Šioje šalyje viešįs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pabrėžė, kad šis vizitas skirtas ne pademonstruoti palaikymą "avansu", o susirinkti informacijos ir priminti tai, ko tarptautinė bendruomenė tikisi iš Moldovos valdžios.

"Situacija tiek politinė, tiek ekonominė - tikrai įtempta ir laukimo atmosfera dar labiau tą įtampą stiprina, nes per 100 dienų, kiek ši Vyriausybė dirba, ji nesulaukė nė vieno užsienio vizito. Tad mūsų vizitas išeina toks kaip ir pirmas vizitas iš užsienio. Ir aš pabrėžiau, kad tas vizitas nėra avansinis palaikymas Vyriausybei arba valdžiai, bet tiesiog yra informacijos rinkimas iš pirminio šaltinio ir priminimas dar kartą ir labai aiškiai to, ko tarptautinė bendruomenė tikisi iš Vyriausybės", - Eltai telefonu sakė L. Linkevičius.

Ministras neslėpė, kad šalis, kuri buvo matoma Rytų partnerystės programos priešakyje - jai per Vilniaus viršūnių susitikimą buvo pasiūlytas bevizis režimas - dabar susiduria su reikšmingais sunkumais dėl "nestabilumo vidaus politikoje".

Per pastaruosius metus Moldovoje pasikeitė šeši ministrai pirmininkai. Sekmadienį šalies, kurioje gyvena apie 3,5 mln. gyventojų, opozicija surengė antivyriausybinį protestą, kuriame 7 tūkst. žmonių reikalavo naujų rinkimų.

"Tai daug tokių dalykų, kurie sukuria de jure, kaip ir stabilią situaciją, o de facto yra toks nestabilumo jausmas, kurį pašalinti galima tik jau pradėjus veikti reformoms ir pradėjus realiai įgyvendinti veiksmus, kurie suderinti su ES", - sakė L. Linkevičius.

Šiuo metu šalis intensyviai derasi su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl jiems, kaip įvardino ministras, "gyvybiškai būtinos" makroekonominės paramos. Užsienio donorai atsitraukė po to, kai iš šalies bankų "dingo" 915 mln. eurų., tai atitinka 15 proc. Bendro vidaus produkto (BVP), primena ELTA.

Dabar ministras irgi neteikia iliuzijų, kad paramą iš TVF arba ES gauti bus lengva. "Ta parama neateis avansu savaime, o tik įvykdžius sąlygas", - sakė L. Linkevičius.

Moldovos reikalaujama reformuoti bankinę sistemą, energetikos sektorių, depolitizuoti valstybines struktūras tam, kad valstybės gyvenimui tokios didelės įtakos nebedarytų oligarchai, užtikrinti spaudos laisves, pagal kurių vertinimo indeksą šalis nukrito keturiomis pozicijomis į 46 vietą, užtikrinti nepriklausomą Prokuratūrą, specialią kovos su korupcija tarnybą.

"Kol tie skauduliai, kurie dabar iškeliami, nebus išspręsti, nebus pasitikėjimo valdžia", - sakė L. Linkevičius.

Ministras nenuvertina Rytų partnerystės laimėjimų, bet pažymi, kad Moldovos valdžia nemoka jų pateikti žmonėms, paaiškinti, kad tai yra susiję su reformomis.

"Trečiadienį suėjo dveji metai, kai yra įvestas bevizis režimas, daug kas spėjo pamiršti, bet rezultatais naudojosi daugiau nei pusė milijono Moldovos piliečių, net beveik 200 tūkst. Padniestrės gyventojų. Auga prekybos apyvarta su ES, kuri jau sudaro apie 60 proc.", - vardijo L. Linkevičius.

Ministras nesirengia jokių politinių jėgų Moldovoje avansu vadinti proeuropinėmis.

"Nes tas irgi buvo tam tikra prasme sukompromituota, nes tie politikai, kurie save tokiais (proeuropietiškais, - ELTA.) laikė, tai jų valdymo metu ir dėl jų neatsakingumo būtent ir įvyko tie finansiniai nusikaltimai šalyje. Tas irgi sukūrė tokį neigiamą įvaizdį apie Europos pasirinkimą, čia irgi turi prisiimti atsakomybę tie, kurie buvo valdžioje", - sakė L. Linkevičius.

Pasak ministro, Lietuva nesikiš į politines kovas, tačiau padės, jei matys, kad yra pastangos nukreiptos į pažangą.

Šiuo metu Moldovai padeda ekspertų grupė iš ES. Iš 25 jos darbuotojų, 5 yra iš Lietuvos.