„Tikslas yra visomis priemonėmis skatinti skiepijimą, ir visomis priemonėmis išvengti naujo karantino. Skaičiai auga, norime laikyti ir švietimą, ir ekonomiką atvirą, tai reikia imtis visų įmanomų priemonių skiepų skatinimui.

Prisiminsime, kai įvedėme galimybių pasą, buvo labai daug šauksmo ir kritikos, bet skiepai reikšmingai išaugo. Tikimės, kad ir dabar tai bus“, – sakė Laisvės partijos lyderė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ji priminė, kad tai yra ne vienintelis prezidento veto, dėl kurio bus balsuojama Seime.

„Pažiūrėsime, tai yra skirtingi klausimai. Laisvės frakcija visus ketina atmesti“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Ji teigė norinti, kad tai nebūtų matoma per asmeniškumų prizmę.

„Labai norėčiau, kad čia nebūtų asmeniškumo. Tai nėra apie prezidentą. Tai nėra apie asmenis esančius Vyriausybėje, konkrečius vardus ir pavardes. Tai yra apie projektus. Tikiuosi ir kviečiu, kad visi taip ir matytų, kad tai yra apie projektus, o ne apie asmenybes“, – teigė A. Armonaitė.

Čmilytė-Nielsen: svarbu priimti adekvačius sprendimus

Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teigimu, yra labai svarbu priimti adekvačius sprendimus pandemijos metu.

„Svarbu yra priimti adekvačius sprendimus dėl pandemijos valdymo. Šis klausimas yra vienas iš būdų valdyti pandemiją ir siekti, kad kuo didesnis skaičius žmonių priimtų sprendimą pasiskiepyti“, – sakė Seimo pirmininkė.

Per vieną dieną Seimas imsis trijų šalies vadovo veto atmetimų.

„Tai yra praktiška ir mus riboja terminai – mes turime pakankamai greitai, per savaitę apsvarstyti tuos klausimus“, – paaiškino V.Čmilytė-Nielsen.

Ji nesiėmė prognozuoti, ar valdantiesiems pakaks balsų veto dėl testų atmetimui.

„Taip, Seimo narių, valdančiosios daugumos atstovų nuomonė nesikeitė, tokių argumentų, kurie priverstų keisti nuomonę, nebuvo“, – komentavo Seimo pirmininkė.

V. Čmilytė-Nielsen ragino atskirti priešpriešas tarp prezidentūros ir Vyriausybės bei įstatymų leidybą.

Landsbergis: prezidentas seniai supykęs ant raginančiųjų skiepytis

Valdančiųjų konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis, komentuodamas veto klausimą, akcentavo, kad testavimas nėra vakcinacijos pakaitalas.

„Jei mes norime pabaigti pandemija, turime vakcinuotis. Suteikti žmonėms papildomas paskatas nesivakcinuoti atitolina pandemijos pabaigą“, – komentavo politikas.

„Prezidentas, man rodos, yra jau seniai supykęs ant tų, kurie ragina skiepytis“, – sakė G. Landsbergis.

Jis patikino, kad jo komandiruotė nebuvo atšaukta anksčiau dėl šio balsavimo.

Balsuos dėl Nausėdos veto

Seimas ketvirtadienį balsuos dėl prezidento Gitano Nausėdos veto pataisoms, kad nevakcinuoti ar COVID-19 nepersirgę darbuotojai nuo gruodžio patys mokėtų už testus.
Valdantieji siekia atmesti šalies vadovo veto ir priimti grąžintas pataisas. Tam jiems reikia ne mažiau kaip 71 balso.

Valdantieji iš viso Seime turi 74 balsus ir prieš lemiamą balsavimą telkia pajėgas – kai kurie politikai sutrumpino užsienio komandiruotes ar į jas neišvyko.

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę vetavo Seimo anksčiau priimtas Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas, kad periodiškai testuotis dėl COVID-19 turintys nepasiskiepiję darbuotojai nuo gruodžio 1 dienos tai darytų savo lėšomis.

Valstybės vadovo teigimu, šie Vyriausybės inicijuoti pakeitimai nepadės valdyti pandemijos, o gali reikšmingai pabloginti privalomojo sveikatos tikrinimo – testavimo dėl užkrečiamosios COVID-19 ligos – prieinamumą ir žmonių motyvaciją atlikti šiuos tyrimus.

Valdantieji sako iš prezidento neišgirdę argumentų, kodėl reikia atmesti priimtas pataisas, taip pat kritikuoja, kad šalies vadovas grąžino pataisas nepateikęs savo pasiūlymų.
Praėjusią savaitę, ketvirtadienį, Seime pateikus prezidento veto už tai, kad įstatymas būtų laikomas nepriimtu, balsavo 60 parlamentarų, 68 Seimo nariai balsavo už tai, kad grąžintas įstatymas būtų svarstomas iš naujo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės