„Galiu pasakyti tik tiek, kad vakar atvažiavau šiek tiek pesimistiškiau nusiteikęs. Dėl to, kad diskusijos, kurios anksčiau vyko, panašu, kad buvo nusiteikimas judėti labai atsargiais žingsniais arba praktiškai nejudėti, skiriant dėmesį praktiniai pagalbai Ukrainai. Po diskusijos, šiek tiek atrodo, kad atmosfera yra kitokia. Galima ieškoti bendrų sąlyčio taškų (...), kaip suteikti Ukrainai tą artėjimą prie NATO, kad ir kas tai būtų“, – žurnalistams Briuselyje trečiadienį sakė jis.

Visgi užsienio reikalų ministras pažymi, kad geresnis nusiteikimas dar nereiškia ryškių situacijos pokyčių.

„Dabar manyčiau būtų sudėtinga apie tai kalbėti. Bet vėlgi reikia suprasti, kad ne tai, kad aš išėjau šiek tiek optimistiškesnis iš įvykusių posėdžių – situacija keičiasi. Jeigu ji pasikeitė ar šiek tiek pasistūmėjo per keletą dienų, aš negaliu tikrai būti garantuotas, kad ji neatsisuks atgal. Dėl to tai yra nuolatinis procesas, nuolatinis koalicijų būrimas, nuolatinis kalbėjimas su tais, kurie yra mažiau įtikinti ir bandymas įtikinti, kad vis dėlto turi būti tas takelis atviras“, – tikino ministras.

Po NATO užsienio reikalų ministrų susitikimo Briuselyje G. Landsbergis pabrėžė, kad Ukraina bus saugi tik tuomet, kada taps Aljanso nare.
„Aš esu įsitikinęs, kad saugi Ukraina yra Ukraina, kuri priklauso NATO. Tai yra galutinis mūsų tikslas, strateginis tikslas. Ir tai yra susiję su Lietuvos saugumu, bet ir tiesą sakant, su NATO saugumu. Tai čia tą politinį argumentą naudoju tiek čia, tiek už uždarų durų“, – po susitikimo kalbėjo ministras.

ELTA primena, kad antradienį-trečiadienį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis dalyvauja NATO užsienio reikalų ministrų susitikime Briuselyje, Belgijoje.

Susitikimo metu ministrai aptarė pasirengimą Vilniaus NATO viršūnių susitikimui, vyksiančiam liepos 11–12 dienomis, sąjungininkų paramą Ukrainai, bendradarbiavimo stiprinimą su Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono partneriais (Australija, Japonija, Naująja Zelandija, Pietų Korėja).

Briuselyje taip pat vyko NATO-Ukrainos komisijos posėdis, kuriame dalyvavo ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba. Šio posėdžio metu buvo aptarti Ukrainos poreikiai, būtini Rusijos agresijai atremti, o taip pat Ukrainoje vykstančios reformos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją