Anoniminių pokalbių programėlėje „Telegram“ vilniečiai buvo raginami pranešti apie policijos veiksmus ir juos filmuoti.

15 valandą vairuotojai turėjo susirinkti prie Gariūnų. Tarpusavyje akcijos dalyviai vieni kitus skatino signalizuoti automobilių garsiniais signalais. Visgi protesto dalyviai buvo labai neaktyvūs – atvyko keli vilkikai, kurie galiausiai į miesto centrą taip ir nepajudėjo, ir apie 10-15 automobilių, papuoštų tautine atributika.


Į „važiuotynes“ atvyko ir įvairių mitingų bei protestų aktyvi dalyvė mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė. Ji aiškino protestuojanti prieš įstatymus, kurie, pasak A. Genovaitės Astrauskaitės, buvo neteisėti. Pavyzdžiui, jau atšauktą, bet galbūt dar sugrįšiantį galimybių pasą.

„Jei Vilniuje tiek (dalyvių) nebus, tai Briuselyje, Prancūzijoje, Belgijoje, Ispanijoje, Vokietijoje pamatysite“, – žurnalistams tvirtino protesto dalyvė.

Pasitiko ženklai, draudžiantys vilkikų eismą: dalyviai išsibarstė po miestą

Entuziastus Vilniaus centre pasitiko ir nemaloni žinia: sostinės centre, prie įvažiavimų link parlamento rūmų buvo pastatyti kelių eismo ženklai, draudžiantys sunkvežimių eismą. Aplink Seimą patruliuoja nemažai ir policijos ekipažų.

Aplink parlamento rūmus vaikšto bei rusų kalba komentuojamą vaizdo medžiagą internete transliuoja ir pagarsėjęs provokatorius Laurynas Ragelskis.

Kaip matyti iš pačių dalyvių vaizdo transliacijų, galiausiai keli aktyvistų automobiliai, papuošti tautine atributika, tiesiog važinėjosi po miestą: kai kurie stabtelėjo prie „Akropolio“, keli – ieškojo bendražygių prie Seimo.

Galiausiai maždaug septyni automobiliai signalizuodami apvažiavo parlamento rūmus, važinėjo po miestą. Vakarėjant grupė automobilių signalizuodami važiavo Gedimino prospektu pro Vyriausybės, Seimo rūmus.

Leidimai minimoms „važiuotynėms“ nebuvo prašomi. Iš viso egzistuoja bent dvi organizatorių „Telegram“ grupės, kurių administratoriai yra skirtingi. Vienas iš akcijos organizatorių – ir vilnietis, nuolatinis įvairių protesto akcijų dalyvis Grafas Liutkevičius.

Jis žurnalistams tikino, kad du sunkiasvorius, turėjusius dalyvauti akcijoje, sustabdė vilkikų įmonių vadovai. Pats G. Liutkevičius su savo automobiliu taip pat negalėjo važiuoti akcijoje, nes, kaip paaiškino, jo veiklai nepritaria darbdavys.

Planuojamas sunkvežimių vairuotojų protestas

„Mūsų dar du sunkiasvoriai stovi „Neste“ degalinėje, bet jie, ko gero, irgi nevažiuos, kadangi jie tik dviese. Kam jiems pakišinėti savo galvas vilkui į nasrus? Jeigu būtų daug, masiškai, tada taip. Deja, šį kartą nepavyko. Minimaliai buvo žinoma, kad važiuos penkios (sunkiasvorės)“, – prie Gariūnų žurnalistams sakė G. Liutkevičius.

Pranešant apie planus pirmadienį 15 valandą rinktis prie Gariūnų, programėlės grupės „Freedom Convoy Lithuania“ nariai buvo raginami laikytis kelių eismo taisyklių.

Delfi jau savaitgalį skelbė apie planuojamą vairuotojų protestą. Apie tai skaitykite čia. Tiesa, tuomet „Telegram“ grupės „Laisvės konvojus Vilnius“ nariai ėmė ieškoti, kas žiniasklaidai nutekino informaciją.

Atėjus pirmadieniui protesto organizatoriai pranešė, kad skelbs informaciją ir protesto detales normuotai, po truputį.

Račkova: „važiuotynėms" leidimo nereikia“

Vieną iš „važiuotynėms“ skirtų „Telegram“ grupių sukūrė viena įtariamųjų prie Seimo vykusių riaušių byloje, „Lietuvos šeimų sąjūdžio” aktyvistė Vitolda Račkova, tačiau ji Delfi tikino tik sukūrusi pokalbių grupę „Telegram“ programėlėje ir kategoriškai neigė ką nors iš viso organizuojanti.

„Tai yra aktyvus jaunimas, kuris organizuoja šias „važiuotynes" ir tiek. Galiu tik tiek pasakyti, kad leidimai „važiuotynėms" yra nereikalingi. Jeigu atsimenate, analogas – pernai metais Kovo 11-ąją ir Vasario 16-ąją, kai akcijos vyko daugelyje šalies miestų. Tai tiesiog automobilių „važiuotynės" laikantis Kelių eismo taisyklių, netrukdant kitiems eismo dalyviams važiuoti ir tiek. Tai čia nereikia pūsti labai didelio burbulo“, – Delfi sakė V. Račkova.

„Telegram“ grupėse organizuojamas sunkvežimių protesto žygis į Vilnių

Kalbėdama apie „Telegram“ grupės įkūrimą ji minėjo panaudojusi Kanadoje prasidėjusių įvykių vardą.

„Tiesiog padariau tą grupę „Telegrame“ ir viskas tuo baigėsi. Tikrai jokia organizacine veikla neprisidedu“, – sakė V. Račkova bei minėjo, kad didelio dalyvių skaičiaus akcijoje sunku tikėtis, nes per trumpas laiko tarpas suorganizuoti ką nors didelio.

Paklausus, prieš ką ketinama protestuoti žygiu į sostinę, jeigu esminiu nepasitenkinimo ir protesto objektu tapusio Galimybių paso galiojimas jau atšauktas, „Lietuvos šeimų sąjūdžio“ atstovė minėjo, jog bus pasisakoma už žmogaus teises plačiąja prasme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (420)