Politiko teigimu, NATO partneriams gali kilti klausimų išgirdus net nežymiai besiskiriančias žinutes dėl Lietuvos siekio turėti Aljanso karius valstybės teritorijoje nuolatos.

„Tai, ką mes dabar matome krašto apsaugos srityje, yra daugiau dalykinis iššūkis, kur valstybei pačiai, ne tik ministrui, bet ir visiems dalyvaujantiems sprendimų priėmime, reikia apsispręsti, ko mes iš tikrųjų norime“, – LRT Radijui sakė G. Landsbergis, komentuodamas diskusijas sukėlusį krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko pasisakymą, kad Lietuvai yra tinkamas dešimties dienų terminas, per kurį į šalį atvyktų vokiečių karių brigada.

G. Landsbergis pažymėjo, kad vasarą Madride vykusiame NATO vadovų susitikime pavyko įtikinti partnerius, kad Aljanso rytų flange būtų dislokuotos nuolatinės pajėgos.

„Partneriai išgirdę šiek tiek skirtingas žinutes, kurios skiriasi galbūt tik vienu nedideliu niuansu, jie gali pradėti galvoti, kad jūs patys nesutariate, gal jūsų poreikiai pasikeitė, gal jūs kitaip matote savo strateginius uždavinius ir tikslus. Dėl to ir aš jaučiau pareigą įsitraukti į tą diskusiją ir paraginti susitarti dėl vieningos komunikacijos“, – sakė politikas.

Taigi, tęsė G. Landsbergis, būtina visoms šalies institucijoms toliau nuosekliai akcentuoti, kad Lietuvos esminis tikslas yra nuolatinis NATO karių buvimas šalies teritorijoje.

„Dabar, kai mes nebegirdime tokios aiškios laikysenos ir pozicijos, kyla klausimų, ar tikrai esame tame pačiame kelyje, kuriame buvome nuo tada, kai Rusija pradėjo savo karą Ukrainoje“, – sakė G. Landsbergis.
„Mano noras būtų, kad visos institucijos – Prezidentūra, Vyriausybė, ministerijos, Seimo komitetai sutarę išsakytų vieną dalyką, kad mūsų galutinis tikslas yra, kad Lietuvos teritorijoje nuolatos arba rotaciniu būdu būtų nuolat dislokuota mūsų partnerių brigada“, – tvirtino ministras.

Todėl net diskusijoms dėl A. Anušausko pasisakymo šiek tiek aprimus G. Landsbergis teigė matąs prasmę susiklosčiusią situaciją aptarti konservatorių frakcijoje.

„(Reikia – ELTA) susivienodinti žinutes, komunikaciją, kad tikrai kalbėtume apie tą patį, tais pačiais žodžiais ir toliau, kad tiek Lietuvos diplomatai, tiek ir visi kiti sprendimuose dalyvaujantys žmonės galėtų siekti pajėgų dislokavimo Lietuvoje“, – sakė G. Landsbergis ir apibendrindamas pažymėjo, kad tiki, jog A. Anušauskas išgirdo jam tekusią kritiką.

„Aš manau, kad jis dirba svarbų darbą ir neabejoju, kad kritiką jis girdi, kaip ir mes visi girdime ir atsižvelgiame į ją“, – sakė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad kilus ginčui dėl A. Anušausko pasisakymų apie Vokietijos brigados dislokavimą Lietuvoje, Seimo NSGK nutarė pasikviesti ministrą į uždarą posėdį. Praėjusią savaitę vykusio susitikimo metu siekta suderinti ne tik bendros komunikacijos principus, bet ir išsiaiškinti situaciją dėl vokiečių pajėgų dislokavimo šalyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją