Dabartinė pagalbinio apvaisinimo tvarka nustato, kad paslaugos būtų teikiamos tik santuoką ar partnerystės sutartį sudariusiems asmenims. Anot M. Danielės, tokia tvarka yra diskriminacinė ir pažeidžia nesusituokusių nevaisingų porų ir vienišų moterų lūkesčius, teigiama pranešime žiniasklaidai.

„Kaimyninėse šalyse, pavyzdžiui, Latvijoje, Estijoje tokių nesuvokiamų ribojimų nėra. Tad žmonės priversti važiuoti į kitas šalis, kad galėtų sulaukti pagalbos susilaukti vaikų. Dalis Seimo narių tiesiog veidmainiauja – kalba apie demografiją, jos didinimą, tačiau užkerta kelią žmonėms susilaukti taip norimų vaikų“, – sako „laisvietė“.

Seimo narė M. Danielė tikina, kad tokio projekto didelį poreikį rodo ir tai, jog Lietuvoje pernai jau buvo suteikta trigubai daugiau pagalbinio apvaisinimo paslaugų nei anksčiau.

„Valstybė nepraturtėja, jei daliai žmonių, kurie gali susilaukti vaikų su sveikatos paslaugų pagalba, to padaryti neleidžiame.

Valstybė tikrai nelaimi įstatymais užkrisdama kelią savo piliečiams, kurie nori susilaukti vaikų“, – teigia M. Danielė.

Anot jos, visų Lietuvos piliečių noras susilaukti vaikų yra vertybė, kurią valstybė turi visaip remti ir skatinti, o įstatyminė bazė negali tapti stagnacijos priežastimi.

V. Mitalas: dalis Seimo narių yra veidmainiai

Parlamentaras V. Mitalas savo „Facebook“ paskyroje pasidalino įrašu, kuriame kaltina kolegas Seime veidmainiškumu. Pasak jo, politikai sunerimę dėl žemo gimstamumo, tačiau patys trukdo jo didėjimui.

„Dalis Seimo narių yra tiesiog veidmainiai. Jaudinamės dėl žemo gimstamumo, o jam didėti patys užkertame kelią“, – socialiniame tinkle rašo „laisvietis“.

„Seime per pateikimą atmestas mūsų siūlymas, kad daugiau porų galėtų pasinaudoti pagalba susilaukti vaikų. Dabar galioja diskriminacinis barjeras pagalbinio apvaisinimo procedūromis pasinaudoti nesusituokusioms poroms ir vienišoms moterims. Legaliai pasinaudoti paslauga gali tik susituokusi pora, kiti priversti ieškoti kelių į Latviją ar kitur. Žinoma, jei finansai leidžia“, – priduria V. Mitalas.

Jis taip pat pabrėžia, kad ketina toliau ieškoti būdų, kaip leisti nesusituokusioms poroms ir vienišoms mamoms pasinaudoti dirbtinio apvaisinimo galimybe.

„Nepasiduosime, toliau ieškosime kelių naikinti šią nesąmonę. Pats žinau atvejų, kai žmonės, norintys susilaukti vaikų, tokio projekto labai laukia“, – „Facebook“ rašo V. Mitalas.

„O kad jo labai reikia, rodo džiuginanti statistika. Po to, kai prieš metus buvo panaikintas amžinasis embrionų šaldymas, per metus trigubai daugiau šeimų pasinaudojo pagalbinio apvaisinimo paslaugomis. Geri įstatymai tokie ir turi būti – padėti visiems, o Lietuvoje gims daugiau vaikų“, – priduria politikas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)