui „atsiversti istorijos vadovėlį“.

Volodymyras Zelenskis

„Ukrainiečiai nėra naciai, tik naciai buvo naciai, tik jie vykdė sistemingą žydų naikinimą“, – sakė Y. Lapidas.

Izraelio Holokausto memorialo „Yad Vashem“ vadovas Dani Dayanas taip pat pavadino S. Lavrovo pastabas „absurdiškomis, klaidingomis, pavojingomis ir niekingomis“.

„S. Lavrovas apverčia Holokaustą aukštyn kojom – aukas paverčia nusikaltėliais, remdamasis visiškai nepagrįstu teiginiu, kad A. Hitleris buvo žydų kilmės, – sakoma jo pareiškime. – Lygiai taip pat rimtai ukrainiečius bendrai, ir prezidentą V. Zelenskį konkrečiai, vadina naciais. Tai, be kitų dalykų, yra visiškas istorijos iškraipymas ir nacizmo aukų įžeidimas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)