„Be abejo, tu lėšų niekada nebus per daug. Poreikis gerokai viršija realias galimybes“, – BNS telefonu iš Londono ketvirtadienį sakė L. Linkevičius.

Tačiau jis teigė negalintis „tikrai pažadėti“, kad Lietuva didins humanitarinę paramą Sirijai, nes „mūsų biudžetai yra riboti“.

Pernai Lietuva Sirijai skyrė 250 tūkst. eurų humanitarinės paramos. 2016 metais Užsienio reikalų ministerija įvairiems paramos fondams jau pervedė 70 tūkst. eurų.

Ketvirtadienį L. Linkevičius dalyvauja aukšto lygio konferencijoje „Pagalba Sirijai ir regionui. Londonas 2016“, kur daugiau nei 70-ies valstybių, Jungtinių Tautų, Europos Sąjungos, kitų tarptautinių organizacijų ir nevyriausybinio sektoriaus atstovai tariasi dėl tarptautinės bendruomenės veiksmų Sirijos konflikto sukeltai humanitarinei krizei spręsti.

Ministras sakė, kad konferencijoje išskirti trys svarbiausi humanitarinės paramos aspektai: rūpestis karo pabėgėliais, pagalba Artimųjų Rytų regiono šalims, kurioms tenka didžiausias pabėgėlių krūvis, ir pagalba nuo karo kenčiantiems vaikams.

L. Linkevičius teigė, kad humanitarinė padėtis prasta visoje Sirijoje, tačiau pastaruoju metu tarptautinė bendruomenė akcentuoja antrą pagal dydį Alepo miestą, į kurį humanitarinė pagalba nepatenka dėl apsišaudymų tarp Sirijos režimo pajėgų ir opozicijos.

Pagrindinė Sirijos opozicijos atstovų grupė – Aukštasis derybų komitetas – praėjusią savaitę Ženevoje vykstančiose Sirijos taikos derybose reikalavo, kad būtent Alepe būtų nutraukta ugnis ir taip būtų leista humanitarinei pagalbai patekti į tą nuniokotą miestą.

„Reikia nutraukti ugnį ir kad nustotų tie puldinėjimai opozicijos grupuočių, ką daro Sirijos kariuomenė, padedant Rusijos kariuomenei, arba net atvirkščiai“, – sakė L. Linkevičius.

„Vyksta daug susitikimų, daug pokalbių, bet kol kas mes tikrai nematome rezultatų – Rusija yra tikrai ne partnerė tenai. Ji yra veiksnys, į kurį reikia dėmesį, eikvoti resursus ir laiką“, – pridūrė jis.

Penktus metus trunkantis ginkluotas konfliktas Sirijoje nusinešė jau per 260 tūkst. žmonių gyvybių, 13,5 mln. žmonių reikia humanitarinės pagalbos, Sirijoje yra 6,5 mln. perkeltųjų asmenų, dar 4,6 mln. bėgdami nuo karo glaudžiasi kaimyninėse šalyse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)