„Vertinu pozityviai. Tai yra įtampos mažinimo priemonė. Tik ką buvau kelionėje Azijoje, aplink Pietų Kinijos jūrą. Ta įtampa netgi ir potencialaus konflikto yra kur kas labiau jaučiama, nei mes kartais praktiškai vertiname.

Dėl to JAV pradėtas aukšto lygio karinis kontakto atidarymas, kuris buvo uždarytas, regis, prieš metus, sakyčiau, yra kaip tik signalas ir Kinijos kaimynams, kad yra būdų įtampai sumažinti“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė ministras.

G. Landsbergio teigimu, tai nereiškia, kad Vakarai išsižada vertybinės politikos.

„Vertybės niekur nedingsta, jos yra svarbios. JAV laikosi vertybinės pozicijos, ją nuolat įgarsina“, – akcentavo G. Landsbergis.

„O tam tikri veiksmai, kurie yra svarbūs, manau, turi būti daromi“, – teigė užsienio reikalų ministras.

Kinijos ir JAV prezidentai susitarė atnaujinti aukšto lygio karinių pajėgų bendravimą


Kinijos vadovas Xi Jinpingas viršūnių susitikime perspėjo JAV prezidentą Joe Bideną nutraukti ginklų tiekimą Taivanui, tačiau sutiko atnaujinti aukšto lygio abiejų šalių karinių pajėgų bendravimą, ketvirtadienį pranešė Pekinas.

Joe Bidenas, Xi Jinpingas

„JAV šalis turėtų... nutraukti ginklų tiekimą Taivanui ir paremti taikų Kinijos susijungimą“, – kalbėdamas su J. Bidenu pasakė Xi, rašoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Kinija įgyvendins susijungimą, tai neišvengiama“, – sakė Kinijos vadovas, kalbėdamas apie savivaldos statusą turinčios salos, kurią Pekinas yra prisiekęs vieną dieną susigrąžinti, ateitį.

Tačiau abu lyderiai „trečiadienį susitarė lygiavertiškumo ir pagarbos pagrindu atnaujinti aukšto lygio karinių pajėgų bendravimą“, – pranešė Pekino valstybinė žiniasklaida.

Kalifornijoje vykstančiame viršūnių susitikime jie taip pat susitarė surengti bendras vyriausybines derybas dėl dirbtinio intelekto naudojimo, taip pat suformuoti bendradarbiavimo kovoje su narkotikais darbo grupę, teigiama naujienų agentūros „Xinhua“ pranešime.

Be to, abu vadovai įsipareigojo stengtis nuo kitų metų pradžios didinti reguliarių keleivinių skrydžių tarp abiejų šalių skaičių.

Kalbėdamas su J. Bidenu, Xi teigė, kad Kinija nenori „pralenkti ar nustumti Jungtinių Valstijų“, pabrėždamas, kad „Jungtinės Valstijos neturėtų kurti planų užgniaužti ir pažaboti Kiniją“.

„Kinija nebeis senuoju kolonizavimo ir plėšikavimo keliu, tačiau sustiprėjusi nepasuks ir hegemonijos link“, – kalbėjo Xi, rašoma agentūros „Xinhua“ pranešime.

Xi taip pat perspėjo Vašingtoną, kad Pekinas nėra patenkintas jo firmoms taikomomis sankcijomis ir kitomis priemonėmis.

„JAV Kinijai taikomos sankcijos, susijusios su eksporto kontrole, investicijų atranka ir vienašališkomis priemonėmis rimtai kenkia teisėtiems Kinijos interesams“, – pasakė Xi.

„Kinijos mokslo ir technologijų slopinimas kliudo kokybiškai Kinijos plėtrai ir atima iš Kinijos liaudies jos teisę į plėtrą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)