„Nėra abejonių, kad Šiaurės ir Baltijos šalys visapusiškai remia Ukrainą. Šiandien mes esame Odesoje, kad aptartume pasaulinį aprūpinimo maistu saugumą ir patikintume ukrainiečius, kad mūsų laisvė yra jūsų laisvė, o jų mūšis yra mūsų mūšis“, – tviteryje rašė ministras.

Apie vizitą paskelbė ir NB8.

„Šiandien Odesoje kartu su NB8 kolegomis iš Lietuvos, Danijos, Estijos, Islandijos, Latvijos, Norvegijos, Švedijos ir Suomijos išreiškiame nepajudinamą solidarumą su Ukraina. Tęsiama parama Ukrainos iniciatyvoms stiprinti ekonominį srautą Juodosios jūros regione ir užtikrinti pasaulinį aprūpinimo maistu saugumą“, – rašoma jų tviteryje.

G. Landsbergis su kolegomis dalyvaus Odesoje vyksiančio atstatymo forumo atidaryme, susitikimuose Odesos jūrų uoste, taip pat susitiks su valstybinės įmonės „Odesos jūros prekybos uostas“ atstovais bei Ukrainos karinių jūrų pajėgų vadu admirolu O. Neizhpapa.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis lankosi Odesoje, Ukrainoje

G. Landsbergis teigė, kad Rusija, toliau trukdydama Ukrainos grūdų ir kitų maisto produktų eksportui per Juodosios jūros uostus, siekia paveikti pažeidžiamas valstybes. Todėl, pasak G. Landsbergio, Vakarai turi siekti, kad Juodosios jūros iniciatyva, kuri leido iš Ukrainos išgabenti virš 28 mln. tonų grūdų, tęstųsi.

„Jokios sausumos alternatyvos negali visiškai pakeisti Odesos ir kitų Ukrainos uostų. Prieš metus Lietuva iškėlė idėją atverti Odesos uostą grūdų eksportui. Ši idėja virto Juodosios jūros grūdų iniciatyva ir padėjo sušvelninti Rusijos agresijos sukeltas maisto trūkumo problemas – turime ją tęsti. Galiausiai, neturime kito kelio, kaip tik dirbti, kad išvaduotume Juodąją jūrą ir jos Ukrainos uostus nuo Rusijos blokados“, – pranešime spaudai cituojamas Lietuvos diplomatijos vadovas.

G. Landsbergis taip pat sako, kad Ukrainos pergalei yra gyvybiškai svarbu užtikrinti nenutrūkstamą ginkluotės, ypač amunicijos, tiekimą.

„Siekiame maksimalios tęstinės karinės, finansinės ir humanitarinės partnerių paramos Ukrainai, siekiant užtikrinti jos pergalę, išvengti konflikto užšaldymo ir dar didesnių jo pasekmių ateityje, todėl dedame visas pastangas, kad Vakarų „strateginė kantrybė“ neišsektų, kad rastųsi vis daugiau tikinčių visiška Ukrainos pergale ir į ją nuosekliai investuojančių.

Svarbu Ukrainoje sustabdyti rusišką imperializmą, vienintelis būdas tą padaryti – įgalinant Ukrainos pergalę. Tai reikšmingai pakeistų situaciją Rytų partnerystės regione, sumažintų spaudimą Vakarų Balkanų ir Vidurinės Azijos šalims, pagerintų NATO rytų flango saugumą“, – sakė G. Landsbergis.

Politikai aptarė Ukrainos atstatymą ir būtiniausias reformas, kurios padėtų Ukrainai kuo greičiau atsitiesti ir įveikti karo pasekmes.

„Ukraina pradeda savo atstatymą nelaukdama karo pabaigos. Mes taip pat neturėtume delsti, o kaip tik visapusiškai prisidėti. Svarbiausia, kad gyvenimas kuo greičiau grįžtų į įprastas vėžes. Lietuva jau padeda atstatyti mokyklą Borodiankoje, vaikų darželį Irpinėje bei padeda modernizuoti elektros sistemą Mykolaive.

Praėjusią savaitę Borodiankoje atidarėme mobilųjį būstą šalies viduje perkeltiems asmenims. Esame pasirengę būti jungiančia grandimi tarp Ukrainos ir kitų partnerių, norinčių prisidėti prie atstatymo pastangų. Nuo 2014 metų Ukrainos žmonės drąsiai gina savo Tėvynę, Europos žemyno saugumą. Mes ir toliau padėsime Ukrainai laimėti ir nugalėti“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Ministrai vizito metu taip pat lankėsi Odesos uoste, kur susitiko su Valstybinės įmonės „Odesos jūros prekybos uostas“ vadovybe bei viceadmirolu, Karinių jūrų pajėgų vadu, Oleksii Neizhpapa. G. Landsbergis pabrėžė, kad Lietuva buvo ir išlieka viena pagrindinių Ukrainos rėmėjų. Užsienio reikalų ministras taip pat akcentavo ir tarptautinės bendruomenės pareigą užtikrinti, kad Rusija būtų patraukta atsakomybėn už Ukrainoje padarytus nusikaltimus.

„Lietuvos ir kitų Ukrainos draugų interesas yra užtikrinti, kad atsakingi Rusijos aukščiausio rango pareigūnai būtų patraukti atsakomybėn. Gerai suprantame, kad Ukraina kaunasi už mūsų laisvę ir saugumą. Lietuva toliau teiks visokeriopą paramą ir telks tarptautinės bendruomenės palaikymą Ukrainai“, – sakė G. Landsbergis.

Tai – šeštasis užsienio reikalų ministro G. Landsbergio vizitas Ukrainoje.

Paskutinį kartą Ukrainoje G. Landsbergis lankėsi kovo 24 d., kur susitiko su prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)