Tai jis sakė BNS po to, kai paaštrėjusią situaciją telefonu aptarė su Ukrainos kolega Pavlo Klimkinu.

L.Linkevičiaus teigimu, ugnį būtina nutraukti, kad Avdijivkos gyvenvietėje būtų galima atkurti nutrauktą elektros ir šildymo tiekimą. Jis sakė iš Ukrainos ministro išgirdęs, kad ugnies nutraukti nesutinka Rusijos remiami separatistai.

„Turime užtikrinti ugnies nutraukimą, kad remontininkai galėtų patekti į Avdijivką ir sukurti sąlygas, kad žmonės galėtų išgyventi šalčius. Kai yra humanitarinė krizė, visi turi padaryti tam tikrą pauzę. Ukrainiečiai sako, kad to daryti nesutinka kita pusė“, – BNS sakė L.Linkevičius.

„Reikia vengti provokacijų ir priminti, kad Minsko susitarimai galioja visiems“, – pridūrė ministras.

Kartu L.Linkevičius pabrėžė, kad „konflikto ir agresijos priežastis yra Rusija“. Jo teigimu, Maskvos palaikomi separatistai yra atsakingi, kad į įvykio vietą būtų leidžiama patekti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojams.

„Ypač svarbu ESBO stebėtojų prileidimas į vietą. Čia yra Rusijos arba Rusijos remiamų separatistų atsakomybė“, – kalbėjo ministras.

Kiek anksčiau socialiniame tinkle „Twitter“ ministras parašė: „Rusijos agresija yra pagrindinė karo Rytų Ukrainoje priežastis. Bet atsižvelgiant į dabar išaugusius susirėmimus, raginu susilaikyti (nuo ugnies) visas puses, kad būtų išvengta humanitarinės krizės.“

L.Linkevičius tiesioginių priekaištų Ukrainai neišsakė, bet antrą dieną girdimi Lietuvos diplomatų raginimai „visoms pusėms“ laikytis paliaubų gali reikšti, jog įžvelgiama ir Minsko susitarimų pažeidimų iš Ukrainos pusės.

Užsienio reikalų ministerijos poziciją sukritikavo opoziciniai konservatoriai.

„Iš šio parašymo išeina, kad Ukraina neturi gintis, kad turi užleisti savo teritorijas? Suprask, abi pusės vienodos?“ – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.